Raketa posle sedam sekundi za mat u tri poteza: Nemci drugi put za šest meseci uzeli meru Francuzima!

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 22:53

Toni Kros se vratio u državni tim posle tri godine i povratak obeležio maestralnom partijom...

Ovo je mnogo bolje! Ovo već liči na nešto! Posle razočaravajućih poraza od Austrije, pre toga i Turske usred Berlina, fudbalska reprezentacija Nemačke odigrala je najbolju partiju u prethodne dve godine i vratila nadu svojoj naciji da bi ovog leta na domaćem terenu mogla da ostvari zapaženiji rezultat na Evropskom prvenstvu.

Drugi put u razmaku od svega šest meseci Nemci su uzeli meru Francuzima. Ovog puta u Lionu, u utakmici koja će ostati upamćena i po briljantnoj partiji Tonija Krosa na povratničkom 'debiju' u dresu državnog tima, ali i ući u istoriju nemačkog fudbala kao ona na kojoj je reprezentacija Elfa postigla najbrži gol ikada - 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Sedam sekundi i tri poteza. Toliko je bilo potrebno izabranicima Julijana Nagelsmana od polaska sa centra da načnu rivala. Kai Haverc je izveo početni udarac, Toni Kros pasom 'ispod lakta' pri prvom kontaktu sa loptom u dresu reprezentacije posle trogodišnjeg odsustva uposlio Florijana Virca, a fudbaler Leverkuzena, koji igra u izuzetnoj formi ove sezone istu povrdio razornim udarcem sa oko 25 metara udaljenosti za prvenac u dresu seniorske reprezentacije. Bris Samba u svom tek trećem nastupu za državni tim mogao je samo pogledom da isprati loptu. Golman Lansa nije se ni pomerio.

Dugo je i njegovim saigračima bilo potrebno da se pomaknu sa mrtve tačke, da se oporave od početnog šoka. Ipak, sredinom prvog dela uspeli su da se oslobode od pritiska rivala i zaigraju konkretnije. Ubacio je Kilijan Embape u veću brzinu i kao po običaju povukao sa sobom čitav tim.

Imao je kapiten Trikolora u razmaku od samo tri minuta dve izgledne šanse, prvu posle slabe procene leta lopte Jozue Kimiha, zatim i nakom prodora po levoj strani kada je lukavo pokušao da 'bocne' Mark Andrea ter Štegena, ali je kratak period daleko najboljeg igre domaćina Nemačka pregrmela. Do kraja prvog dela još je Usman Dembele pripretio oštrim udarcem u prvi ugao, posle kojeg je Ter Štegen loptu odbio do Adrijena Rabioa, a ovaj je sa pet metara slabo zahvatio i prokockao vrlo dobru priliku da svoj tim rezultatski vrati u meč.

Ispostavilo se da je to bilo gotovo sve od Francuza na ovoj utakmici. Još je Dembele jednom u uvodnoj fazi drugog dela pokušao da solo prodor po desnom boku kruniše atraktivnim golom (zavrnuo 'kiflu' malo pored dalje stative), ali je već tada njegov tim bio na kolenima, pošto su Nemci drugo poluvreme otvorili gotovo identično kao i prvo - ranim golom. Ponovo su do njega gosti stigli akcijom u tri poteza, Virc je poslao dugu loptu duga lopta za Džamala Musijalu koji je uhvatio Lukasa Ernandeza na spavanju, zaobišao Sambu i vratio za Kaija Haverca. Sve je univerzalac Arsenala školski ispratio i sebe nagradio golom u 49. minutu.

Do kraja su Nemci mogli da slave i ubedljivije. Levog beka Štutgarta Maksimilijana Mitelštata je sjajnom intervencijom Samba sprečio da desetak minuta pre kraja debi u seniorskoj reprezentaciji ukrasi golom, a nedugo zatim zaustavio je i udarac rezerviste Tomasa Milera. Francuzi u završnih pola sata gotovo bezopasni, te ni ne treba da čudi što su ih navijači na stadionu Liona izviždali po završetku meča. Malobrojni Nemci su pak svoje pozdravili aplauzima, a najveće ovacije dobio je Toni Kros u 90. minutu dok je svoje mesto ustupao Valdemaru Antonu.

FRANCUSKA - NEMAČKA 0:2 (0:1)

/Virc 1, Haverc 49/

Lion

Stadion: Grupama

Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

FRANCUSKA (4-3-3): Samba - Kunde (od 60' Klos), Pavar, Upamekano, L. Ernandez (od 61' T. Ernandez) - Zair Emeri (od 61' Kamavinga), Čuameni (od 74’ Fofana), Rabio – Dembele (od 83’ Kolo Muani), Tiram (od 61' Žiru), Embape

NEMAČKA (4-2-3-1): Ter Štegen - Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštat - Andrih, Kros (od 90’ Anton) – Musijala (od 80’ Filkrug), Gundogan (od 72’ Miler), Virc (od 72’ Fuhrih), Haverc (od 80’ Undav)



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara