Kilijan Mbape (©AFP)
Kilijan Mbape (©AFP)

PSŽ u slepoj ulici, a Španci se naslađuju: Kao Realu sa Bejlom, Iskom i Marijanom

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.07.23. | 21:12

Kilijan Embape danas imao prvi radni dan posle odmora

Pripreme Pari Sen Žermena pod vođstvom Luisa Enrikea počele su pre nekoliko dana, a ovog ponedeljka novom šefu javio se i Kilijan Embape. Golgeter Svetaca završio je letnji odmor i pojavio se u trening centru Parižana na lekarskim pregledima, što se našlo u centru pažnje vodećih sportskih medija širom Evrope.

Embapeovim dolaskom na trening otpočela je njegova poslednja godina u Pari Sen Žermenu. Dobro je poznato da je tokom odmora javno poručio da neće produžiti ugovor koji ističe na kraju sezone, ali i istakao da će ostati u klubu još tih godinu dana. To je razbesnelo Nasera el Kelaifija, koji je kapitenu postavio ultimatum: novi ugovor ili rastanak ovog leta. Naravno, za devetocifreno obeštećenje.

Izabrane vesti

Upravo na taj detalj zakačili su se španski mediji, a oni madriski, naklonjeni Realu, kao da i pomalo likuju nad sudbinom francuskog kluba. Primera radi, Marka podseća da je upravo Real Madrid bio u istoj situaciji sa Geretom Bejlom, Iskom, Marijanom Dijazom... I oni su ostali u klubu do poslednjeg dana ugovora, primajući milionske plate samo na osnovu toga što treniraju. Odlukom trenera nisu igrali, ali i nisu želeli da pristanu na rastanak kojim bi svojim poslodavcima obezbedili obeštećenje. Otišli su kao slobodni igrači, što je ono čega se u Parizu najviše plaše. Mogli su pre godinu dana da ga prodaju za 200.000.000 evra, ali su ga ubedili da ostane i produži saradnju na još dve godine. Sada su u situaciji da će otići za godinu dana bez evra naknade.

"Ne postoji zakonska formula po kojoj Mbape može da ode sa Parka prinčeva ukoliko on to ne želi. Al Kelaifi ne može da ga natera na transfer. Ne postoji pravna rupa u propisima. Zvaničnici FIFA potvrdili su za Marku da klub ne može da proda igrača mimo njegove volje, niti da ga pod pritiskom udalji iz svakodnevnih aktivnosti tima, Kao što je navedeno u FIFA propisima, Član 14, svaki gest pritiska ili sile od strane dotičnog kluba može značiti trenutni raskid ugovora od strane igrača sa opravdanim razlogom. Otuda, PSŽ mora da bude izuzetno oprezan u vezi svega što se dešava oko Mbapea", piše madridski list.

Nisu u Španiji još preboleli "stativu" od prošlog leta, kada su naveliko najavljivali dolazak Kilijana Embapea u Real Madrid kao pitanje trenutka, ali je Kelaifi uspeo da predribla Florentina Pereza kao retko ko pre njega.

Čak se i Katalonci bave ovom temom, konstatujući da je PSŽ u "slepoj ulici".

"Pari Sen Žermen je u nepovoljnoj poziciji, pošto je u ćorsokaku za Kilijana Embapea. Klub nema zakonsku formulu da proda igrača pre isteka ugovora... Mbape zna da se uvek može osloniti na propise FIFA koji štite igrača od mogućeg pritiska kluba i promoravanja na odlazak. PSŽ zna da ne može da ide predaleko u svojim namerama da ubedi Embapea, tako da naredni potezi Parižana moraju biti odmereni", objavio je katalonski Sport.

Atletik piše da bi Embapeov odlazak bez obeštećenja mogao ozbiljno da utiče na finansijski fer-plej Pari Sen Žermena, jer bi u tom slučaju morali da budu prodati igrači čiji bi transferi popunili rupu od čak 175.000.000 evra.

Sigurno je da ćemo narednih dana dosta čitati o ovoj temi, a po vestima iz Francuske Naser Al Kelaifi u utorak će posetiti trening ekipe kako bi poželeo sreću Luisu Enrikeu i obratio se igračima. Biće to njegov prvi susret "oči u oči" sa Embapeom od kada ga je francuski golgeter pismom obavestio da ne želi da produži ugovor.


tagovi

Kilijan EmbapePari Sen ŽermenReal MadridLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara