©MN Press
©MN Press

Prosinečki: Dinamo nije Mamićev, bilo je pozitivnih stvari, ali mora da odgovara ako je kriv

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.03.21. | 09:15

"Ima tu puno pozitive, ali naravno da ima i puno negative u tome što je hteo da prisvoji klub za sebe. Nije se moglo ni blizu kluba a da nije on tako odlučio", kaže Veliki žuti

Legendarni hrvatski fudbaler i nekadašnji as Crvene zvezde, Reala Madrida i Barselone, Robert Prosinečki smatra da je Zdravko Mamić uradio neke pozitivne stvari za Dinamo, koje se pre svega tiču organizacije kluba, ali i i da je bilo negativno to što je hteo da prisvoji ceo klub za sebe.

(2,50) ČELSI (2,95) ATL.MADRID (3,20)

Izabrane vesti

Dugogodišni alfa i omega Dinama je zbog malverzacija u zagrebačkom klubu i izvlačenja 116.000.000 kuna iz istog osuđen na šest i po godina zatvora, međutim, on je ovom prilikom istakao da nije kriv, dodavši da će ukoliko bude morao da odsluži kaznu to obaviti isključivo u Bosni i Hercegovini.

"Prvo, to nije Mamićev Dinamo. Nije, a ne bi ni smeo biti Mamićev. Abramovič dođe u London, uzme klub i onda je to njegov klub. Plati ga koliko vredi i onda je to njegov klub. Možemo pričati protiv Zdravka, ali mora znati da je dosta godina on radio jako dobre stvari što se tiče Dinama. Posložio je omladinski pogon, ulazilo se u Ligu šampiona, bio je stalno prvi, prodavali su se igrači za puno novca u velike klubove... Ima tu puno pozitive, ali naravno da ima i puno negative u tome što je hteo da prisvoji klub za sebe. Nije se moglo ni blizu kluba a da nije on tako odlučio. Svatko treba odgovarati za to što je radio. Je li novac odlazio van Dinama, neću ulaziti u to. Zdravko je inicijator svega ovoga što se događa sada u Dinamu, ali ako je istina ovo za što su ga optužili, mora odgovarati. Kod Zdravka je normalno da govori da niko nema pojma, na to smo se već svi navikli. Ne bih mogao biti trener Dinama. Moj put je sada da odem negde u inostranstvo, možda opet u Tursku. Verujem da ću jednog dana voditi neki dobar klub, možda i u ligama petice, ali u Dinamo ne dok je ovakva situacija. Naravno, nije me niko ni pitao dosad. Oni će uvek naći rešenje jer ko ne bi želeo biti trener Dinama, ali ja sigurno ne bih hteo u ovoj situaciji trenirati Dinamo", rekao je Prosinečki u intervjuu za Index.

Jesu li reprezentaciji nametani Dinamovi igrači dok ste bili pomoćnik Slavenu Biliću?

"Svi smo videli da tadašnji Dinamo s Eduardom, Lukom i Ćorlukom dolazi. Ne treba biti previše pametan i previše znati, nećemo se lagati. Prepoznali smo i Raketu (Ivan Rakitić, prim. aut.) koji je došao iz Švajcarske, uvek će Hrvatska imati kvalitet. Neće uvek biti jednako uspešna jer nije moguće da tako mala zemlja stalno ima talente, ali mi smo stalno na velikim takmičenjima. To je velika stvar".

>>> Pored toga, Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita i isplate dobitaka - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE. <<<

Zašto Srbija nije uspešna s reprezentacijom u fudbalu?

"Mislim da se ovde mnogo više živi za reprezentaciju. Svi koji dođu u reprezentaciju daju sve od sebe i uvijek idu maksimalno. Kad god treba, kad je gusto, naši igrači daju sve. Imamo kult, drugačije se voli reprezentacija i drugačije se igra. S Bosnom je slična situacija. Nisu igrači na nivou Hrvatske, ali ima igrača koji bi sigurno mogli igrati u Hrvatskoj, ali u globalu nisu na tom nivou. Kad im samo nešto malo treba, oni tu pokleknu".

"CELA PORODICA SE VRATILA IZ NEMAČKE DA BIH MOGAO DA IGRAM ZA DINAMO, U ZVEZDU SAM OTIŠAO AUTOM"

Šta je za vas Dinamo?

"Igrao sam svuda i za svakoga, mnogi imaju mišljenje o Robertu Prosinečkom. Moj otac se vratio iz Nemačke da bih ja mogao igrati u Dinamu. Cela porodica se zbog toga vratila u Jugoslaviju, to su velike stvari. Pogotovo onaj moj drugi povratak kad sam se vratio iz Španije da bih opet igrao u Dinamu. Igrati u Dinamu je bila najveća stvar za nas koji smo tada bili klinci."

Kako ste otišli u Crvenu zvezdu?

"Autom. Ha-ha. Došao sam tamo na probu, ljudi često izbegavaju takve stvari. Oni su znali da postoji neki klinac koji nije loš, ali nisu znali zašto odlazi iz Dinama. Došao sam tamo na probu i četiri godine sam igrao jako uspešno za taj klub. Teško da će se ponoviti uspeh koji je Zvezda napravila."

Odnos s Radomirom Antićem je bio poseban.

"On me zvao u Ovijedo i vratio me u ritam da budem pravi. Radomir je jedan od retkih trenera koji je vodio sve one klubove koje je vodio."

Da li vas je neki igrač činio boljim na terenu?

"Moram pričati o Crvenoj zvezdi jer mislim da se na ovom području više neće napraviti takva generacija. Gradila se četiri godine. Sad da ja pričam o Savičeviću... Mislim da je on jedan od najvećih genija koje sam ja vidio u nogometu, a igrao sam i s brazilskim Ronaldom. Ta generacija je bila jako dobra, na kraju su svi igrali u najvećim klubovima sveta. Tu sam se sigurno osećao jako dobro. Kad sam došao u Real Madrid, bila je to ekipa koja je na kraju. Tad si mogao imati tri stranca. Bilo je tu puno kvaliteta pa smo napravili veliki uspeh, a bila je jaka i reprezentacija kad sam igrao u njoj", poručio je između ostalog Prosinečki.


tagovi

Dinamo ZagrebRobert Prosinečki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara