Stadion HiFK-a (©Wikipedia/Jeses)
Stadion HiFK-a (©Wikipedia/Jeses)

Prošle godine se HiFK borio za Evropu, sada mu je i opstanak teško dostižan cilj

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.22. | 11:41

Prvoligaš iz Helsinkija će ostati večeras poslednji na tabeli, bez obzira na ishod meča sa Ilvesom, koji je na programu od 17 časova

Samo jednu sezonu je trajala iluzija navijača Helsinki IFK-a da bi taj klub mogao da se vrati na staze stare slave i posle nekoliko decenija opet umeša u borbu za titulu. Igrao je HiFK prošle sezone plej-of, nije ga puno delilo od izlaska u Evropu, ali je tokom zimskog prelaznog roka promenio veliki broj prvotimaca i sada mu više ni opstanak u eliti ne deluje kao realan cilj. Pokušaće crveni da nas razuvere ovog ponedeljka od 17 časova i da dođu do zlata vrednih bodova protiv Ilvesa.

HiFK je tri puta igrao Evropu (sve mečeve izgubio u dvomečima sa Malmeom, Austrijom iz Beča i Rozenborgom), u sedam navrata je bio šampion Finske. Poslednju titulu je međutim osvojio još 1961. godine, a od tada je više sezona proveo u drugom i trećem rangu nego u eliti. U prvu ligu se poslednji put vratio 2019. godine, prošla sezona mu je bila odlična, ali aktuelna sušta suprotnost. Iz 11 mečeva je HiFK osvojio samo šest poena, ubedljivo je poslednji na tabeli i to se neće promeniti sve i da večeras pobedi.

Izabrane vesti

To i nije toliko iznenađenje kada se zna da su gotovo svi bitniji prvotimci napustili Helsinki pre početka sezone. Nedostaju golovi Keija Kamare, pošto je veteran iz Sijera Leonea prešao u Montreal, nema ni lucidnosti španskog krila Huanana Entrene, koji se sada bori u Evropi sa Santa Kolomom, predstavnikom Andore. Otišlo je ukupno 15 igrača, neki u inostranstvo, drugi su ostali u Finskoj, pa sada situacija izgleda zaista bezizlazno.

Ne pomaže crvenima ni dolazak nekadašnjeg golmana lisabonskog Sportinga, Porta, Sevilje i Brage, Beta. Ovaj 40-godišnjak je odmah dobio i kapitensku traku, potpisao je ugovor do kraja sezone, ali je na dosadašnjih 14 mečeva u svim takmičenjima samo jednom uspeo da sačuva mrežu. Primio je ukupno 24 gola, moglo je da bude to i mnogo gore. Prvi put je nesavladan Beto ostao baš u prošlom kolu, pre desetak dana, kada je HiFK zabeležio prvu pobedu u sezoni. Savladao je kao gost upravo današnjeg rivala Ilves sa 1:0.

17.00: (4,10) HiFK (3,50) Ilves (1,92)

Prekinuo mu je tako niz od četiri meča bez poraza (po dve pobede i remija), a sada će se oni opet sastati i Ilves će dobiti ekspresnu šansu da se osveti. Jer, čak i tokom prošle sezone, kada je HiFK bio na nekom svom vehuncu, Ilves nije izgubio nijedan od tri okršaja. Jednom su odigrali 1:1, u dva navrata je trijumfovao, sa po 3:0 i 1:0.

HiFK je u centru pažnje fudbalske javnosti bio tokom zime 2014. godine. Tada je izborio promociju u elitu posle četiri i po decenije, a predsednik kluba Rene Osterman se dosedio da prikupi finansije uz pomoć navijača. Stavio je deonice kluba na prodaju, po ceni od 190 evra po komadu, a zahvaljujući 786 investitora sakupljeno je ukupno 335.495 evra. Taj novac je držao HiFK u eliti tri sezone. Sada bi klubu dobro došla jedna slična injekcija novca, kako bi se spasila sezona dok još nije prekasno.

FINSKA 1

Ponedeljak

17.00: (4,10) HiFK (3,50) Ilves (1,92)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Finska 1HIFK HelsinkiBeto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara