Antoan Grizman i Lionel Mesi (Foto: Reuters)
Antoan Grizman i Lionel Mesi (Foto: Reuters)

Pukla cev na Kamp Nou, cure poverljivi dokumenti: Osvanuli Mesijev burofaks i detalji Grizmanovog ugovora

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.09.21. | 12:08

Da li je Đoan Laporta rešio da baci u blato čoveka kojeg je nasledio?

Barselona prolazi kroz turbulentan period. Sada već duže od godinu dana. Promena u vrhu donela je brojne promene, ali se još čekaju pozitivni rezultati. Finansijska situacija je zabrinjavajuća, dug od 1.300.000.000 evra visi kao omča nad glavom, a novi predsednik Đoan Laporta čini sve u svojoj moći da stabilizuje klub. Zbog toga je pustio Lionela Mesija, prodao Antoana Grizmana. Nekoliko dana po okončanju istorijskog prelaznog roka za Blaugranu, u javnosti su se pojavili osetljivi dokumenti, koji daju novi uvid u poslovanja bivšeg predsednika Đozepa Bartomeua.

Kola su krenula nizbrdo još minulog leta. Barselona je pretrpela katastrofu u Ligi šampiona, doživela blamantan poraz od minhenskog Bajerna u četvrtfinalu elitnog takmičenja - 2:8. Mesiju je bilo dosta svega. Odlučio je da ide. Putem čuvenog burofaksa zatražio je od kluba da ga pusti krajem avgusta. Posle silnih razgovora, odbijanja uprave da popusti - ostao je.

Izabrane vesti

Godinu dana kasnije, iako je postojala obostrana želja za nastavkom saradnje, Argentinac je otišao. Finansijski problemi, dugovanja stavili su Barselonu u poziciju da ne može da nastavi saradnju sa najboljim igračem. Legendom kluba.

Dokument koji je, ispostaviće se, zadržao Mesija u klubu još jednu sezonu ugledao je svetlost dana. Dokopao ga se Mundo Deportivo. Mesi je čuveni burofaks poslao iz svoje kancelarije na adresu kluba 24. avgusta u 18.19. Pozvao se na klauzulu u ugovoru koja mu je omogućavala da godinu dana pre isteka saradnje napustio Barselonu.

"U skladu sa klauzulom 3.1 ugovora potpisanog 25. novembra 2017. godine, izražavam želju da prekinem zaposlenje kao profesionalni fudbaler od 30. avgusta 2020. godine", stajalo je u prvom pasusu pomenutog dokumenta,.

Foto: mundodeportivo.comFoto: mundodeportivo.com

Pomenuta "3.1." klauzula omogućavala je Argentincu da krajem sezone 2019/20 napusti klub bez obeštećenja. Ipak, Barsin glavni argument u želji da ga zadrži bio je rok za izricanje želje o prekidu saradnje. Ugovorom je bilo definisano da Mesi može da napusti Blaugranu kao slobodan igrač ukoliko se o tome izjasni do 10. juna 2020. godine. On se pravdao okolnostima. Činjenicom da je sezona značajno produžena zbog prekida koji je izazvala pandemija virusa korona.

"Pomenuta klauzula se mora uzeti u obzir u skladu sa izuzetnim okolonstima u kojima je sezona 2019/20 odigrana, zbog vanrednog stanja i situacije više sile koji su nastali zbog pandemije Kovida-19", stoji u Mesijevom burofaksu, u kojem pojašnjava da je sezona okončana tek 23. avgusta, kada je odigrano finale Lige šampiona.

U poslednjem pasusu, Argentinac tvrdi da je njegova želja za rastankom sasvim opravdana.

"U svakom slučaju, manje od 10 dana po okončanju sezone, poštujući ugovorene uslove iz klauzule 3.1, u skladu sa sadržinom našeg dogovora, koji se mora tumačiti u skladu sa izuzetnim okolnostima pod kojima je sezona 2019/20 odigrana, koristim svoje pravo da raskinem ugovor 30. avgusta 2020. godine".

Iako još nije poznato kako je došlo do "curenja", čini se da Barsa ne može da ga zaustavi. Polako se pravi poplava od poverljivih informacija, koje nisu za oči šire javnosti. Pored Mesijevog zahteva za raskid ugovora, mediji su došli i do detalja donedavno najplaćenijeg igrača u klubu - Antona Grizmana. Objavio ih je katalonski Sport.

Spiskala je Barselona tokom Bartomeuove vladavine šlepere novca. Kao jedan od većih promašaja definitivno će ostati upamćen i Grizman. Kao da je Francuz bio opsesija tadašnjeg predsednika, koji je bio rešen da oslabi jednog od konkurenata za tron u Španiji i uzme mu najboljeg igrača. Danas je jasno da je angažovanje Francuza bila greška. Kako na takmičarskom, tako i na finansijskom planu.

Uspeo je donekle Đoan Laporta sa svojim saradnicima da umanji grešku svog prethodnika, tako što je vratio Grizmana na Vanda Metropolitano, ali je klub uprkos tome ostao na velikom gubitku. Francuz je se u redove Jorgandžija vratio na dvogodišnju pozajmicu sa pravom otkupa za 10.000.000 evra. Ukoliko sve prođe prema očekivanjima, Atletiko će potom na Barsin račun uplatiti 40.000.000 evra. Za njegove usluge Katalonci su pre dve godine izdvojili 127.000.000 evra. Prosta računica ukazuje da je u Grizmanovom slučaju Barsa 77.000.000 evra "u crvenom".

Ipak, moraju se sračunati i plate. A sada je u cent poznato koliko je prvak sveta iz 2018. godine zarađivao na Kamp Nou i koliko novca je Barsa uspela da sačuva njegovim odlaskom.

Grizman je po dolasku u Kataloniju bio drugi najplaćeniji igrač kluba iza Lionela Mesija. U prvoj sezoni njegova zarada je iznosila 17.000.000 evra, a iz godine u godinu rasla je za po 1.000.000, što znači da bi u poslednjoj godini ugovora (2023/24) zaradio 21.000.000 evra. Sledovao mu je i bonus od 2.500.000 evra za svaku sezonu u kojoj odigra više od 60 odsto mogućih minuta. Ispunio je kriterijum u prve dve. Ostali bonusi zavisili su od timskih rezultata, titula, uspeha u Ligi šampiona. Tripleta bi mu u džep donela 4.000.000 evra. Naravno, dobio je i novac kada je potpisao ugovor, a velika nagrada dočekala bi ga i za lojalnost (ukoliko bi ostao u klubu duže od tri godine). Neće je ipak dočekati.

Kada se sve sabere i oduzme, Grizman je Barsu u prvoj sezoni koštao 25.500.000 evra (zaključno sa delom bonusa za potpisivanje ugovora od 5.000.000 evra - podeljen na pet godina). U minuloj 21.000.000 evra. U pitanju su bruto cifre, što znači da je Francuz prihodovao nešto više od polovine pomenutih svota.

Izračunato je i koliko bi izbio iz Barselonine kase da je ispunio uslove za sve bonuse. 33.500.000 evra u prvoj sezoni, 29.500.000 ud rugoj, čak 37.500.000 u trećoj, 38.000.000 u četvrtoj i 39.000.000 u poslednjoj. Skupa, 177.500.000 evra. Na kraju je ipak koštao Katalonce 46.500.000. Naravno, ne računajući "masno" obeštećenje".


tagovi

Antoan GrizmanLionel MesiBarselonaĐoan LaportaĐozep Marija Bartomeu

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara