Presidente Laporta – vreme je da se spektakl vrati u Barselonu

Vreme čitanja: 6min | pon. 08.03.21. | 11:07

Novi predsednik sprema ozbiljan tim saradnika, a već je počeo i pregovore oko nekih pojačanja

Sunce je ogrejalo Barselonu i Kataloniju sa pobedom Đoana Laporte na predsedničkim izborima.

Te tvrdnje dolaze sa većine adresa privrženih katalonskom gigantu, dok iz Madrida stižu konstatacije da je Real dobio dostojnog konkurenta koji će sprečiti propadanje Barselone.

Izabrane vesti

Đoan Laporta je već jednom uspeo da uzdigne Barselonu na pijedestal najmoćnijeg kluba Evrope u prvom predsedničkom mandatu. Bilo je to 2003. kada je nasledio pustoš ostavljenu iza Đoana Gaspara. Ipak, Laporta je uz sebe tada imao saradnike ’teškaše’ poput Ferana Sorijana i Ćikija Begiristajna koji su danas direktori Mančester Sitija, moćnog Sandra Roselja koji ga je kasnije nasledio, sposobnog Marka Ingle, pa na kraju i Đozepa Marije Bertomeua koji je bio mnogo bolji kao operativac nego kao predsednik. Bili su sjajan tim, a to što su kasnije ušli u zavereničke sapunice i okrenuli se jedni protiv drugih je neka druga priča...

Prvi potez Laporte i njegovog tadašnjeg tima saradnika bio je dovođenja trenera Frenka Rajkarda i Brazilca Ronaldinja kao prve zvezde tima. Stigla su i proverena pojačanja poput Rafe Markeza i Đovanija van Bronkhorsta. Lokalni izdanci Pujol i Ćavi su promovisani u lidere, Inijesta i Valdes su se probili u prvi tim sa bitnim ulogama, rasterani su promašaji poput Ročembaka, Kristanvala, Đovanija, Bonana, Alfonsa, Andersona, a zahvalnica je data i Rikelmeu koji je bio višak posle dolaska Ronaldinja.

Već u prvoj sezoni je napravljen iskorak pošto je osvojeno drugo mesto iza šampiona Valensije, što je bio ogroman uspeh u odnosu na sezonu ranije kada je Barselona pod Gasparom bila šesta i ostala bez plasmana u Ligu šampiona. Laporta je za godinu dana očistio Van Galovu holandsku zaostavštinu i klub su napustili Klajvert, De Bur, Koku, Rajziger, Overmars, promašaji poput Ruštua, Saviole, Kvarežme.

Katalonci su opet postali lideri u Barsinoj svlačionici posle dominacije holandskog klana. Dolascima pojačanja poput Deka, Etoa, Edmilsona i Žilija, stvoren je tim koji će postati najatraktivnija fudbalska družina u Evropi. Ono što Florentino Perez nije u potpunosti uspeo sa Realovim Galaktikosima, Laporta jeste sa Ronaldinjovom Barselonim i samo tri godine posle njegovog dolaska u predsedničku fotelju je osvojena Liga šampiona. Niko nije igrao tako spektakularan fudbal kao ta Barselona.

A posle Ronaldinjovog cirkusa je došla nova, možda manje atraktivna, ali još uspešnija era ’tiki-take’ sa Leom Mesijem i Pepom Gvardiolom. Barselona je za sedam godina Laportine vladavine osvojila dve Lige šampiona, četiri Primere, tri Superkupa Španije, dva Superkupa Evrope, SP za klubove, Kup kralja. Postala je sinonim uspešnog kluba na terenu i van njega. Potpisivala je najbogatije sponzorske ugovore, novac je samo kapao u klupsku kasu.

Međutim, Laporta je sa uspesima polako gubio kompas i krenule su prve trzavice sa najbližim saradnicima poput Roselja koji su se smatrali podjednako bitnim u uspesima kluba. Laporta je sve više ulazio u politiku i počele su da se nižu afere, pa je napustio klub posle sedam godina i dva mandata, a smenio ga je nekada najbliži saradnik Sandro Roselj. Njemu će kasnije nož u leđa zabiti Đozep Marija Bertomeu.

Ispostavilo se da Barselona posle Laporte nije imala tako uspešnog predsednika.

Pred Laportom je sada mnogo teži zadatak nego kada je morao da čisti Gasparove ruševine. Barselona je u ogromnoj institiucionalnoj i finansijskoj krizi. Dugovi su milijardu evra, a skoro 700.000.000 evra stiže na naplatu jako brzo. Svlačionica je bila u otvorenom ratu sa Upravom oko smanjenja ugovora, a pandemija korona virusa je zadala ozbiljan udarac prihodima kluba. Neko rešenje mora da se nađe i da se povuče ručna u strmoglavom finansijskom padu.

Laportina obećanja u predizbornoj kampanji se nisu ticala toliko velikih imena koliko korenitih promena u funkcionisanju kluba. Akcenat je na podizanju La Masije na nekadašnji nivo što je bogat prirodni resurs, većoj upotrebi modernih tehnologija i maksimalnoj iskoršćenosti talenta. Kozmetičke promene će biti veća promocija ženskog sporta i vraćanje ugašene bejzbol sekcije.

Jasno je da Laportu najveći izazovi čekaju u fudbalu. Prvo treba rešiti pitanje budžeta i smanjenja plata. A najveći problem je status Lea Mesija kojem na kraju sezone ističe ugovor koji Barsu na bruto nivou godišnje košta preko 100.000.000 evra. Ipak, Mesi je jučerašnjim glasanjem jasno pokazao šta misli i niko nema dilemu da je glasao za Laportu i na taj način mu dao najbolju moguću reklamu. Možda je i prelomio izbore. Šanse da Mesi ostane su sada daleko veće, ali će morati da pristane na finansijsku žrtvu.

Sledeći prioriteti su potpisi novih ugovora sa Ansuom Fatijem i Usmanom Dembeleom. Pogotovo sa prvim koji je projektovan kao Mesijev naslednik dok će Francuz biti prodat već na leto ako uskoro ne produži vernost. Čistka se sprema i Kutinju, Umtitiju, Brajtvajtu, a nikoga ne bi iznenadila Laportina odluka da unovči Grizmana kako bi pokrpio rupe u budžetu. Francuz nikada nije ’kliknuo’ sa Mesijem. Na njegovo mesto bi mogao da dođe Serhio Aguero kao kraktoročno rešenje za par sezona. Džabe je, Mesijev je kum i najboji prijatelj i za Barsin stile igre bi više značio od Grizmana. Ne treba isključiti ni mogućnost transfer bombe u vidu Erlinga Halanda u leto 2022. s obzirom na sjajan odnos i prijateljstvo koje Laporta gaji sa igračevim agentom Minom Rajolom.

A Laporta sprema i prvi rat sa Realom. Navodno je već razgovarao sa Pinijem Zahavijem i Falijem Ramadanijem koji zastupaju Davida Alabu. Austrijanac napušta Bajern kao slobodan igrač, ima usmeni dogovor sa Real Madridom, ali još ništa nije potpisano. Laporta će pokušati da ga ’skine’ Realu zbog čega je Zahaviju i Ramadaniju rekao da sačekaju kraj predsedničkih izbora u Barseloni pre nego što bilo šta potpišu. Kako i na koji način misli da to postigne, nije poznato. Ali bogatija ponuda i veća provizija agentima umeju da naprave čuda. Uostalom, Alaba je Barsi potrebniji nego Realu. Pogotovo ako Ramos potpiše novi ugovor sa Merengesima.

Laportini najbliži saradnici u sportskom resoru će biti nekadašnji Valensijin direktor Mateo Alemani i Đordi Krojf koji dobro poznaje mentalitet kluba i situaciju unutra, a ima uticaj i dobre veze u svetskom fudbalu. Laportu je podržao i legendarni Karlos Pujol, koji se godinama distancirao od prethodne uprave, a uživa ogromno poštovanje kod navijača. Očekuje se i funkcija za Viktora Valdesa. Bivši kapiten Ćavi je bio bliži poraženom Laportinom protivkandidatu Viktoru Fontu, ali to ne znači da je protiv Laporte. Njih dvojica su u korektnim odnosima, novi predsednik je spreman da mu pruži punu podršku i da možda sa njim rizikuje na mestu trenera kao što je to nekada uradio sa Pepom Gvardiolom. Ćavi još razmišlja u Kataru da li da se priključi Laportinom timu.

Sve ovo znači i da je Ronald Kuman čovek bez veće perspektive u Laportinim projektima. Uostalom, tako je Laporta oterao i Radomira Antića koji je odradio sjajan posao kao privremeno rešenje, ali je bio zaostavština prethodne uprave. Kumanov stil ne ide uz Laportu kojem je jedno od najbitnijih obećanja u kampanji bilo:

„Nije bitno samo da se pobeđuje već i na koji način se pobeđuje“.

Kumanov stil svakako ne ide pod ruku sa sportskim identitetom koji želi Laporta. Predsednik zna da samo spektakl može da privuče neophodne sponzore, a Ronald Kuman i spektakl nemaju ništa zajedničko. To verovatno znači i da se odustaje od Kumanovih želja poput Memfisa Depaja ili Žoržinja Vajnalduma. Sa druge strane, besplatan transfer Erika Garsije iz Mančester Sitija je dogovoren i očekuje da Španac krene stopama Đerara Pikea koji se vratio u klub iz Mančestera i postao lider.

Na kraju, bitna stvar za Laportu je i izgradnja kompleksa Sijutat Barsa oko stadiona koji bi generisao veće prihode. Atletiko je to već uradio sa novim stadionom Metrpolitano, Real uveliko radi na rekonstrukciji Bernabeua i Barsa mora da povuče sličan potez. Laportin cilj je da se radi brzo i odjednom umesto u fazama i da sve bude gotovo do 2024. kada se slavi 125 godina kluba.

Laporti su čestitali Leo Mesi, Pep Gvardiola, Pau Gasol, Đerar Pike... Najveći sportski autoriteti u Kataloniji. A posebno je impresivno na koji način su mu čestitali poraženi protivkandidati Viktor Font i Toni Freiša. Sve je prštalo od fer-pleja što znači da je Katalonija opet ujedinjena za razliku od prethodnih meseci kada je Barsa spala na tužan nivo da predsednik kluba plaća botove da pljuju igrače i njihove porodice.

Laporta je na početku puta da opet ujedini Los Kulese i Katalonce. Da Barsa opet bude ’Više od kluba’.

 


tagovi

Đoan LaportaLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara