Radovan Ćurčić je znao da uvalja Zvezdu u katran i perje

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.03.24. | 10:49

Na papiru crveno-beli imaju zicer, ali moraće da budu oprezni na današnjem gostovanju Javoru (16 časova)

Trener Javora Radovan Ćurčić je autentična pojava u srpskom fudbalu. Jeste da je bio selektor A i mlade reprezentacije Srbije, čak bio i master majnd stručnog štaba Partizana u eri Sava Miloševića, ali je „Dražen Jerković iz Ivanjice“, prva i jedina asocijacija na savrmene dane superligaša iz zapadne Srbije.

Verovatno bi se karijera Radovana Ćurčića odvijala drugačije, da u pogrešnom trenutku nije bio na pogrešnom mestu. Kao čovek od poverenja Tomislava Karadžića dobio je šansu da vodi Orlove posle sloma Dika Advokata, u periodu totalne anarhije i papazjanije na Terazijama 35. Za sve je bilo bolje da je Radovan Ćurčić nastavio da vodi mladu reprezentaciju Srbije, sa kojom je napravio jednu od najvećih pobeda u ovom veku. Sećate se sigurno Kadiza i onog trka Filipa Kostića.

Izabrane vesti

Bio je u jednom trenutku Radovan Ćurčić trener u modi, kao danas, primera radi, Žarko Lazetić. Međutim, prerano je ušeteo u zlatnu kočiju koja je na njegova ivanjička vrata dovezao Tomislav Karadžić. Brzo je istrošen za najveće domete, ali je uvek pozitivno odgovarao na pozive iz komšijskog Javora. Tu, u ivanjičkoj pitomini, Radovan Ćurčić se najbolje snalazi, i realno govreći, upravo je on najveća snaga ovogodišnjeg Javora.

Sumnjamo da je trener Crvene zvezde uoči današnjeg okršaja (16 časova, TV Arena) pohvalio kurtoazno, tek reda radi. Zna da je Radovan Ćurčić u neku ruku bio njegova preteča u Mozzart Bet Superligi. Kao mlad trener visoki Ivanjinčanin je imao sličan modus operandi kao Vladan Milojević.

Pravio je rezultate oslanjajući na se čvrstu defanzivu, koliko god to nekada izgledalo dekadentno, i disciplinu u igri.

Postoje utakmice sa Crvenom zvezdom koje u CV-iju Radovana Ćurčića stoje visoko, poput one iz Kadiza sa mladom reprezentacijom. Moraće crveno-beli da budu posebno oprezni danas kraj Moravice, pošto je Radovan Ćurčić znao da uvalja u katran Zvezdu i njene šampionske ambicije i potom ih zapali.

U istorijskim almanasima Javora naširoko se piše o dva trijumfa na beogradskoj Marakani. Oba je iskreirao Radovan Ćurčić. Prvi se desio 31. avgusta 2008. godine, kada je na klupi Crvene zvezde sedeo Zdenjek Zeman. Tadašnji Zvezdin tim nije primio ideje Čeha sa italijanskim pasošem, bio je ranjen sramnom eliminacijom od kiparskog Apoela. Bio je to period opšteg beznađa u Ljutice Bogdana, upravljačke dekadnecije Toplice Spasojevića.Sa druge strane Javor je rastao sa Radovanom Ćurčićem. Slavio je prilično lako u Ljutice Bogdana golovima Mutavdžića i Simića.

Još teži poraz Crvena zvezda je u sudaru sa Javorom doživela proleća 2010. godine. Tadašnje rukovodstvo kluba odlučilo je da posle poraza od Metalca u Kragujevcu smeni klupsku legendu Vladimira Petrovića Pižona i poverenje ukaže Ratku Dostaniću. Bila je to ogromna greška. Ključni poraz, i to pre gostovanja u Humskoj, desio se pred praznim tribinama Marakane. Radovan Ćurčić je na prepoznatljiv način zatvorio sve prilaze golu. Crvena zvezda se mučiča u napadu, tadašnji napadač Dejan Lekić promašio je nekoliko zicera. Na kraju su ivanjičani slavili minimalnim rezultatom (1:0) i produbili ozbiljnu krizu crveno-belih. Sećao se kasnije Radovan Ćurčić tog meča.

„Bio je to težak poraz za Crvenu zvezdu. Prazne tribine, osećala se nervozan na kraju. Na kraju meča idem ka svlačionici, ne pokazujem emocije, a čujem da neko viče iz lože: „Šta je Ćurčiću, kao tebi je žao“, prisećao se i sadašnji trener Javora.

Situacija se sada promenila. Crvena zvezda je u šampionskom zanosu, što je potvrdila pobedama pre prvenstvene pauze. Javor je, takođe, vezao dva trijumfa i moći će da odigra rastrećeno. Ali pojava Radovana Ćurčića treba da bude ozbiljna opomena za Vladana Milojevića i crveno-bele.

JAVOR – CRVENA ZVEZDA

Ivanjica

Stadion: Kraj Moravice

Sudija: Danilo Nikolić

JAVOR (4-2-3-1): Manojlović – Ilić, Skoko, Leandro, Tojčić – Dukure, T.Petrović – Dolmagić, Marjanović, Milošević – Stjuart.

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Glazer – Mijailović – Spajić, Điga, Rodić – Kanga – Bukari, Stamenić, Hvan, Ivanić (Olajinka) – Endijaj.


MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 27. KOLO

Petak

Čukarički - Novi Pazar 2:0 (0:0)

/Docić 69 pen, Pavkov 71/

Radnik - Vojvodina 0:4 (0:3)

/Petrović 6, Ivanović 30, 60, Vukanović 39/

IMT - Železničar 1:1 (0:0)

/Lutovac 88 - Đorđević 82/

TSC - Voždovac 2:0 (2:0)

/Vulić 42, Ćirković 44/

Subota

14.00 (2,05) Radnički Niš (3,40) Mladost Lučani (3,70)

14.00 (2,00) Radnički 1923 (3,45) Napredak (3,80)

16.00 (14,00) Javor (6,75) Crvena zvezda (1,20)

18.30 (1,25) Partizan (6,00) Spartak Subotica (11,00)





tagovi

Radovan ĆurčićVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara