Paulo Dibala i Lionel Mesi (©Shutterstock, ©Reuters)
Paulo Dibala i Lionel Mesi (©Shutterstock, ©Reuters)

Ranjeni divovi

Vreme čitanja: 6min | sre. 28.10.20. | 10:31

Juventus i Barselona ukrštaju koplja u derbiju 2. kola grupne faze Lige šampiona

I ko zna kad, i ko zna gde... Ljubitelji fudbala su se uzalud radovali okršaju Kristijana Ronalda sa Lionelom Mesijem. Petostruki najbolji fudbaler sveta nije prošao test na korona virus, pa će propustiti četvrti meč Juventusa, koji je tokom njegovog odsustva slavio samo jednom, baš u uvodnom nastupu Lige šampiona u Kijevu. Ronaldov najveći rival iz španskih dana ima zato priliku da se igra u njegovom dvorištu, naravno, ukoliko mu bude do igre, jer deluje kao da je odsutan. Mada, jučerašnja abdikacija predsednika Đozepa Marije Bartomeua mogla bi da Argentinca digne iz letargije za večerašnji okršaj u Torinu.

Juventus i Barselona su veoma slični. Dominirali su u svojim ligama tokom protekle decenije, ali kao da osećaju da polako gube kormilo. Bili su šokirani rezultatima prethodne sezone i započeli su tekuću kampanju sa potpuno novim projektom, novim trenerom, novim principima. Štaviše, oba stratega - Andrea Pirlo i Ronald Kuman - aktivno "bacaju" mlade ljude u bitku. U nacionalnim prvenstvima torinski i katalonski klub su prilično neubedljivi, i imaju četiri, odnosno sedam koraka zaostatka za liderom. Ali vrlo su dobri - u Ligi šampiona. I večeras će u međusobnom dvoboju na Alijanc stadionu pokušati da zadrže trend u kontinentalnoj eliti (21.00).

Izabrane vesti

U Barseloni ima mnogo buke i groteske. Dok je Stara dama još na proleće igračima smanjila plate, na Kamp Nou nije bilo razumevanja. Još gore, čini se da je nova runda pregovora već dovela do podela u svlačionici Barse između Đerara Pikea, Mark Andrea ter Štegena, Klemona Lenglea i Frenkija de Jonga, koji su nedavno produžili ugovore sa klubom, i svih ostalih. Svi su se već umorili od sage o odlasku prve zvezde Lionela Mesija, a juče je rukovodstvo Barselone podnelo ostavku. Dan pre veoma važnog meča.

Što se tiče igre, dinamika je ista. Bjankoneri su izgubili priliku da se bore za trofej Lige šampiona u minuloj sezoni zbog golova u gostima, a u Italiji su ponovo postali šampioni. Blaugrana nije odbranila tron u Španiji, dok je u najeminentnijem kontinentalnom takmičnju doživela debakl u sudaru sa Bajernom (2:8). Novu sezonu u Primeri započela je sa dva ubedljiva trijumfa, uključujući onaj od 4:0 nad jakim Viljarealom. Počelo je da se čini da je Ronald Kuman očistio ruševine u rekordnom roku, kao na njegovom prethodnom poslu sa reprezentacijom Holandije. Međutim, onda su usledila dva ligaška poraza. Sa druge strane, Andrea Pirlo nije izgubio ni od koga, ali je na terenu u Seriji A pobedio u dva od dosadašnjih pet duela. Proteklog vikenda je remizirao kod kuće sa Veronom (1:1).

JUVENTUS OSVAJA LIGU ŠAMPIONA - 15,0

Barsa je poražena na dva prethodna ligaška duela. Najpre od Hetafea (0:1), kada je uprkos posedu lopte od 73 odsto uputila samo sedam šuteva kaa golu rivala. A potom je u Kataloniju stigao najomraženiji rival Real Madrid, i radovao se (3:1). U takvoj konstelaciji snaga Liga šampiona ostaje izduvni ventil. U njoj Torinezi igraju direktno i odgovorno, što su pokazali protiv kijevskog Dinama u prvom kolu. Jasno su blokirali centar terena i ukrajinskom timu nisu dali šansu da dođe do daha. A, Barselona je, uprkos slaboj prvoj četvrtini meča i isključenju Pikea u 68. minutu, savladala Ferencvaroš rezultatom 5:1. Prvi put u istoj utakmici Lige šampiona golove su postigla dva mlada igrača poput Ansua Fatija i Pedrija, dok je za pogotke u Kijevu bio zadužen novajlija Alvaro Morata. Bile su to dobre vesti za večerašnje protagoniste, potencijalni dokaz o uspešnom restrukturiranju i podmlađivanju.

Muka sa centralnim bekovima i Pjanićev i Arturov motiv

Timovi su takođe "povezani" odsustvom centralnih bekova. Barselona je u Torino doputovala bez Pikea i Umtitija, sa talentovanim Urugvajcem Ronaldom Arauhom sa manje od 400 minuta igre u evropskom fudbalu, kome će parnjak biti Lengle. Buskets će očigledno morati više da se kreće, a nije nemoguće da u vezi vidimo i Miralema Pjanića, povratnika na njemu dobro poznati stadion. Reprezentativac Bosne i Hercegovine protekle četiri godine je proveo u crno-belom dresu Juventusa i mogao bi da bude ključni insajder.

Fati i Mesi će se sigurno naći u napadu. Ansu je dobro započeo sezonu, postigao je već pet golova, dok je Leo pogodio samo dva puta, i to oba sa bele tačke. Bez Luisa Suareza uz sebe i "vezan lancima" za mesto koje je očigledno želeo da napusti, on pati. Iako Kuman navodi da je Argentinac svestan situacije i da vredno radi. Stadion Alijanc je sjajna arena za zvučan povratak Antoana Grizmana, koji je pružao razočaravajuće partije. Ako ga talentovani Pedri ne istisne drugi put zaredom. Ili čak Trinkao i Dembele. Na golu će biti Neto, nekadašnji drugi, pa čak i treći golman Juventusa vrlo je pristojna zamena za povređenog Ter Štegena. U više navrata je spasavao Barsu.

Sa druge strane, možda još alarmantnija situacija. Tri vodeća štopera možda neće igrati za Juve. Kapiten Đorđo Kjelini i Leonardo Bonući su pod znakom pitanja, dok Matijs de Liht nije u kombinaciji. Stoga je Pirlo najavio da će preći sa 3-4-3 na 4-4-2. Biće zanimljivo videti kako se Danilo, koji je iznenađujuće dobro sarađivao sa dvojicom kolega, snalazi sa samo jednim. Međutim, ako je Pirlo već doneo nešto timu, onda je to promenljivost. Danilo, Kvadrado, Kjeza i Kuluševski su već igrali desno i levo, poslednja tri - u odbrani i napadu.

BARSELONA OSVAJA LIGU ŠAMPIONA - 15,0

Naravno, centar torinskog polja je izuzetno važan. Novi Edgar Davids, Veston Mekeni, oporavio se od povrede, ali šef struke Stare dame ga ne vidi spremnog za startnu postavu. Artur, odstranjen iz Barselone u zamenu za Pjanića, želi da dokaže mnogo, ali još nije na visini zadatka u novom klubu. Napad je takođe izuzetno važan. Kristijano Ronaldo je i dalje bolestan, neće igrati, pa značaj Morate raste. Dva pogotka u Kijevu i gol protiv Krotonea ohrabruje Juventine. I, naravno, tu je Paulo Dibala. Po stilu i raspoloženju sličan Mesiju. Sezonu je započeo sa povredama i bolestima, nije igrao posle oporavka, pa se čak i žalio na sportskom direktoru Fabiju Paratićiju. Protiv Verone je konačno dobio mesto u startnoj postavi, igrao aktivno, ali primetno je da je Paulo još sirov.

Sve u svemu, timovi su gotovo izjednačeni. Barsa je uspešnija u zvaničnim međusobnim duelima, ostvarivši tri pobede, naspram samo jedne Juventusa, uz pet remija. Stara dama na poslednja tri dvoboja nije uspela da zatrese mrežu Katalonaca, ali igra kod kuće i atmosfera u njenoj svlačionici je očigledno bolja. Opet, Barselona bi mogla da bude motivisana odlaskom omraženog vođstva.

JUVENTUS - BARSELONA 21.00

Stadion: Alijanc

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Juventus (4-4-2): Ščensni - Kvadrado, Danilo, Demiral, Frabota - Kjeza, Artur, Rabio, Remzi - Dibala, Morata.

Barselona (4-2-3-1): Neto - Dest, Lengle, Arauho, Alba - Buskets, De Jong - Grizman, Pedri, Fati - Mesi.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

Utorak

GRUPA A

Lokomotiva – Bajern 1:2 (0:1)

/Anton Mirančuk 70 – Gorecka 13, Kimih 79/

Atletiko Madrid – Salcburg 3:2 (1:1)

/Ljorente 29, Žoao Feliks 52, 85 – Soboslaj 40, Beriša 47/

GRUPA B

Šahtjor - Inter 0:0

Borusija Menhengladbah – Real Madrid 2:2 (1:0)

/Tiram 33, 58– Benzema 87, Kazemiro 90+3/

GRUPA C

Porto – Olimpijakos 2:0 (1:0)

/Vijeira 11, Oliveira 85/

Marselj – Mančester Siti 0:3 (0:1)

/Tores 18, Gundogdan 76, Sterling 81/

GRUPA D

Liverpul - Midtjiland 2:0 (0:0)

/Žota 55, Salah 90+3pen/

Atalanta - Ajaks 2:2 (0:2)

/Zapata 54, 60 - Tadić 30pen, Traore 38/

Sreda

GRUPA E

18.55: (8,50) Krasnodar (4,50) Čelsi (1,40)

21.00: (1,65) Sevilja (3,80) Ren (5,50)

GRUPA F

21.00: (1,30) Dortmund (5,70) Zenit (9,00)

21.00: (2,10) Klub Briž (3,45) Lacio (3,50)

GRUPA G

21.00: (2,75) Juventus (3,35) Barselona (2,55)

21.00: (3,35) Ferencvaroš (3,20) Dinamo Kijev (2,25)

GRUPA H

18.55: (10,0) Bašakšehir (6,00) PSŽ (1,27)

21.00: (2,25) Mančester Junajted (3,40) RB Lajpcig (3,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaJuventus

Obaveštavaj me

Juventus
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara