Jusuf Fofana (©Foto: AFP)
Jusuf Fofana (©Foto: AFP)

Radio kao dostavljač, dva puta hteo da batali fudbal, a za koji dan će igrati na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.11.22. | 11:08

Inspirativna priča Jusufe Fofane, reprezentativca Francuske

Kada saznaju da ih je selektor uvrstio među 26 putnika – do skoro beše 23 – fudbaleri se uglavnom oglašavaju jednom te istom rečenicom - ostvarenje dečačkog sna. Međutim, da ste čekali reakciju Jusufa Fofane, teško da biste dobili isti odgovor. Sve što je Jusuf Fofana želeo u detinjstvu bio je ugovor, kakav god, u bilo kojem klubu.

Ako izuzmemo činjenicu da je umesto mogućih 26 pozvao 25 i time jednom od kandidata onemogućio to “ostvarenje dečačkog sna“, Didije Dešan nije priredio bogzna kakva iznenanđenja naciji. Na golu dobro poznata lica, odbrana i napad među najjačima na svetu, vezni red "tanji" nego obično. Pol Pogba i Ngolo Kante otpali su zbog povreda i baš je Fofana izronio iz francuskog bazena prepunog talenta.

Izabrane vesti

Talenta koji pre punih deset godina niko u zemlji svetskih prvaka nije uspeo da prepozna. Fofana je "fudbalsko školovanje" započeo u Klerfontenu, jednoj od 13 elitnih akademija fudbala pod nadzorom Fudbalskog saveza Francuske u kojoj su između ostalog ponikli Nikolas Anelka, Kilijan Mbape, Tjeri Anri, Hatem Ben Arfa, Olivije Žiru, ali u tim trenucima nije odavao utisak da bi mogao da napravi karijeru pomenutih igrača.

Nije dobio ugovor i posle dve godine provedene u Klerfontenu, sa 15 leta, Fofana je morao da razmisli šta mu je dalje činiti. Istovremeno, drugari koje je upoznao u akademiji, Musa Dijabi i Amin Arit postepeno su se probijali u fudbalskom svetu. Nije to u momku rođenom u Parizu izazvalo ljubomoru, već ga nateralo da razmisli o finansijskom aspektu, imajući u vidu da su njegovi drugari već imali kakve-takve prihode od stipendijskih ugovora.

"Ono što mi je ostalo u sećanju je da kada bi se vratili sa odmora, trebalo ih je “ispratiti“ (u finansijskom smislu, prim.aut). Morao sam da pronađem dobro plaćen posao. Tada je postalo malo komplikovanije ha-ha-ha. Dostavljao sam pice. To je anegdota, trajalo je nekoliko meseci, ali rado je se sećam. To mi pomaže da ostanem sa obe noge na zemlji", prisetio se Fofana u intervjuu za Ekip pre nešto više od mesec dana kada je dobio debitantski poziv u seniorski tim.

Jusuf Fofana (Foto: ©AFP)Jusuf Fofana (Foto: ©AFP)

Usledila su tumaranja po niželigaškim klubovima, pokušavao je da "zaradi" ugovor u Red Staru i Dransiju (u tom trenutku treća i četvrta liga), ali bezuspešno. Fofana je bio blizu da odustane, i to ne jednom…

"Dogodilo mi se dva puta. Prvi put sam pomislio:'Nisam uspeo da završim godinu sa U17 timom, prebačen sam u B tim, gotovo je'. Nije bto bio osećaj odustajanja, jednostavno morao sam da počnem da tražim nešto drugo. Kada ste blizu maturiranja, morate da znate đta želite da radite u životu. Drugi put bila je godina mature, šest meseci kasnije. Mislio sam da sam završio sa fudbalom. Tada mi je trener Dransijevog U19 tima rekao:'Ostani još jednu godinu, ako ne uspemo da izborimo promociju, ostaviću te na miru."

I baš tu, u omladinskom timu tadašnjeg četvrtoligaša zapazili su ga skauti Strazbura. Leta 2017. godine potpisao je ugovor sa novopečenim francuskim prvoligašem i ostalo je već – istorija. Sezonu kasnije prebačen je u prvi tim, u januaru 2020. u transferu vrednom 15.000.000 evra prešao u Monako.

"Kada sam video da sam pozvan, rekao sam sebi: 'Deset godina kasnije vraćam se u Klerfonten iz kojeg sam izašao na mala vrata'. Kada su me videli, treneri su bili srećni. Rekli su mi:'Hvala što si nam dokazao da smo pogrešili", prisetio se Fofana nedavno. U Kataru će imati priliku da ih još jednom podseti kakav su propust napravili.


tagovi

Jusuf FofanaFudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara