Ramadanijevo čudo od deteta je Milanova nova nada o prekidu argentinskog prokletstva

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 20:47

Gaučos iz fudbalske porodice je bio najmlađi igrač u istoriji španske Primere a na San Siro je došao kao slobodan

Milan je danas zvanično potvrdio i treće pojačanje. Posle rezervnog golmana Marka Sportijela koji je došao kao slobodan iz Atalante i Čelsijevog veziste Ruena Loftusa Čika koji će ih sa bonusima košttati do 20.000.000 evra, Rosoneri su danas predstavili i Luku Romera.

Argentinac ima samo 18 godina, došao je kao slobodan igrač posle isteka ugovora u Laciju i potpisao do 2027. godine uz platu od 800.000 evra po sezoni. Romero može uspešno da igra na desnom krilu ili kao „desetka“ što je Milanu prilično potrebno posle odlaska Braima Dijaza. Mada se na toj poziciji očekuje još neko veće i iskusnije pojačanje poput Čukvuezea ili Pulišića.

Izabrane vesti

Romero je Argentinac rođen u Meksiku i odrastao u Španiji koji je prethodne dve godine igrao u Italiji. Sve to je stalo u 18 godina dosadašnje životne priče. Više nego zanimljive.

Luka ima fudbalske gene. Deda mu je Pepe Romero, poznati argentinski trener, a ujaci Flavio i Alfredo Bezana su takođe bili fudbaleri. Sin je bivšeg argentinskog fudbalera Dijega Romera koji je igrao za argentinske Kvilmes, Atletiko Rafaelu, slovenačku Muru, ekvadorske Olmedo i Univerzitario, meksički Durango gde se Luka i rodio. Tačnije, rodili su se blizanci Luka i Tobijas koji danas brani za U-17 reprezentaciju Meksika.

Oca je put dalje odveo u Španiju gde je igrao za brojne niželigaše među kojima su i klubovi sa Balearskih ostrva poput Formentere, Ibice, odnosno Montuirija i Santanjija sa Maljorke. Na Maljorki je Luka kao dete igrao fudbal sa sinom poznatog agenta Falija Ramadanija koji tamo ima rezidenciju. Ramadani je prepoznao talenat maldog Argentinca i odveo ga u najveći lokalni klub Maljorku, u kojoj je imao veliki uticaj. U mlađim kategorijama Maljorke je Romero blistao, dao 230 golova na 108 mečeva i sa samo 15 godina je priključen prvom timu.

Sa 15 godina i 219 dana je debitovao u Primeri za Maljorku protiv Real Madrida i postao najmlađi igrač u istoriji španskog šampionata. Taj rekord je nedavno srušio Barseloninn tinejdžer Lamin Jamal. Sa 16 godina je dao i prvi gol u Primeri i postao drugi najmlađi strelac u istoriji takmičenja. Tada se spekulisalo da ga žele Real i Barselona, ali je otišao u Lacio. Kao maloletnik je potpisao na samo dve godine.

Mauricio Sari mu je davao šansu na kašičicu, u prvoj sezoni je igrao na osam mečeva u Seriji A, a u drugoj na šest i postao je drugi najmlađi strelac Lacija u istoriji Serije A kada je pogodio za pobedu protiv Monce. Ipak, zbog kratkog ugovora, kako to obično biva u italijanskim klubovima, nije dobijao veliku minutažu. Klubu se nijen isplatilo da ga forsira. Lacio je hteo da ga zadrži, nudio duži ugovor ali je stigao poziv Milana i mladi Argentinac je rešio da se preseli na San Siro.

Tamo će pokušati da razbije argentinsko prokletstvo na San Siru. Sa retko kojom nacijom je Milan imao tako loša iskustva kao sa Argentincima. Pomenimo samo poslednje Gaučose koji su nosili crveno-crni dres: Gonzalo Iguain, Mateo Musakio, Lukas Bilja, Lukas Okampos, Leonel Vanhioni, Hose Sosa, Hose Mauri, Matijas Silvestre, Maksi Lopez, Leandro Grimi... Sve promašaj do promašaja koji u Milanu nisu ostavili nikakav trag. Čak i kada su to bili veliki igrači poput Fernanda Redonda ili Roberta Ajale, u Milanu nisu blistali, već pre ili posle njega. Dobar utisak je ostavio samo legendarni Ernan Krespo tokom one jedne sezone na pozajmici iz Čelsija.

Luka Romero je Milanov zalog za budućnost i nada za prekid neslavne argentinske tradicije.


tagovi

Luka RomeroLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara