Darvin Nunjez i Puma Rodrigez (©AFP)
Darvin Nunjez i Puma Rodrigez (©AFP)

Puma i Kanalerosi prvi testiraju Bijelsine šampionske ambicije

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.06.24. | 23:03

Urugvaj u 1. kolu Grupe C Kopa Amerike igra sa Panamom

Treći favorit za osvajanje titule prvaka Južne Amerike sa kvotom 6,00, noćas startuje na turniru. U poslednjoj utakmici Grupe C na Kopa Americi 15-struki šampion Urugvaj će igrati protiv Paname na stadionu Hard Rok u Majamiju (03.00). U poslednjoj pripremnoj utakmici pre takmičenja, La Selest je zabeležio ubedljivu pobedu od 4:0 nad Meksikom, dok su Kanalerosi izgubili sa 1:0 od Paragvaja.

Režim na Kopa Americi je malo drugačiji nego na Evropskom prvenstvu. Pored 10 timova iz Južne Amerike, učestvuje šest nacija iz zone Konkakaf. U Grupi C, pored Urugvaja i Paname, u akciji učestvuju i domaćini iz SAD-a i Bolivija. Dvostruki svetski šampion svakako je po reputaciji najbliži prolasku u četvrfinale, uz Sjedinjene Američke Države.

Izabrane vesti

Selest je, uz Argentinu, rekordni pobednik Kopa Amerike sa 15 titula. Međutim, u poslednjih 30 godina dvostruki svetski šampion je slavio na kontinentalnom prvenstvu jedino 2011. godine. Sa Marselom Bijelsom na kormilu, Urugvajci sada imaju trenera na klupi koji zna kako da dovede timove do velikog uspeha.

Argentinac radi kao selektor od maja 2023. godine. Uspeh je impresivan. Pod vođstvom Marsela Bijelse, u 10 utakmica Urugvaj je doživeo samo dva poraza. Selest je takođe jedini tim koji je pobedio Gaučose od osvajanja Svetskog prvenstva 2022. godine.

03.00: (1,30) Urugvaj (5,20) Panama (11,0)

Pored Kopa Amerike, koji sada počinje, fokus Selesta je pre svega na kvalifikacije za Mundijal 2026. godine, koje su već počele, a Bijelsini momci su na drugom mestu u Južnoj Americi sa 13 bodova, dva manje od lidera Argentine.

Selektor Urugvaja je ponovo aktivirao vremešnog strelca Luisa Suareza za Kopa Ameriku i ima odličan udarni dvojac u navali, u vidu špica Intera iz Majamija i Darvina Nunjeza iz Liverpula. Ipak, Bijelsa je želeo da na raspolaganju ima i Edinsona Kavanija, ali veteran iz Boke Juniors je to odbio i završio svoju internacionalnu karijeru.

U međuvremenu, Tomas Kristijansen je postigao skoro legendarni status u svom šestogodišnjem mandatu kao selektor Kanalerosa. Prošle godine bio je blizu osvajanja Gold kupa, ali je u finalu poražen protiv Sjedinjenih Američkih Država posle izvođenja penala.

Nisu samo rezultati na prošlogodišnjem Gold kupu pokazali da je Panama jedan od najboljih timova u Severnoj i Centralnoj Americi. Prvo učešće na Svetskom prvenstvu već je obeleženo 2018. Kanalerosi žele da ponovo budu tamo 2026. Stvari trenutno izgledaju veoma dobro u kvalifikacijama. Promocija u finalnu grupnu fazu trebalo bi da bude samo formalnost sa aktuelnim protivnicima iz Nikaragve, Gvajane, Monserata i Belizea.

Takođe je Panama nedavno ostvarila dve pobede protiv navodnih autsajdera. U ovoj kalendarskoj godini bile su samo dva trijumaf protiv Gvajane i Monserata. Ovo je u suprotnosti sa tri poraza od Meksika, Jamajke i nedavno od Paragvaja. Reč je o tri tima koji učestvuju na Kopa Americi.

Selektor Tomas Kristijansen je sastavio veoma iskusan tim, u kojem je jedan od aduta Hoze Luis Rodrigez poznatiji kao Puma, pojačanje Crvene zvezde. Međutim, selekcija će biti bez Andresa Andradea, Alberta Kintera i Rolanda Blekburna.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

KOPA AMERIKA - 1. KOLO

Grupa C

Nedelja

23.55: (1,22) SAD (6,25) Bolivija (14,0)

Ponedeljak

03.00: (1,30) Urugvaj (5,20) Panama (11,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa AmerikaKopa Amerika 2024reprezentacija UrugvajaReprezentacija PanameMarselo BijelsaPuma Rodrigez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara