Fabinjo (©Reuters)
Fabinjo (©Reuters)

Projekat “Fabinjo“ za mirnije snove o odbrani titule

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.10.20. | 14:29

Brazilac je Klopov univerzalni vojnik

Po onome što smo videli preksinoć u duelu Ajaksa i Liverpula, Fabinjo je taj kojem će biti poverena gotovo nemoguća misija: da učini da se u nastavku sezone ne oseti praznina u centru odbrane nastala povredom jednog od najboljih štopera planete Virdžila van Dajka.

Znao je Jirgen Klop i pred početak sezone da će Brazilac biti alternativa ukoliko nešto pođe po zlu. A od trojice štopera koje je imao na raspolaganju (Virdžil van Dajk, Žoel Matip i Džo Gomez), povredio se jedini obavijen aurom nezamenljivosti. Sudeći po minimalnom uzorku od jedne utakmice, one na "Johan Krojf" areni, Fabinjo bi mogao da bude dostojna zamena, bar do zimskog prelaznog roka, kada će Redsi izvesno krenuti po neko novo lice na toj poziciji.

Izabrane vesti

Po dolasku na Enfild, Brazilac se nije ekspresno ustoličio u startnoj postavi, naprotiv. Priliku za debi dobio je tek u osmom kolu Premijer lige, ali od trenutka kada mu se ukazala počeo je da gospodari sredinom terena i da pleni takvom sigurnošću da se u jednom trenutku Džordan Henderson "uplašio" za poziciju u timu. Kapiten je odmah posegnuo za razgovorom sa šefom, kako bi mu bila definisana nova zaduženja u igri.

Jirgen Klop je trener koji je u više navrata pokazao da je specijalista da igračima pronađe novo mesto u timu, poziciju koja im nije prirodna i da ih na taj način učini još kvalitetnijim. Kako bi mu karijera potrajala duže, Klop je kao fudbaler i sam prolazio kroz slične transformacije (napadač, centralni defanzivac, desni bek), tako da ima ogromno iskustvo i kapital da ubedi izabranike da će eksplodirati na nekoj novoj poziciji. Da ne govorimo o tome da vodi neuporedivo talentovanije fudabalere u poređenju sa sopstvenom malenkošću.

Svojeveremo je iz Herte u Borusiju doveo napadača Lukaša Piščeka učinivši ga u određenom periodu jednim od najboljih desnih bekova Evrope. U momentima kada je Roberto Firmino bio u procepu između krilnog fudbalera i ofanzivnog veziste, Nemac mu je našao ulogu u špicu i pogodio. Daćemo još primer Trenta Aleksander-Arnolda koji je pre dolaska u prvi tim lutao između sadašnje pozicije, ali i uloge centralnog defanzivca ili veziste. Još jedno remek-delo Klopa kojem Englezi večno moraju da budu zahvalni na desnom beku svetske klase.

(©Reuters)(©Reuters)

Sada je pred Nemačkim stručnjakom projekat “Fabinjo“ od čije uspešnosti zavise Liverpulovi snovi o odbrani titule. I mada mu nije bilo prvi put u toj roli, protiv amsterdamskih Kopljanika je nekadašnji fudbaler Monaka pokazao da može vrhunski da komanduje odbranom i najzaslužniji je što su Redsi sačuvali mrežu i odneli ceo plen na Ostrvo. Imao je nekoliko ključnih startova i blokiranih udaraca i trudio se da na sebe preuzme sve ono što je Van Dajka definisalo vrhunskim štoperom.

Trener mi je rekao da moram više da pričam saigračima. Moram da razmišljam o detaljima, da pogodim trenutak kada ću reći timu da pritisne. Nepohodno je da budem u pripravnosti za duge lopte. Nije lako, ali moram da se bavim detaljima koji su Virdžilova svakodnevnica i da budem vođa. Naravno, ja nisam Virdžil, ali daću sve od sebe da se njegov izostanak ne oseti“, rekao je Fabinjo posle duela sa Ajaksom.

Za dve sezone u redovima šestostrukog prvaka Evrope Brazilac je postao vezista koji kod Jirgena Klopa uživa najviše poverenja. Silom prilika u nastavku sezone biće komandant odbrane koji oseća gde će lopta pasti i koji ne komplikuje već donosi prave odluke u bitnim momentima. Klopov pomoćnik Pep Ljinders, već ga je apostrofirao Liverpulovim svetionikom, a iz utakmice u utakmicu biće sve jasnije da li će na novoj poziciji uspeti da otera tamu koja se nazire otkako je Džordan Pikford pogibeljnim startom ozbiljno doveo u pitanje odbranu titule.




tagovi

Fabinjo

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara