(©MN Press)
(©MN Press)

Radomir Antić sahranjen u Užicu, Slobodin stadion nosiće njegovo ime (FOTO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.07.21. | 15:13

Brojne poznate ličnosti iz sveta fudbala na oproštaju od čuvenog trenera

Sahrana Radomira Antića, koji je preminuo 6. aprila 2020. u Španiji, obavljena je u subotu pre podne na užičkom groblju Dovarje, u prisustvu članova familije, prijatelja i ogromnog broja ljudi iz sveta fudbala, ali i drugih sportova.

O ljudskoj i fudbalskoj veličini jedinog čoveka koji je trenirao tri najpopularnija španska kluba - Real Madrid, Barselonu i Atletiko - dovoljno govore imena onih koji su došli da ga isprate na večni počinak. Bili su tu njegovi partizanovci Zoran Bata Mirković, Gordan Petrić, Đorđe Tomić, Vlade Divac, Miroslav Radošević, Nikola Lončar, Radmilo Ivančević, Ilija Zavišić, Slađan Šćepović, Ranko Stojić… ali i veliki broj zvezdaša, poput Dejana Stankovića, Nemanje Vidića, Boška Đurovskog, Vladimira Petrovića Pižona, Nenada Milijaša, Aleksandra Lukovića, Zorana Njeguša, Milovana Rajevca…

Izabrane vesti

Za sajt FS Srbije govorio je jedan od nosioca igre u reprezentaciji Srbije pod Antićevim vođstvom, Milan Lane Jovanović.

"Sećanja su živa. Radomir je čovek koji je nesebično širio plemenitost i znanje oko sebe. Od svih svojih saradnika i učenika napravio je bolje ljude i prave profesionalce. A to i jeste univerzalna misija svakog čoveka. On je taj ispit položio na fascinantan način, ostavio je neizbrisiv trag u životima nas koji smo ga poznavali i kojima je mnogo značio. Sedeo sam pre sahrane na kafi sa Lunetom (Aleksandrom Lukovićem, op.aut), baš smo komentarisali kako je Radomir na sve igrače gledao kao na svoje sinove… na Vidu, Dekija, Luneta, Krasu, mene… Ne znam nijednog fudbalera u grupi od 25-30 momaka koji je izašao nezadovoljan iz priče i saradnje sa Antićem. Nije lako sa fudbalerima balansirati, prema svima ostati pošten i korektan, ne ogrešiti se… To je manir i kvalitet velikih ljudi, a Radomir je sve to radio na jedan krajnje gospodstven način", rekao je Jovanović.

(©MN Press)(©MN Press)


(©MN Press)(©MN Press)

Košarkaška legenda, Vlade Divac, bio je veliki prijatelj Antića i njegove porodice.

"Postali smo porodični prijatelji i mnogo sam ponosan na naše prijateljstvo. Radomir je veliki čovek, mnogo nas je mlad napustio, ali njegova dela ostaju nama na ponos. Čuli ste i govore tokom sahrane, ostavio je iza sebe neke stvari koje će teško biti nadmašene i prevaziđene u skorijoj budućnosti. Da ne podsećam šta je sve uradio sa Atletiko Madridom, da se zadržim samo u našim okvirima, vratio je duh reprezentaciji, kada je on došao počeli smo svi da verujemo u srpski fudbal. Odveo nas je u velikom stilu na Svetsko prvenstvo 2010. godine. Bio je veliki patriota. Na svetu postoje dve grupe ljudi, oni koji razdvajaju i oni koji zbližavaju. Radomir je definitivno bio čovek koji zbližava ljude", rekao je Divac za sajt FSS.

Potpredsednik užičke Slobode, Nemanja Nešić, je u govoru na komemoraciji otkrio da će se stadion tog kluba ubuduće zvati po slavnom treneru.

"Govoriti o Radomiru Antiću u ime kluba u kome je ponikao, zapravo je priča o decenijama bliskosti, emocija i ljubavi. Njegova veličina nije u tome šta je osvojio, već u tome što je bio veliki u sitnicama koje život znače. U činjenici da je ispred gradske kafane njegov sto uvek bio najpuniji. U tome što je sa pažnjom slušao svoje Užičane i ljude iz okolnih sela kako mu govore kakvu taktiku treba da postavi u Južnoj Africi. Nema čoveka u ovom gradu koji nema selfi sa Radomirom Antićem, a sredinom devedestih u Užicu se sve crvenilo i belilo u bojama Atletika i pretpostavka je da se posle Madrida, za Atletiko najviše navijalo baš ovde pored Đetinje. Radomir je izuzetan primer osobe koja bez obzira na zvezdu na koju se popela, nije zaboravila kamen sa kojeg je ponikla. Kao pouka i kao primer za druge. Njegova odluka da za večnu kuću ne odabere ni Madrid ni Aleju velikana u Beogradu, već groblje u Užicu, više je nego dovoljan razlog da užički fudbalski hram dobije ime po Radomiru Antiću. Od danas pa ubuduće, sve fudbalske bajke ispisujemo na stadionu 'Radomir Antić'. Zbog Radomira, zbog Užica, zbog Slobode", najavio je Nešić.

(©MN Press)(©MN Press)
(©MN Press)(©MN Press)



tagovi

Radomir Antić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara