©AFP
©AFP

Profesija koja troši ono najbolje u ljudima

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 11:05

Ćavi će se nakon 30. juna naći, ne samo na sportskoj, već i na životnoj raskrsnici. Za samo dve i po godine trenerski posao mu je oduzeo ono što igračka karijera nije mogla za više od dve decenije, pa deluje da je potpuno izgubio strast sa kojom je ušao u trenerski zanat

Kao igrač je u Barseloni bio 24 godine, računajući i sve mlađe kategorije, ali na njenoj klupi nije izdržao više od dve i po godine. Posao koji u čoveku ume da ispolji njegovu "mračnu stranu" u protekloom periodu je iscrpeo gotovo svu energiju iz legendarnog Ćavija Ernandeza.

U svojoj emotivnoj konfuziji Ćavi je postepeno prestao da se smeje, prešao je u fazu duboke zabrinutosti, a onda je počeo i da viče na sudije i prepucava sa protivničkim trenerima. Sve ono što nikada nije radio kao igrač.

Izabrane vesti

Stroga katalonaska javnost je za svega šest meseci zaboravila sve zasluge, ne samo tokom igračke karijere, već i one koje je imao u procesu stvaranja šampionskog tima iz prošle sezone. Nije ga štedela već surovo kritikovala. Kompletna ekipa se našla pod velikim pritiskom, pa je Ćavi doneo odluku i javno saoptio:

"Od 30. juna više neću biti trener Barselone".

Nakon toga su pristalice Blaugrane naglo prestale sa kritikama. Usledio je muk, koji može da predstavlja neku vrstu ulaska u neizvesnost. Šta dalje? Kako dalje? S kim dalje? Situacija oko kluba i onako nije blistava u finansijskom i organizacionom smislu. Barselona odavno nema onakvu moć kakvu je posedovala na početku ovog milenijuma, pa je veliko pitanje da li joj je baš sad potreban neki novi restart u svlačionici.

Ćavi kaže da je sve uradio zbog kluba, kojem će uvek biti na raspolaganju. Zbog igrača, koji su se našli na udaru i nalaze se u prilično lošem emotivnom stanju. Sve kako bi navodno spasio sezonu, a pre svega pokušao da uradi nešto u Ligi šampiona, gde ga očekuje okršaj sa Napolijem u osmini finala. Ipak, nije bilo malo primera koji su u sličnim situacijama doživljavali krah. Onog trenutka kada igračima saopštite da uskoro nećete više biti trener izvesno dolazi do psihičkog rasterećenja, ali isto tako može da usledi i do preveliko opuštanje. Svesno ili nesvesno počinjete da gubite autoritet, bez obzira na to koliko ste ime, a rezultato vrlo lako mogu da budu još lošiji nego što su bili.

Kompletan pritisak kroz koji je prolazio, a koji je za rezultat imao istorijsku "petardu" na Monžuiku od Vilajreala, probudio je u Ćaviju onu najemotivniju tačku. Prisetio se porodice koja je tokom njegove čitave igračke karijere bila lišena njegovog prisustva, a taj proces je dodatno produžen ulaskom u trenerske vode. Toliko je otišao daleko da deluje kao da će dobro preispitati mogućnost da već sada okonča karijeru.

"Ne znam šta me čeka u budućnosti jer zbog ove uloge provodim manje vremena sa porodicom. Oni pate zbog toga, ne mogu da budem toliko sebičan tokom čitave karijere. Biću kod kuće neko vreme i odmarati se jer moram da budem sa svojom decom", rekao je Ćavi.

Mladi stručnjak je na konferenciji za štampu iskorostio termin "promena dinamike", kao nešto što je potrebno ekipi u ovom trenutku, kao i da će posle njegove odluke igrači biti slobodni i smireniji. Takođe, verovatno smatra da je izvukao maksimum iz trenutnog sastava i da nakon dve i po godine nije u mogućnosti da pronađe trasu za izlazak iz krize, pa je u razgovoru sa sportskim direktorom Dekom doneo zajedničku odluku od rastanku:

"Uvek želim da budem rešenje, nikad ne želim da budem problem. Radilo se o pronalaženju pravog treutka za saopštavanje, davno sam se odlučio na ovaj potez".

Ono što čeka Barsaelonu je ozbiljna neizvesnost. Potreban joj je trener za sledeću sezonu, a u ovom trenutku se ne nazire idealno rešenje. Možda bi to mogao da bude Tijago Mota, koji je radom u Bolonji najavio visoke domete. Poteklih nedelja se pominjao i Rafa Markes, koji vodi Barsu B i već je poručio kako je potpuno spreman za izazove i da nije sposoban da kaže "ne" na poziv Barselone. Opcija je i Đovani van Bronkorst, koji ima veliko iskustvo iz Fajenorda i Rendžersa, bio je Dekov saigrač, a već više od godinu dana nema klub.

Sa druge strane, Ćavi će se nakon 30. juna naći, ne samo na sportskoj, već i na životnoj raskrsnici. Za samo dve i po godine trenerski posao je u njemu istrošio ono što igračka karijera nije mogla za više od dve decenije, pa deluje da je potpuno izgubio strast sa kojom je ušao u novi zanat. Ipak, pokazao je ozbiljan trenerski talenat i mogućnost da bude nosilac projekta u ozbiljnom klubu, tako da ne treba isključivati mogućnost da se nakon pauze ponovo uhvati u koštac sa nekim novim trenerskim izazovom.


tagovi

Ćavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara