Propali

Vreme čitanja: 10min | uto. 03.09.19. | 12:18

Bombe koje nisu pukle

Kao i posle svakog prelaznog roka, dan posle su glavne teme transferi koji se nisu desili. Iako je ovog leta realizovana gomila velikih transfera, više je onih koji nisu uspeli da se završe. Očekivalo se bar nekoliko transfera jačih od 100.000.000 evra, a na kraju se završilo samo sa tri – Feliksom, Grizmanom i Azarom.

To što se neki transfer na kraju desio, ne znači da nije mogao da se desi. Kada su u pitanju tako veliki poslovi, višenedeljeni, čak i višemesečni pregovori su neminovsnost. Pa čak i tada se završe dogovorom. Ovo je malo podsećanje na velike transfer koji se nisu desili.

Izabrane vesti

Nejmar (PSŽ – Barselona)

Naravno, transfer sapunica leta je nerealizovani povratak Nejmara u Španiju. Za razliku od pre dve godine kada je postao najskuplji fudbaler svih vremena prilikom prelaska iz Barselone u Pari Sen Žermen, sada nije uspeo da izdejstvuje transfer. Okružen gomilom alavih ljudi i agneta među kojim prednjači njegov otac Nejmar Senior, Brazilac je pokušao sve ovog leta da napusti PSŽ i da se vrati u Barselonu. Mada bi na kraju prihvatio i ponudu Reala da je došla.

Progutala je i Barselona ponos, zaboravila na izdaju od pre dve godine i krenula u pregovore, ali nije uspela. Zato što nije imala novac. Razlog Nejmarovog nedolaska u Kataloniju je jednostavan – pare. Barselona je probila sve finansnijske limite ovog leta sa pojačanjima i platama, pa je povratak Nejmara bio nerealan. Čak je i PSŽ bio spreman na kompromis, smanjio je cenu pristao da i neki igrači budu uključeni u trampu, ali Barsa opet nije mogla da ponudi dovoljno. Katalonci su imali najviše 100.000.000 evra u kešu, ali nisu mogli da nagovore Demebela i Semeda na selidbu u Parizu. Kada im je Kutinjo otišao u Bajern, ostali su bez jednog od retkih pregovaračkih potencijala. Dembele je odbio da ide u PSŽ i sve je bilo gotovo...

Istina, pominjao se i Real, ali čini se da Florentino Perez više uživao u tome da plaši Barselonu medijskim spinovima i spekulacijama, nego što mu je bilo stalo da dovede Nejmara. Njegova meta je Mbape...

Pol Pogba (Mančester Junajted – Real Madrid)

Koliko je Barselona želela Nejmara, još više je Zinedin Zidan želeo Pola Pogbu. Ali, ni tu Florentino Perez nije bio baš ubeđen da vredi razbiti kasu i platiti blizu 150.000.000 evra za kontroverznog Francuza. Kontakata je bilo, ali Real nije prešao na konkretne korake. Čini se da je Perez celu priču podgrevao i hladio kako bi pokazao Zidanu da se trudi da mu ispuni najvežu želju. Da je zaista htepo i zapeo kao za Bejla ili Modrića pre nekoliko godina, uspeo bi. Ne može ni Mančester Junajted ništa kada se Real zaista ustremi na nekog igrača. A ovog puta Perez nije dovoljno želeo. Pogba je čekao signal iz Madrida da su zaista ozbiljni, bio spreman i da napravi cirkus u klubu samo da ga puste, ali se potom priča ohladila. Nije Mančester Junajted ovde pokazao nikakvu moć ili autoritet kluba. Nije zavisilo od njih. Iako bi na kraju debelo naplatili Francuza. A možda je ovo bila samo igra i priprema za naredno leto kada će Real biti u boljoj pregovaračkoj poziciji jer Francuzu ističe ugovor 2021 (ima i dodatna godina). Ali ko zna da li e Zidan tada biti u klubu. Bez Zidana, Pogba ostaje bez glavnog sponzora za transfer u Madrid, Perez ga baš i ne „miriše“...

Kristijan Eriksen (Totenhem – Real Madrid)

Bilo je očigledno da je Realu potrebno pojačanje na sredini i Zidan je zato insistirao na Pogbi. Dok su Perez i sradanici smatrali da je Kristijan Eriksen bolja i jeftinija varijanta. Kako nije došlo do koncenzusa oko konačne mete, tako nije došlo ni do Eriksenovog transfera. A nadao se plejmejker ponudi Reala, čekao poziv iz Madrida, odbio sve ponude za produžetak saradnje... Totenhemove pretnje da ga neće pustiti bez 100.000.000 evra su bile čisto lajanje u prazno. Eriksen će im sledećeg leta otići kao slobodan igrač i verovatno bi prihvatili i 50.000.000 evra ovog leta jer im je Danac jasno stavio do znanja da neće potpisati novi ugovor. Totenhem se više ništa ne pita, a Eriksenovu sudbinu bi mogli vrlo vrzo da saznamo. Ovo su Juventusove situacije. Oni su specijalci za igrače u poslednjoj godini ugovora, a profil poput Eriksena bi bio idealan za Sarija. Kontakti su uspostavljeni i Danac bi mogao da nastavi tradiciju sjajnih igrača koji su bez obeštećenja dolazili u Torino. Naravno, Real i dalje ostaje opcija. Pogotovo ako Zidan ne dočeka kraj sezone u klubu. Eriksen bi moćda već u januaru mogao da promeni klub.  

Bruno Fernandeš (Sporting Lisabon - Mančester Junajted)

Najefikasniji vezista evropskoig fudbala je posle blistave sezone bio zreo za veliki transfer u veliki klub., Mančester Junajted je i pre početka prelaznog roka stupio u kontakt, vođeni su pregovori, ali se čekao rasplet sa Pogbom. Kako Francuz nije otišao, tako ni Portugalac nije došao. Mada, ne bi to išlo tako lako ni da je Pogba otišao. Sporting je omdah pokazao zube i najavio da neće tek tako prodati najboljeg igrača. Mančester Junajted je bio spreman da plati oko 50.000.000 evra, možda nešto više. Sporting nije hteo ni da čuje za manje od 70.000.000. Kako se situacija sa Pogbom hladila, tako je i Mančester Junajted odustajao od Fernandeša.

Sergej Milinković Savić (Lacio – Mančester Junajted, Inter)

„Godina prođe, Sergejev transfer nikad“. Koliko nam je samo stiglo takvih komentara... I jeste da je mnogima već dosadila i postala iritantna situacija sa transferom srpskog veziste. Ali ubedljivo najmanji krivac za to je on sam. Čak se ponašao jako pristojno i sportski podneo sve što se dešavalo u ove dve godine. Nikada nije rekao da želi da ide, nikada nije stupio u bilo koju vrstu štrajka i bojkota ili prisiljavao klub da ga proda. A možda je trebalo... Milinković Savić je talac tvrdoglavog gazde Klaudija Lotita koji je nerealnim zahtevima i cenama rasterao većinu zainteresovanih klubova. I oni retki koji su bili spremni da pregovaraju, nisu hteli da ispunjavaju lude Lotitove zahteve. A većina informacija koje su cirkulisale po italijanskim medijima, a dalje i svetskim, su upravo dolazile od Lotita koji ih je gurao preko pogodnih medija i novinara u Rimu. Dizanje cene mu nije upalilo, na kraju je morao da pregovara o nekim realnim uslovima. Sergej je bio meta Mančester Junajteda i Intera. Ta dva kluba su ga zaista želela. Mančester Junajted je čak imao i spremnu ponudu koja bi sa bonusima premašila 70.000.000 evra, ali je sve zavisilo od status Pogbe. Francuz je ostao na Old Trafordu i priča je propala. Inter je u finišu prelaznog roka razmatrao kako da dođe do Sergeja, a da plati normalnu cenu. Milinković Savić je zamišljan kao jagoda na šlag Interovog fantastičnog prelaznog roka i poklon Konteu. Mešđutim, neki drugi poslovi u prelaznom roku su se otegli, Aleksis Sančez je neočekivano izbio u prvi plan i i Inter nije imao dovoljno vremena da pronađe dobitničku formu za Sergejev transfer. Lotito je opet izgubio, a najviše gubi Milinković Savić koji ostaje u limitiranoj akipi i neambicioznom klubu. Pokušaće Lotito da ga uspokoji novim ugovorom, Sergej će dobiti ogromnu povišicu za rimske uslove, ali poenta bi bila da svoj kapacitet razvija u nekom drugom i jačem klubu. U Laciju više ne može da napreduje.

Hames Rodrigez (Real Madrid – Napoli, Ateltiko Madrid)

Bilo je jasno da Bajernu ne pada na pamet da otkupi Rodrigeza posle dvogodišnje pozajmice i da će Kolumbijac biti Realov problem ovog leta. Zidan ga ne voli i on ga je i oterao u Bajern, pa se očekivalo da Hames i ovog leta bude prodat ili pozajmljen. Od gomile klubova koji su navodno bili zainteresovani, samo dva su bila ozbiljna. Napoli ga je želeo na pozajmicu s pravom otkupa jer ga je smatrao rizičnom opkladom i nije želeo da odmah plati ogroman novac. Iako je Anćeloti bio veliki zagovornik transfera, De Laurentis je taj kod kojeg je PIN kod. I gradski rival Atletiko je želeo Rodrigeza, ali tu je već proradio Florentinov ego i učinio je sve da jednog od svojih omiljenih igrača ne proda gradskom rivalu i da onda eventualno gleda kako Kolumbijac tamo blista. Na kraju mu je Florentino makar obezbedio ostanak u klubu i šansu da se nametne Zidanu. Iako malo ko veruje u taj scenario...

Leroj Sane (Mančeszter Siti - Bajern)

Trebalo je da to bude najveći transfer u istoriji Bundeslige i na neki način početak nove ere u Bajernu. Minhenski gigant je ovog leta odustao od štedljive politika, odrešio kesu i transfer Sanea je trebalo da bude šlag na tortu. Da pukne prva "stotka" u istoriji nemačkog fudbala. Bajern je ubedio Sanea da prihvat ponudu, dao mu najveću platu u istoriji nemačkog fudbala i obećao status prve zvezde koja će dostojno nastaviti stopama Riberija i Robena. I Mančester Siti se polako spreman da kapitulira i pusti Nemca u domovinu, a onda ga je Gvardiola stavio da igra u potpuno nebitnom meču Komjuniti Šilda i Saneu su stradali ligamneti kolena. Pogled Nemca upućen ka Gvardioli na tom meču je jasno govorio koliko je ljut. Bajern je morao da osutane, ali je najavio da će se vratiti po Sanea u nekom sledećem prelaznom roku. 

Geret Bejl (Real Madrid  - Đijansgu, Totenhem)

Još jedan luksuzni višak Real Madrida nije udomljen ovog leta. I još jednom Zidanova želja nije ispunjena. Praktično sve velike stavri koje su obećane Zidanu ovog leta, nisu ispunujene. Osim Azara. A koliko mu je bio bitan Azarov dolazak, toliko mu je bio bitan Bejlov odlazak. Ipak, 15.000.000 evra po sezoni neto koje zarađuje Bejl su bili glavna prepreka svakom iole zainetersovanom klubu. Nuđen je Mančester Junajtedu, Pari Sen Žermenu, Bajernu i niko od njih nije bio spreman da preuzme ogroman ugovor. Totenhem je jedini pokazao želju da vrati Velšanina, ali za tri puta manju platu. On je odbio. Najozbiljnija ponuda je bila od kineskog Đijangsua koji mu je nudio i nešto veću paltu nego u Madridu, ali Realu nije nudio obeštećenje. Bejlov odlazak je bio finansijski neizvodljiva operacija za klub i igrača.

Paulo Dibala (Juventus – PSŽ, Inter)

Argentinac je mogao u Premijer ligu, ali nije istinski hteo. Iako ga je zvao Mančester Junajted, iako su pregovori sa Totenhemom dogurali daleko, odlazak na Ostrvo nikada nije bio njegova prva namera. Hteo je Inter ili PSŽ. Na sredini prelaznog roka je postajala opcija da Inter i Juve trampe Dibalu i Ikardija. Tačnije, Juve je bio spreman, ali da uz Ikardija dobije i neki novac. Želeo je i Marota da vidi Dibalu u Interu, ali više od svega mu je bilo bitno da Ikardi ne završi u Juventusu. I tako je ta priča propala. Dibala se kasnije nadao Nejmarovom transferu u Barselonu i da će potom zameniti Brazilca. I Juve je bio spreman, čekao se rasplet oko Nejmara, ali nije došlo do toga.  

Anhel Korea (Atletiko - Milan)                                                                                          

Ni veće dreke, ni skromnije zvezde. Ako je Anhel Korea uopšte fudbalska zvezda... Argentinac jeste sjajan igrač, jedan od boljih u Atletiku, ali tolika pompa i galama nisu viđeni ni oko jačih fudbalskih imena. Skoro dva meseca je trajala Milanova potera za Koreom. Rosoneri su svakodnevno pregovarali oko Koree, menjali uslove, ponude i na kraju je transfer propao iz jednostavnog razloga – Milan nije platio traženu cenu. Atletiko je postavio granicu na 50.000.000 evra, a Milan je nudio manje, pokušavao da ubaci bonuse, procente i šta sve ne. Igrač je čekao, nadao se prelasku na San Siro, ali se verovatno i on na kraju razočarao neozbiljnošću Milana, pa nije insistirao na transferu.

Rodrigo (Valensija – Atletiko)

Dok je Atletiko ozbiljno shvatao Milan u pregovorima za Koreu, radio je na dovođenju njegove zamene. Vrlo brzo se dogovorio sa Valensijinim ofanzivcem Rodrigom. I bio spreman da plati čak 60.000.000 evra za španskog reprezentativca. To je ponuda koju je Valensijin gazda Peter Lim prihvatio, ali je onda došlo do lomova u klubu, direktor Alemani je zapretio odlaskom, pobunio se i trener Marselino, pa je transfer stopiran. Rodrigo je imao dogovor sa Madriđanima, želeo u Atletiko i na kraju ostao razočaran na Mestalji. Ništa što povišica ne može da zaleči.

Ivan Rakitić (Barselona - Juventus)

Celo leto se šuškalo kako Barselona želi da se reši Ivana Rakitića i da ga iskoristi u trampi za Nejmara, a on je više puta ponavljao da mu ne pada na pamet da ide. Međutim, kada ga je trener Valverde ostavio na klupi u mečevima na početku sezone, postalo mu je jasno da više nije nezamenjiv u Barseloni i da je njegovo zlatno vreme na Kamp Nou prošlo. Poslednjih dana prelaznog roka je pregovarao sa Juventusom čiji trener Sari ga je želeo. Hrvat je hteo u Torino, ali dva kluba nisu  postigli dogovor pošto je Juventus nudio samo trampu za igrače poput Džana, Mandžukića ili Ruganija koje Barsa nije htela. Katalonci su hteli Beranrdeskija u zamenu, ali je Juve to odbio.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara