Herman Kano (©Reuters)
Herman Kano (©Reuters)

Prvi veliki test za neporaženi Fluminense

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.02.24. | 22:54

Fluzao čeka Vasko u Clássico dos Gigantesu u okviru 8. kola šampionata Karioka

Još neporažen ove sezone, tim Fluminensea, predvođen trenerom Fernandom Dinizom, noćas (01.30) ulazi u prvi klasik u 2024. godini, kada se u sklopu osmog kola šampionata Karioka na čuvenoj Marakani bude sastao sa Vaskom u meču poznatom i kao Clássico dos Gigantes iliti Gigantskom Klasiku. Fluminense, kao aktuelni šampion savezne države, predvodi ovo izdanje sa najboljim napadom u takmičenju, dok Vasko želi da se uzdigne pošto je prekinuo negativnu seriju koja ih je mučila od početka sezone.

Klasici u Rio de Žaneiru obično pružaju veoma uzbudljive mečeve, a ovaj okršaj ne bi trebalo da bude drugačiji. Na kraju krajeva, za Fluzao ovo je prvi derbi okršaj u sezoni, koji ujedno obeležava i početak perioda gde ga očekuju još tri velika gradska klasika, ali i borba za međunarodni trofej u Rekopa Sudamerikani protiv ekvadorskog LDU Kita.

Izabrane vesti

Vlasnik trenutno najbolje kampanje u šampionatu Karioka posle sedam odigranih kola, sprema se za ključan period u ovom delu sezone. Iako se isprva takmičio sa alternativnom formacijom, ekipa iz Laranžeirasa je ipak pozitivno iznenadio i dorasla odličnom položaju koji ima danas, a to je vodeće mesto na tabeli sa 17 osvojenih bodova iz sedam pobeda i dva remija. U prošlom kolu, Trikolori su naišli na određene poteškoće, ali su na kraju ipak uspeli da savladaju Sampajo Koreju, minimalnim rezultatom i golom Hermana Kana u 79. minutu meča.

01.30: (1,92) Fluminense (3,40) Vasko (3,80)

U poslednjih pet zvaničnih mečeva, Fluminense je zabeležio je četiri pobede i jedan remi, bez poraz. Tokom ovog perioda pobedili su već pomenutu Sampajo Koreju RJ, Bangu, Nova Iguasu i takođe Audaks RJ, pored remija sa Boavistom. Igrajući kao domaći tim, ekipa Fluzaa ima nedavni učinak od osam pobeda, sa jednim remijem i samo jednim porazom u poslednjih 10 odigranih mečeva.

Predvođeni Fernandom Dinizom, sa ciljem drugog uzastopnog šampionata, nije iznenađenje što su Trikolori jedan od retkih timova koji su još uvek neporaženi ove sezone. Štaviše, imaju i najbolji napad u takmičenju, sa 14 golova u sedam utakmica. Trenutna situacija im gotovo garantuje učešće u završnici saveznog prvenstva. Ipak, opšte je poznato koliko je važno da se ostvari dobar rezultat u klasičnom obračunu kako bi se održao visok nivo samopouzdanja.

Na drugoj strani je Vasko, koji je doživeo samo jedan poraz u kampanji. Međutim, Moreplovci ima manje kompetentan tim od svog trenutnog protivnika. Štaviše, sastav Ramona Dijaza ne može da uspostavi konstantne rezultate od početka sezone. U prošlom kolu, uprkos tome što su pobedili Audaks sa 1:0, veliki deo njihovih navijača bio je nezadovoljan i isfrustriran igrom.

Međutim, pozitivan rezultat ih je ostavio na četvrtom mestu tabele šampionata Karioka. Vasko trenutno ima 12 bodova, jedan manje od Botafoga, koji jzauzima petu poziciji u prvi je tim van zone pristupa plej-ofu. Ipak, sa još četiri kola do kraja ligaškog dela, ekipa Kruzmaltina nalazi u žestokoj borbi za plasman u polufinale. Dakle, čak i sada kada se suočavaju sa liderom takmičenja, zanima ih samo pobeda, s obzirom da bi bilo koji drugi rezultat mogao da udalji od cilja.

U poslednjih pet mečeva, Vasko je ostvario dve pobede, pored dva nerešena ishoda i samo jednog poraz. U međuvremenu, tim je pokazao snagu pobedivši Audaks RJ i Madureiru, ali je imao remije sa Flamengom i Banguom, pored poraza od Nove Iguasua. Kao gost, ekipa sa Sao Žanuarija zabeležila tri ​​pobede, pet remija i samo dva poraza u poslednjih deset mečeva.

Fluminense će pokušati da iskoristi dobru formu da dodatno uveća prednost u odnosu na ostale konkurente u ovom prvom velikom testu od početka nove sezone za Trikolore. Poslednji okršaj ovih velikana brazilskog fudbala viđen je u septembru prošle godine u sklopu 23. kola Serije A, kada je na Sao Žanuariju, Vasko slavio rezultatom 4:2. Ipak, poslednja pobeda Moreplovaca na gostovanju Fluminenseu ostvarena je još 2018. godine. U međuvremenu, Fluzao je na svom terenu zabeležio po tri pobede i tri nerešena ishoda.

BRAZIL, KARIOKA - 8. KOLO

Sreda

Sampajo Korea - Madureira U TOKU

Volta Redonda - Botafogo U TOKU

Četvrtak

01.30: (1,92) Fluminense (3,40) Vasko (3,80)

19.45: (2,10) Nova Iguasu (3,25) Boavista RŽ (3,35)

23.00: (1,53) Portugeza (3,80) Audaks Rio (6,00)

Petak

01.30: (15,0) Bangu (7,00) Flamengo (1,15)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilFluminenseVasko da Gama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara