Gabrijel Tamaš (levo) protiv Mančester Sitija (©Reuters)
Gabrijel Tamaš (levo) protiv Mančester Sitija (©Reuters)

Predsednik, kapiten, zatvorenik, alkoholičar, nasilnik...

Vreme čitanja: 6min | pet. 17.12.21. | 12:59

Kontroverzni Gabrijel Tamaš, prvi čovek Voluntarija, verovatno je najživopisnija ličnost u rumunskom šampionatu, a meč njegovog tima sa UTA Aradom (četvrtak, 19.30) idealan je povod da istražimo gde je i šta radi. Pogotovo jer razmišlja o okončanju karijere i ovo bi mogla da mu bude jedna od poslednjih utakmica

Sedam klupskih trofeja, 67 utakmica za reprezentaciju Rumunije, 45 utakmica u Premijer ligi i 29 u španskoj Primeri… Gledajući striktno kroz brojke, karijera Gabrijela Tamaša je bila i više nego uspešna. Međutim, to je samo statistika. Svako ko je iole pratio fudbal u Rumuniji zna da je čitav život iskusnog štopera prošaran kontroverzama. Završio je u jednom momentu čak i u zatvoru, a ništa mirniji nije ni sada, kada je napunio 38 godina.

Igrao je Tamaš za 16 različitih klubova, najduže za Dinamo Bukurešt, Vest Bromvič Albion, FCSB i Seltu, a i dalje se aktivno bavi fudbalom. Igra za prvoligaša Voluntari, nosi čak i kapitensku traku. Ništa tu ne bi bilo sporno da on nije u isto vreme i predsednik tog kluba.

Izabrane vesti

19.30: (2,65) Voluntari (2,75) UTA Arad (3,20)

Postao je to početkom ove sezone na predlog gradonačelnika Voluntarija Florentina Pandele. Sudeći po izjavi koju je dao pre nekoliko dana, već je zažalio zbog toga što je prihvatio duplu funkciju.

Klupski problemi pogađaju moje igre. Nemamo finansijske, već druge probleme. Male i velike, što je normalna stvar za svaki klub, bez obzira na to što su plate u dan tačne. Postoje stvari za koje saznate kada ste predsednik kluba, a nemate vremena da se njima bavite. U klupske prostorije dolazim svako jutro oko 8-9 časova, a odlazim kući tek uveče. Pa još treba i da igram fudbal? Kada prođu utakmice koje igramo u decembru, razmisliću da li ću da nastavim da igram. Možda neko ne bi bio tako iscrpljen kao ja, ali ja sam takav. Znam samo da ću da ostanem u fudbalu, videćemo još u kojoj funkciji“, kazao je Tamaš.

Voluntari je inače mlad klub. Osnovan je tek na leto 2010. godine i krenuo je iz četvrtog ranga. Od sezone 2012/2013. svake godine je napredovao u ligu više, a u eliti je debitovao u šampionatu 2015/2016. Do Lige 1 se probio kroz plej-of, a jedva je izbegao ispadanje već u prvoj sezoni.

Klub sa juga Rumunije je do prvog trofeja stigao 2017. godine, kada je u finalu nacionalnog kupa savladao Astru. Narednog leta je potom osvojio i Superkup Rumunije.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Voluntari je prošle sezone igrao plej-aut, a u elitnom rangu je ostao tako što je u dvomeču savladao Kalaraši sa 6:1. U novom šampionatu je bolji, trenutno je treći na tabeli sa 34 poena i nije izgubio na poslednjih osam utakmica. Tamaš je standardan u prvom timu, propustio je samo dva meča, a nedavno je postigao i svoj prvi gol u dresu kluba čiji je predsednik.

Zatresao je početkom decembra mrežu Univerzitatee Krajove 1948 u 77. minutu za 1:0, a kasnije je Jon George novim pogotkom potvrdio trijumf Voluntarija.

Opet, i taj meč je izazvao brojne komentare u Rumuniji, zbog uvertire koju je imao. Naime, dan pre utakmice Tamaš je uslikan u jednoj kafani sa Adrijanom Mititeluom juniorom, sinom vlasnika Univerzitatee 1948 i trenutnim vršiocem dužnosti predsednika. Mititelu junior predsedava klubom, jer je njegov otac osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija sa porezom.

Prvi čovek kluba iz Krajove i Tamaš su, prema pisanju rumunskih medija, sedeli u kafani oko četiri sata. Popili su nekoliko flaša vina, pre nego što su napustili objekat.

Mi smo prijatelji i slučajno smo se tamo sreli“, kratko je prokomentarisao Mititelu junior.

Tamaš je u Voluntari došao prošle zime iz Univerzitatee Kluž, a u rumunski fudbal se vratio 2019. godine, kada je odslužio zatvorsku kaznu u Izraelu. Dok je nastupao za Hapoel Haifu defanzivca je zaustavila izraelska policija pošto je u alkoholisanom stanju vozio automobil. Nedelju dana je proveo u zatvoru, još mesec dana je bio u kućnom pritvoru, a uz to je osuđen i na dva meseca društveno-korisnog rada.

Niko u Rumuniji ne zna šta se dogodilo. Ne zanima ih da napišu precizno, važan im je samo tiraž. U svakoj državi je kažnjivo ako vas uhvate da vozite pijani. Šta se tada dešava? Privedu vas, ostanete 24 sata na trežnjenju, puste vas kući i platite kaznu. Međutim, ja sam platio policiji, a oni su podneli tužbu i morao sam na sud. Pasoš je ostao kod moje žene, adokvati su tvrdili da sam u zemlju ušao ilegalno iako sam svake subote igrao utakmice koje je prenosila televizija! Bila je to klasična demonstracija moći, ništa nisam mogao da uradim. Istina je da sam prvi put ušao u Izrael sa privremenim pasošem, jer je moj trebalo da se izradi. Rekao sam predsedniku Hapoela da ne stavlja privremeni pasoš na moju radnu vizu, jer sam očekivao da mi izrade novi. Međutim, tu je nastao birokratski problem i policija nije mogla da me pronađe u kompjuteru. Na kraju je me je sud osudio na zatvor“, objasnio je Tamaš.

Gabrijel Tamaš u dresu reprezentacije Rumunije (©Reuters)Gabrijel Tamaš u dresu reprezentacije Rumunije (©Reuters)

Može se reći da je u tom momentu bivši fudbaler Galatasaraja, Spartaka iz Moskve, Oksera i mnogih drugih klubova već bio naviknut na privođenja i probleme sa zakonom. Nije mu to bio ni blizu prvi sukob sa policijom.

Od njegovih brojnih ispada, za desetak se pročulo u javnosti. Prvi put su o Tamašu rumunski mediji u negativnom kontekstu pisali u oktobru 2003. godine, još dok je on kao 20-godišnjak branio boje Brašova. Tada se u jednom noćnom klubu potukao sa nekim muškarcem, koji je potom morao da bude hospitalizovan. U sličnim tučama je učestvovao i 2005. i 2009. godine, dok je igrao za Dinamo iz Bukurešta. Drugi incident je napravio na pripremama u Turskoj, posle čega ga je klub kaznio tako što ga je prebacio da trenira sa rezervama.

Tamaš je u frku upao i 2010. godine, pošto se na svadbi svog rođenog brata potukao sa konobarom. Navodno je i u decembru iste godine pretukao bivšu devojku, jer ju je optužio da je bila neverna.

Neke od bizarnijih incidenata Tamaš je pravio kada je dolazio na okupljanja reprezentacije Rumunije. Tako je u junu 2011. godine ostao u noćnom klubu u Brašovu sve do zore, a zatim otišao kući i uspavao se za let kojim je nacionalni tim otputovao na turnir u Južnu Ameriku. Tada je bio na „uslovnoj kazni“, a posle mesec dana je na sledećem okupljanju uhvaćen kako se opija sa saigračem Adrijanom Mutuom veče uoči meča sa San Marinom. Obojicu je FS Rumunije kaznio sa tri meča suspenzije.

Zaista je dugačak spisak gluposti koje je Tamaš pravio za života i pola teksta bismo mogli samo takstativno da nabrajamo svaku od situacija u kojima je on snimljen alkoholisan u noćnom provodu. Iz mora stvari izdvaja se tako incident iz maja 2013. godine, kada ga je privela policija u Bukureštu zato što je posle jednog od tih kasnih provoda pokušao da uđe u svoju zgradu, ali je zaboravio ključ. On je potom razvalio ulazna vrata, popeo se uz stepenice do prvog sprata, gde je pao i zaspao u hodniku. Policija, koja je došla na prijavu nekoga od stanara, zatekla ga je tu kako spava. Tada je dobio uslovnu kaznu od osam meseci zbog remećenja javnog reda i mira.

Umeli su njegovi „nestašluci“ međutim da mu naprave ozbiljan problem u poslu. Primera radi, jednom prilikom se tokom izlaska potukao sa saigračem u Klužu Florinom Kosteom, posle čega je dobio otkaz. Isto tako ga je FCSB suspendovao posle jednog izlaska, jer se uspavao za trening. Pravdao se Tamaš svom tadašnjem treneru Mirelu Radoju da nije čuo alarm na telefonu.

Istina, broj Tamašovih istupa, parem onih javnih, smanjio se poslednjih godina. Moguće da je i on sa godinama postao ozbiljniji, odnosno oprezniji kako se ponaša. Objektivno gledano, predsedniku nekog fudbalskog kluba ni ne priliči da se fizički obračunava u kafani. Svakako, najbolje je da to radi na terenu i u granicama fudbalskih pravila.

RUMUNIJA 1 – 21. KOLO

Petak

19.30: (2,65) Voluntari (2,75) UTA Arad (3,20)

Subota

17.00: (4,70) Gaz Metan (3,50) Univerzitatea Krajova (1,80)

19.30: (3,60) Rapid Bukurešt (2,95) Botošani (2,30)

Nedelja

12.30: (3,60) Akademika Klinčeni (3,00) Kindija (2,25)

15.00: (1,57) Kluž (3,70) Arđeš (7,00)

19.30: (3,00) Sepsi (3,10) FCSB (2,50)

Ponedeljak

16.30: (2,40) Univerzitatea Krajova 1948 (2,95) Mioveni (3,40)

19.30: (5,40) Dinamo Bukurešt (3,50) Farul (1,72)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1Gabrijel TamašVoluntariuta aradreprezentacija Rumunije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara