Irvin, Bekam i Ferguson (© AFP)
Irvin, Bekam i Ferguson (© AFP)

Prvi igrač u Fergijevom idealnom timu Mančestera je Gospodin Pouzdani: Za deset godina napravio samo jednu grešku

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.12.21. | 14:18

„Na skali od jedan do deset dao bih mu osmicu“, kaže legendarni trener

Bilo je većih zvezda, poznatijih asova, uticajnijih igrača, ali malo ko je bio tako siguran u odbrani Mančester junajteda kad je vladao engleskim fudbalom kao što je bio Denis Irvin. Trojka na poleđini crvenog dresa, cementirano mesto levog beka i nadimak – Gospodin Pouzdani.

Tako su ga oslovljavale kolege iz svlačionice Old Traforda, čak i rivali poput Alana Širera, a na isti način ga vrednuje ser Aleks Ferguson, pošto je jedan od najboljih trenera sveta ikada upravo Irca izabrao kao prvog fudbalera u idealnom timu Mančester junajteda. Naravno, od onih koje je vodio tokom 27 godina provedenih na Teatru snova, začinjenih sa 13 šampionskih kruna.

Izabrane vesti

Iskreno vam kažem, Denis Irvin bi sigurno završio u mom idealnom timu. Na skali od jedan do deset dao bih mu osmicu“, predočio je Fergi.

Irvin je 1990. stigao iz Oldama, plaćen je samo 625.000 funti, što je za današnje prilike sitniš, a vratio je igranjem, 468 utakmica, podizanjem sedam pehara Premijer lige, dva FA kupa, Liga kupa, UEFA kupa, ali i Lige šampiona u dramatičnom finalu sa Bajernom 1999. godine. Izdvaja ga to što je retko, baš retko, izneverio struku.

Prilikom gostovanja na Hajberiju, u poslednjem minutu je pokušao da vrati loptu našem golmanu, taj pas je bio toliko loš da ga je Denis Bergkamp presekao i postigao gol za Arsenal. Na konferenciji za medije mi je rekao: „Šefe, mora da ste razočarani zbog te povratne lopte. Uzvratio sam: „Dobro, jedna greška u deset godina nije loše“. Kakav nestvaran fudbaler“.

Očigledno toliko dobar da prvi padne na pamet Škotu, iako je mogao da birka kao da je u prodavnici slatkiša.

Ljudi me stalno zapitkuju koja ekipa Mančester junajteda mi je najbolja. Nemoguće je reći, apsolutno. Pogledajte samo kakve sam napadače trenirao, počev od Brajana Meklera, Marka Hjuza, Endija Kola, Erika Kantone, Ruda van Nistelroja, Luja Sahe, preko Olea Gunara Solskjera, Dvajta Jorka, sve do Tedija Šeringema. A osim njih, tu su i ovi skorijeg doba poput Vejna Runija, Robina van Persija, Havijera Čičaira Ernandeza. Kako da izaberem samo dvojicu ili trojicu odatle? Možda bi mi bilo lakše sa vezistima kao što su Roj Kin, Brajan Robson, Pol Skols, pa Dejvid Bekam, krila Kristijano Ronaldo i Rajan Gigs“, nabrajao je još 2013. ser Aleks Ferguson.

U poređenju sa ovim današnjim Mančesterom – veličine.


tagovi

Mančester Junajtedser Aleks FergusonAleks FergusonDenis Irvin

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara