FOTO: AFP
FOTO: AFP

Propast šestogodišnjeg Jankovićevog projekta revoltira Kineze, tu su i metafore o supi od petla

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.01.24. | 11:37

Srpski strateg sitno broji do zvaničnog razilaženja sa tamošnjim savezom, a ne izostaju ni kritike lokalnih medija

Nisu uspevali Marčelo Lipi, Hose Antonio Kamačo i Fabio Kanavaro, pa tako ni Aleksandar Janković. Dobio je nekadašnji trener Crvene zvezde odrešene ruke da počevši od 2018. godine postepeno stvara potpuno novu generaciju reprezentativaca sposobnih da donesu prvi veliki uspeh Kini još od 2002. i plasmana na Svetsko prvenstvo s Borom Milutinovićem. Ne da Zmajevi nisu ostvarili dobar rezultat ovog januara u Kataru, već su prvi put u istoriji završili takmičenje na Azijskom kupu van 16 najboljih.

U rano jutro 24. januara kineski tim krenuo je nazad za domovinu, a samo se 52-godišnji stručnjak zajedno sa svoja dva pomoćnika vratio u Srbiju, što tamošnji mediji tumače jasnim signalom da je samo pitanje dana kada će uslediti i ozvaničenje raskida saradanje. U Jankovićevom ugovoru postojala je klauzula o automatskom produženju ugovora u slučaju plasmana u četvrtfinale, a kako je tim bio daleko od takvog dostignuća, jasno je da ona više nije u opticaju.

Izabrane vesti

Baš je Kineze razočarao neuspeh državnog tima na Bliskom istoku, pošto su njihovi ljubimci takmičenje okonačali bez datog gola i sa samo dva boda. Toliko da je po Jankovićevoj trenerskoj biografiji osuta paljba.

"On nije ispunio ugovorni cilj. Od kada je postao kandidat za selektora više puta spominjale su se njegove slabosti u biografiji. On jeste bio selektor reprezentacije Srbije do 21 godine, ali je imao tek nešto više od 10 godina samostalnog trenerskog iskustva bez zapaženih rezultata. Kakvu je taktiku u Kataru kineski tim pokušao da sprovede teško je razumeti. Takav selektor kom nedostaje iskustvo u treniranju je supa od petla za igrače. On zaista nije u stanju da pruži veću podršku ili usmeravanje igrača tokom treninga i takmičenja", možda su pomalo preoštri na portalu Sičuan Skol. Izraz supa od petla (jitang) se u kineskom jeziku koristi za ljude koji drugima pričaju motivacione priče da bi si dobro osećali, ali da one zapravo ne utiču na promene u životima ljudi.

(1,15)Južna Koreja (7,00) Malezija (15,00)

Janković je u savez stupio 2018. godine kada je preuzeo reprezentaciju do 19 godina, kasnije je praktično iste igrače sproveo i kroz selekcije do 20 i 23 godine i sredinom 2022. stupio na klupu seniorske. Za to vreme vodio je tim na 10 prijateljskih utakmica, dve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine i tri na Azijskom kupu. Na 15 duela zabeležio je četiri pobede, četiri remija i sedam poraza. To je 26 odsto pobeda i prosek od 1,07 bodova po utakmici.

Loš rezultat bivši trener Zvezde i brojnih belgijskih klubova (Standard Liijež, Mehelen, Lokeren) pripisao je nedostatku sreće, uključujući poništeni gol u prvoj utakmici protiv Libana i veliki promašaj Vu Leija u drugom kolu protiv Tadžikistana." Razočarani smo jer smo očekivali više. Zaslužili smo više, ali fudbal bez golova nije fudbal i ne možete očekivati velike rezultate ako ne postižete golove.U tri meča koja smo igrali ovde propustili smo niz šansi u svakom. Ako ne postigneš gol ne možeš očekivati da prođeš dalje.

Uprkos fijasku priznaje Janković da je dao sve od sebe.

"Postoje dve vrste trenera - oni koji su dobili otkaz i oni koji će dobiti otkaz, tako da kada prihvatite posao trenera prihvatate i obe ove mogućnosti. Onaj ko razmišlja o trenutku kada će prestati da radi je onaj koji se svega plaši. A čovek koji se svega boji nikada ne može da bude trener fokusiran na to da sve da, da da sve od sebe da pogura tim. U Kini sam skoro šest godina, spremao sam celu jednu generaciju za kineski fudbal... Fokusiran sam na davanje, a ne na primanje, pokušavajući da dam sve od sebe i ne kajem se".

Ono što je možda olakšavajuća okolnost za Jankovića i podgreva nadu u potencijalni ostanak na mestu selektora jeste činjenica da Kinu već krajem marta očekuju dve utakmice protiv Singapura u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine i čini se da nije pogodan trenutak za imenovanje novog rešenja na svega četrdesetak dana pred tako važne mečeve. Kina je učestvovala na Mundijalu samo 2002. godine kada je predvođena Borom Milutinovićem učestvovala u Južnoj Koreji i Japanu. Poslednji značajan rezultat ostvaren je 2004. kada je na domaćem terenu stigla do finala Azijskog kupa sa Holanđaninom Arijem Hanom na klupi.



tagovi

Reprezentacija KineAleksandar JankovićAzijski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara