Za Bajern je već kasno (©Reuters)
Za Bajern je već kasno (©Reuters)

Promena pravila, gol u gostima ne važi od produžetaka

Vreme čitanja: 2min | sre. 14.04.21. | 11:19

Uefa je ipak odbila predlog da se ne važi uopšte

Nekad su vremena bila drugačija, zapadnjaci su se plašili da idu iza gvozdene zavese, timovi sa istoka ne bi doživljavali kultorološke šokove kako bi prilazili Atlantiku. Da ne pominjemo južnoameričke klubove. Oni su tukli. Igrati u gostima pre pola veka zaista nije bilo lako. Prednost domaćeg terena je mnogo značila. Međutim, danas je svet globalizovan, svi znaju sve o svakome, svi imaju više nego dobre uslove za igru i sve je veći broj poklonika fudbala koji smatraju da bi trebalo odustati od pravila gola u gostima.

Čak i najveći klubovi, posebno nakon što su ove sezone zbog korona virusa utakmice Lige šampiona kao nominalni domaćini na neutalnim terenima igrali Čelsi, Arsenal, Liverpul, Totenhem i Mančester Siti. Uefa je shvatila problem i razmatrala pitanje, ali poslovično troma organizacija poput evropske kuće fudbala ipak nije mogla da preko noći donese tako radikalnu odluku.

Izabrane vesti

Ipak, izgleda da će se nešto ipak promeniti. Ostrvski tabloid San piše da će Uefa u peta potvrditi da se gol u gostima od sledeće sezone neće važiti u Ligi šampiona i Ligi Evrope, ali samo od produžetaka.

Klubovi su tražili da se pravilo potpuno izbriše, posebno su glasni bili potpredsednik Mančester junajteda Ed Vudvord i izvršni direktor Sitija Feran Sorijano, ali je Uefa taj predlog odbila. U regularnih 90 minuta o prolasku u narednu rundu takmičenja ipak će gol na strani imati veću težinu od gola na domaćem terenu.

Međutim, ako utakmica uđe u produžetke – golovi u gostima se neće brojati.

Diplomatsko rešenje, čini nam se da bi većina ipak bila za to da se gol u gostima u potpunosti izbriše iz pravila. Možda i grešimo?




tagovi

UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara