Fernando Gago i Ugo Ibara (©AFP)
Fernando Gago i Ugo Ibara (©AFP)

Prvenstvo Argentine spojilo Ibaru i Gaga prvi put od kako su prestali da dele svlačionicu

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.08.22. | 23:05

Treneri Rasing Kluba i Boke Juniors biće prvi put rivali u 13. kolu Primere (ponedeljak, 01.30)

U ovom veku samo jedna generacija Boke Juniors je uspevala da dominira Argentinom bez Huana Romana Rikelmea, u periodu od početka 2005. do kraja 2006. godine. Tada su saigrači bili Ugo Ibara i Fernando Gago, prvi kao veteran koji se vratio iz Evrope, drugi mladić koji se tek probio do prvog tima. Zajedno su osvojili pet trofeja, pre nego što su im se putevi razišli. Ove noći između nedelje i ponedeljka, od 01.30 časova po srednjevropskom vremenu, put ih je napokon ponovo spojio, ali kao rivale. Gago je trener Rasing Kluba, Ibara je na klupi Boke, a ta dva tima će se sastati u 13. kolu argentinske Primere.

Ibara i Gago su zajedno osvojili Aperturu 2005, Klausuru 2006, Sudamerikanu 2005. i Rekopa Sudamerikane 2005. i 2006. godine. Obojica su veliki deo života proveli u Boki. Ibara praktično nije ni odlazio iz kluba, igrao je do 2010, posle čega je kao trener radio u mlađim kategorijama. Punih 10 godina je bio pomoćnik, prošle sezone je preuzeo B tim, a u avgustu ove je posle odlaska Sebastijana Batalje dogovorio da bude vršilac dužnosti šefa stručnog štaba prvog tima barem do kraja godine.

Izabrane vesti

Nema Ibara neki veliki pritisak, plasman u Kopa Libertadores je već obezbeđen pošto je pod Bataljinom palicom Boka osvojila Liga kup Argentine. U osmini finala Kopa Libertadores velikan iz Buenos Ajresa je eliminisan od Korintijansa, u prvenstvu je praktično već ispao iz borbe za titulu i više se ništa ne očekuje. Jer, lider Atletiko Tukuman ima 10 bodova više, između njih je još devet timova, uključujući i branioca trona River i Rasing Klub.

Gago je drugačijim putem krenuo da gradi trenersku karijeru, odmah je ušao u seniorski fudbal. Nekadašnji fudbaler Real Madrida, Rome, Valensije i Veleza je igračku karijeru okončao 2020, a već naredne godine je preuzeo Aldosivi. Pokazao se tamo dobro, pa je dobio šansu u Rasing Klubu.

01.30: (2,40) Rasing Klub (3,10) Boka Juniors (3,20)

Gagov tim je igrao baš dobro tokom ligaškog dela Liga kupa, osvojio je najviše bodova. Međutim, u finalu pre finala, u polufinalu, naleteo je na Boku. Na terenu je bio bolji Rasing, imao je više šansi, veći posed lopte, ali nismo videli golove do jedanaesteraca. Tamo se Boka bolje snašla i osvojila je kasnije trofej.

Rasingu je u šampionskoj trci mogao da bude mnogo bolje rangiran, da nije ušao u seriju remija poslednjih nedelja. Četiri od poslednjih pet mečeva odigrao je bez pobednika, niz je prekinula samo pobeda nad Sentral Kordobom (3:1). Makar može Gago da kaže da je njegov tim neporažen na osam vezanih mečeva.

Ibara i Gago će noćas prvi put da budu rivali, a deluje da je domaćinu više stalo da pobedi. Ako želi direktno da se plasira u Kopa Libertadores, mora da bude među prva dva na zbirnoj tabeli Liga kupa i Primere. Za sada je na deobi prvog mesta sa Riverom, imaju dva poena više od Himnasije, a po pet od Argentinosa i Boke. U elitu će još osvajač Primere, a jedan tim sa one zbirne tabele, treći po redu koji završi bez trofeja, igraće kvalifikacije.

Ugo Ibara i Fernando Gago kao saigrači (©AFP)Ugo Ibara i Fernando Gago kao saigrači (©AFP)

Dobra vest po Boku uoči noćašnjeg meča je ta što se na gol vraća Agustin Rosi. Prvi čuvar mreže se oporavio od sitnije povrede, trenirao je u petak i biće spreman da brani gol. Verovatno ćemo videti na terenu u određenoj ulozi i Darija Benedeta, prvu zvezdu Boke. Iskusni napadač je povredio skočni zglob sredinom jula, od tada nije bio nijednom starter, a u osmini finala Kupa Argentine prošle srede je odigrao poslednjih pola sata u trijumfu nad niželigašem Agropekuariom (1:0).

Očekuje se da će Ibara u sredini terena da upari Karlosa Zambrana sa Nikolasom Figalom. Red je na Fakunda Ronkalju da dobije odmor, pošto je vezao tri uzastopne utakmice u startnoj postavi, pa će ga zameniti Zambrano.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

ARGENTINA 1 – 13. KOLO

Petak

Godoj Kruz – Aldosivi 2.0 (1:0)

/Rodrigez 14, Aljende 86/

Kolon Santa Fe – Arsenal Sarandi 1:1 (1:0)

/Sandoval 37 – Gariljo 53/

Atletiko Tukuman – Sentral Kordoba 1:0 (0:0)

/Tesuri 54/

Platense – Banfild 3:1 (0:1)

/Zarate 58pen, Benitez 65, Kontreras 90+5 – Kuadra 2/

Urakan – Sarmijento 4:1 (2:1)

/Kristaldo 5, 61, Meza 38ag, Gare 54 – Tores 27pen/

Subota

Patronato – San Lorenco 3:2 (1:1)

/Kruspzki 45+3, Estigaribija 47, Đani 49 – Vomberger 11, Kastro 59ag/

Rosario Sentral – Barakas Sentral 3:1 (1:1)

/Frijaas 17, Veliz 69, Infantino 87 – Kolman 20/

Defensa i Hustisija – Tigre 0:0

Lanus – Independijente 1:1 (1:0)

/Sand 20 – Benegas 83/

Nedelja

River Plejt – Njuels Old Bojs 4:1 (2:0)

/Solari 30, 33, Pinola 72, Suarez 80 – Perez 64/

Velez – Himnasija U TOKU

Argentinos Juniors – Union santa Fe U TOKU

Estudijantes – Taljeres Kordoba U TOKU

Ponedeljak

01.30: (2,40) Rasing Klub (3,10) Boka Juniors (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1Rasing KlubBoka juniorsFernando GagoUgo Ibara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara