Navijači Radža Kazablanke (©Reuters)
Navijači Radža Kazablanke (©Reuters)

Presedan u Africi – besplatan ulaz na finale kontinentalnog takmičenja

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.07.21. | 14:51

Marokanski velikan Radža Kazablanka i alžirska Kabilija igraju u subotu od 21 h meč za trofej u Kupu konfederacija

Čudna situacija pred veliko finale. Navijačima će biti dozvoljen besplatan ulaz na utakmicu Radže Kazablanke i Kabilije (subota, 21.00), koji će u Kotonuu igrati za trofej u Kupu konfederacija, afričkom takmičenju na nivou Lige Evrope.

Meč se igra u Beninu, što je trebalo da bude velika stvar za tu centralnoafričku državu, da nije u jeku pandemija koronavirusa. Ovako su tamošnje vlasti zabranile dolazak turistima, pa je postojala bojazan da će tribine stadiona da ostanu prazne. Iz tog razloga je CAF doneo odluku da se otvore kapije za 12.000 navijača, što je oko dve trećine kapaciteta. Jedini uslov za lokalne ljubitelje fudbala da prisustvuju velikom meču je da imaju negativan PCR test.

Izabrane vesti

Kabalija je uspela da izdejstvuje jedan čarter let za oko 350 svojih navijača, ali ne iz Alžira, već iz Francuske. Radža neće imati ni toliku podršku, a usled povećanja broja zaraženih u Maroku navijači neće moći da gledaju organizovano utakmicu ni u kafićima i restoranima.

21.00: (1,75) Radža Kazablanka (3,35) Kabilija (4,70)

S druge strane, epidemiološka situacija u Alžiru je nešto bolja, tako da su širom regije Kabilija postavljeni video bimovi, kako bi navijači mogli da bodre svoje ljubimce u pohodu na prvi trofej u Kupu konfederacija.

Radža je osvajala ovo takmičenje, u svom jedinom finalu je 2018. godine savladala Vita Klub iz Demokratske Republike Kongo. Ukoliko Radža trijumfuje, Maroko će da postane najuspešnija država u Kupu konfederacija, sa šest titula. Zato nikada u istoriji nijedan alžirski klub nije uspeo da prigrli ovaj trofej. Samo je ES Setif jednom igrao finale, 2009. godine, ali je izgubio od Stad Malijena.

Radža Kazablanka je takmičenje počela u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je eliminisana od strane senegalskog Tenguta. Našli su se Marokanci posle toga u grupi Kupa konfederacija sa egipatskim Piramidsom, Nkanom iz Zambije i Namungom iz Tanzanije. Bili su ubedljivo prvi na tabeli, sa svih šest pobeda i gol-razlikom 13:0.

Ulogu favorita opravdali su i u nokaut fazi, najpre su eliminisali Orlando Pajratse, a zatim i Piramidse u polufinalu posle penala.

Kabilija je takođe bila prva u svojoj grupi, ispred Kotonsporta, Berkana i NAPSA Starsa. Posle toga je u četvrtfinalu eliminisala Sfaksijen iz Tunisa, a u polufinalu Kotonsport. Radža i Kabilija su se sastali do sada četiri puta, sve u Ligi šampiona. Dva puta su slavili Marokanci, jednom Alžirci, a njihov poslednji duel, u januaru prošle godine, završen je 0:0.

KUP KONFEDERACIJA – FINALE

Subota

21.00: (1,75) Radža Kazablanka (3,35) Kabilija (4,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup konfederacijaRadža KazablankaKabilija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara