Prelazni rok u BiH: Pucaju bombe u Sarajevu, pominje se i Avramovski

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.01.22. | 12:00

Zrinjski i Velež jači u napadu

Pre nešto više od mesec dana odigrano je poslednje kolo jesenjeg dela šampionata u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, od kada su klubovi otišli na pauzu. Međutim, nije sav period protekao u odmoru, već su pojedini klubovi dobrano zasukali rukave i prihvatili se posla, kako bi u nastavak sezone ušli spremni. Već narednih dana, svi premijerligaši će upaliti motore, jer prolećni deo sezone kreće krajem februara. Dakle, to znači da se sa promenama mora početi.

Nekome je problem igrački kadar, nekome stručni, ali sve u svemu, odlasci i dolasci se tek očekuju. Međutim, pojedini klubovi ništa nisu prepuštali slučaju pa su već izmenili svoje redove.

Izabrane vesti

Krenimo redom...

SARAJEVO

Najaktivnije je tokom pauze definitivno bilo Sarajevo. Bordo tim je polusezonu okončao na četvrtom mestu sa 28 bodova, čak 20 manje od lidera Zrinjskog. Definitivno, stići lidera biće skoro pa nemoguće, ali će cilj Sarajlija biti izlazak u Evropu. Aktuelni vicešampion i osvajač Kupa malo je pokazao u prvom delu, te je odmah posegnuo za promenama. Prvo je smenjen trener Goran Sablić, a umesto njega imenovan 42-godišnji Aleksandar Vasoski. Stručnjak iz Severne Makedonije stiže iz Akademije Pandev gde je radio odličan posao. Samim tim, pristižu i nova pojačanja. Prva lasta svakako je Asmir Suljić. Nekadašnja vedeta Sarajeva se nakon osam i po godina vraća u matični klub gde je još kao mladić pokazao zavidan kvalitet te otišao u inostranstvo. Nastupao je u Mađarskoj za Ujpešt, Videoton i Diožđer, slovenačkoj Olimpiji, poljskom Zaglebju, te izraelskom Makabiju iz Petah Tikve. Dolazak 30-godišnjeg krilnog igrača, definitivno će predstavljati veliko pojačanje za nastavak sezone. Osim njega, izvestan je dolazak i Adnana Šećerovića.

Veznjak koji je u BiH nosio dresove Željezničara, Tuzla Sitija, bijeljinskog Radnika i Mladosti iz Doboj Kaknja, nastupao je u Grčkoj za Larisu, zatim u Letoniji za Rigu, te u Jermeniji za Pjunik Jerevan, a s obzirom na pomenuto premijerligaško iskustvo, i on će biti iod velikog značaja za ekipu. U sarajevskoj javnosti uveliko se govori i o povratku defanzivca Nihada Mujakića, koji se nije baš najbolje snašao u Hajduku, ali i belgijskim Kortrajku i Vasland Beverenu. On je jedan od igrača koji je ostavio odličan utisak u bordo dresu, pa bi navijači sigurno bili prezadovoljni eventualnim povratkom. Dolaskom novog trenera, spominje se i dolazak njegovog zemljaka Danijela Avramovskog sa kojim je sarađivao u Vardaru. Radi se o 26-godišnjem ofanzivnom veznjaku koji je igrao u Rabotničkom, Crvenoj zvezdi, OFK Beogradu, Vojvodini i turskom Kajzeriju.

ŽELJEZNIČAR

Promene u stručnom štabu napravio je i drugi sarajevski premijerligaš. Umesto Tomislava Ivkovića, koji će karijeru nastaviti u direktorskoj fotelji banjalučkog Borca, na klupi Željezničara će u drugoj polusezoni sedeti Edis Mulalić. Nekadašnji ljubimac navijača vratio se na Grbavicu nakon epizode u Crnoj Gori gde je sa Rudarom, Titogradom i Dečićem, beležio jako dobre rezultate. Ovo će mu biti drugi mandat na trenerskoj klupi Plavih, budući da je već bio trener u sezoni 2015/2016, kada je u 23 utakmice upisao 16 pobeda, četiri remija i samo tri poraza. Iako situacija u klubu trenutno nije baš sjajna, Mulalić bi svojom energijom, borbenošću i predanošću mogao biti neko ko će razdrmati ekipu. Samim tim, krenule su priče o pojačanjima, a sve su izvesnija tri pojačanja, koja bi trebalo ponovo da zaduže plavi dres. Edin Cocalić je defanzivac koji je 2010. otišao iz Želje u grčki Panionios. Nakon toga, nastupao je u Izraelu, Belgiji i Turskoj, pa bi njegovo iskustvo mnogo značilo mladoj ekipi Želje. Uz njega, ponovo bi dres tima sa Grbavice trebao zadužiti Bubakar Dijaliba. Senegalac koji se dokazao u plavom dresu u sezoni 2006/2007, a karijeru je još gradio u Španiji, Belgiji, Poljskoj i Turskoj. Takođe, izvestan je povratak i Semira Štilića koji je zbog nesuglasica raskinuo ugovor sa Željom, ali bi čini se sa Mulalićem mogao naći zajednički jezik, pa bi ostanak ovog lucidnog veznjaka mnogo znači.


ZRINJSKI

Iako je u jesenjem delu sezone bukvalno protutnjao kroz Premijer ligu i napravio veliku zalihu bodova u odnosu na konkurente, mostarski Zrinjski ne staje. Novo pojačanje je Irfan Hadžić, kojem će ovo biti drugi put da oblači dres Plemića. Nakon toga nastupao je u turskom Akhisaru te zagrebačkoj Lokomotivi, a reč je o napadaču koji je svoju klasu dokazao na premijerligaškoj sceni. Sigurno je da će uz Nemanju Bilbiju, napad Zrinjskog biti još ubojitiji.

VELEŽ

Nije mirovao ni drugi mostarski klub. Velež je u svoje redove doveo Nermina Haskića. Napadača, koji je fenomenalnom sezonom u dresu Radničkog iz Niša razdvojio večite rivale, a tabor Rođenih pojačao iz kineske druge lige. Za sada, on je jedno od najzvučnijih pojačanja na pauzi. Međutim, Velež je tim iz kojeg je za sada otišlo najviše fudbalera. Klub su napustili golman Luka Kačavenda, defanzivac Dario Ferejra, te ofanzivci Melvin Osmić i Faris Zubanović.Ostali klubovi su uglavnom mirovali, a s obzirom na to da tek treba da se pokrene lavina prelaznog roka, zanimljivih transfera definitivno ne bi trebalo da manjka. Sve u svemu, dosadašnji aktivnost klubova na pauzi Premijer lige može dobiti prolaznu ocenu.


tagovi

FK ŽeljezničarFK SarajevoSemir Štilićdanijel avramovskiex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara