Rudi Garsija i Nuno Espirito Santo (©Reuters, ©Shutterstock)
Rudi Garsija i Nuno Espirito Santo (©Reuters, ©Shutterstock)

Rašović i Stojković čekaju Pavkova: Al Hilalu "vezane ruke", Garsija i Espirito Santo love krunu

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.08.22. | 10:35

Počinje šampionat Saudijske Arabije, prvi bez Al Ahlija

Došlo je vreme da se lopta zakotrlja u Saudijskoj Arabiji, najkvalitetnijoj azijskoj ligi. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman ima moderne poglede - dozvolio je ženama da voze ili posećuju stadion - i poslednjih godina fudbal u Kraljevstvu je u stalnom razvoju. O tome govori i novi ugovor sa kompanijom Rošn, nacionalnim gigantom na tržištu nekretnina, koja će u narednih pet godina da bude naslovni sponzor takmičenja i za to zadovoljstvo će da plati nešto preko 127 miliona evra.

Predstojeća kampanja biće "siromašnija" jer u njoj nema Al Ahlija, jednog od najtrofejnijih klubova Saudijske Arabije, koji je prvi put u istoriji ispao u niži rang. Timovi koji će se boriti za titulu su definitivno Al Hilal, potom Al Itihad i Al Nasr. Ovaj potonji se možda ubraja u glavnog pretendenta, dok je aktuelni šampion kažnjen zabranom transfera i to će potencijalno da ima odlučujuću ulogu.

Izabrane vesti

Bitka za opstanak garantuje još više uzbuđenja, jer nema toliko velikih razlika između preostalih timova. Srećom po njih, takmičenje će da napuste samo dve ekipe, jer od sledeće godine sledi restrukturiranje i broj učesnika će da se poveća sa 16 na 18. Umesto pomenutog Al Ahlija, u drugu ligu su ispali Al Hazm i Al Fajsali, a njih će da zamene Al Adala, Al Halidž i Al Vehda.

20.00: (8,50) Al Halidž (4,70) Al Hilal (1,33)

Od poznatih i priznatih trenera koji su stigli ovog leta izdvajaju se Rudi Garsija, koji je preuzeo kormilo Al Nasra i Nuno Espirito Santo, koji je postao šef struke Al Itihada. Nove stručnjake imaju još Al Halidž, Al Vehda, Abha, Al Raed, Al Šabab, Al Tae i Al Tavun.

AL NASR I AL ITIHAD SE POJAČALI, AKTUELNI PRVAK U PROBLEMU ZBOG ZABRANE DOVOĐENJA IGRAČA

Al Hilal je prošle godine dokazao zašto je najveći tim Azije. Šefovi su napravili epski preokret u borbi za titulu, nadoknadivši 16 bodova zaostatka u odnosu na Al Itihad. Otkaz Leonardu Žardimu sredinom sezone odigrao je odlučujuću ulogu. Igrači su se požalili da im sistem portugalskog trenera ne odgovara, čelnici su ih poslušali i na mesto bivšeg stratega Monaka angažovali starog znanca Ramona Dijaza, koji je očigledno najzaslužniji za podvig tima iz Rijada. Jedina crna tačka desila se u finalu Kupa, gde je trofej pripao Al Fejhi posle izvođenja penala. U Ligi šampiona Al Hilal se plasirao u osminu finala i jedan je od favorita za najvredniji pehar.

Odion Igalo (©AFP)Odion Igalo (©AFP)

Što se tiče transfera, velikan iz Rijada nije mogao da se ojača zbog FIFA zabrane nastale pošto je igrač Al Hilala Kano rešio da napusti klub i potpiše predugovor sa gradskim rivalom Al Nasrom, da bi se na kraju predomislio i ostao u klubu. Lusijano Vijeto, koji se vratio sa pozajmice u Al Šababu, ostaje u timu, a vrhuška je uradila sve da zadrži sve svoje zvezde, te su Odion Igalo, Mateus Pereira, Musa Marega, Andre Kariljo i Mikael i dalje na raspolaganju argentinskom treneru.

Mada, šuška se da Igalo, najbolji strelac minule kampanje sa 24 pogotka, ne bi imao ništa protiv da se vrati u Evropu, a interesovanje postoji i za Pereiru. Ako njih dvojica budu zahtevali transfer Al Hilal će biti suočen sa puštanjem dve velike zvezde, bez mogućnosti da ih zameni. To nije idealna situacija za Dijaza.

Al Itihad je doživeo fudbalsko samoubistvo kada su svi mislili da će posle 13 godina da se vrati na vrh. Skoro tokom cele godine izgledao je "neranjivo", ali je u poslednjoj trećini ostao bez snage. Logično, Kozmin Kontra je smenjen, a umesto Rumuna tim iz Džede je napravio, u teoriji, odličan izbor sa Portugalcem Nunom Espirito Santom.

Što se tiče pijace, Al Itihad je bio u opasnosti da bude kažnjen zbog dugova prema srpskim napadačima Aleksandru Prijoviću i Aleksandru Pešiću, ali je sve rešeno i u klub iz grada na Crvenom moru je na pozajmicu stiglo krilo Lidsa Elder Kosta. Egipatski vezista Tarek Hamed je verovatno takođe dobar izbor, pa deluje da su Tigrovi jači nego prošle sezone.

Hamed je odigrao blizu 300 utakmica za egipatskog giganta Zamalek i osvojio 12 trofeja usput. Sada je defanzivni vezista već iznervirao neke navijače, a oduševio druge rekavši da je najveći klub u Africi zamenio najvećim u Aziji. To je za debatu, ali njegovi kvaliteti nisu. Efikasni napadači Abderazak Hamdala i Romarinjo nisu promenili adresu.

Taliska u Ligi šampiona (©AFP)Taliska u Ligi šampiona (©AFP)

Prošla godina je bila neuspešna za Al Nasr. Treću sezonu zaredom rano je izostavljen iz borbe za titulu. U Ligi šampiona i Kupu eliminisan je od najvećeg rivala Al Hilala, dok se uspehom smatra to što je završio u prva tri. Ukupno, tri različita trenera su sedela na klupi, a sezonu je u dobrom stilu završio Migel Anhel Ruso. Ipak, uprava je želela nešto više i odlučila je da kormilo poveri Rudiju Garsiji, čoveku sa ozbiljnom biografijom, jer je u prethodnoj dekadi trenirao Lil, Romu, Marselj i Lion.

18.05: (2,25) Al Fejha (3,05) Damak (3,25)

Ekipa iz Rijada je stative "zaklonila" angažovanjem Davida Ospine, koji je stigao iz Napolija, u centru igrališta delovaće veteran Luis Gustavo, a na pragu dolaska je štoper Džejson Denajer. Garsija je zatražio i vezistu Adel Tarabta iz Benfike, dok napadač Vensan Abubakar još nije otišao uprkos pričama koje su kružile. Isto važi i za prvog strelca tima Talisku. Pre nekoliko dana Al Nasr je izdvojio 5,25 miliona evra za kupovinu krilnog igrača Abdulrahmana Gariba iz Al Ahlija.

UROŠ MATIĆ U ABHI, "SRPSKA" AL FEJHA DOBIJA POJAČANJE

Tradicionalno, najveći broj legionara u Saudijskoj Arabiji dolazi iz Brazila. Ukupno njih 30 trenutno brani boje ekipa u Kraljevstvu, a slede Maroko sa devet predstavnika, Alžir sa osam, Kolumbija i Španija po šest, Argentina pet. Uz trenera Vuka Rašovića, čast Srbije brane dvojica igrača. Vladimir Stojković je golman Al Fejhe koju predvodi Rašović, a Uroš Matić je vezista Abhe. Srpsko društvo bi uskoro moglo da se uveća za Milana Pavkova, napadača Crvene zvezde, koji je pred potpisom upravo za Al Fejhu, osvajača Kupa i učesnika Lige šampiona iduće godine.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

SAUDIJSKA ARABIJA 1 - 1. KOLO

Četvrtak

18.05: (2,25) Al Fejha (3,05) Damak (3,25)

20.00: (8,50) Al Halidž (4,70) Al Hilal (1,33)

Petak

17.45: (1,85) Al Etifak (3,45) Al Tae (4,00)

17.45: Al Adala - Al Itihad

20.00: Al Šabab - Al Batin

Subota

17.45: (2,75) Al Fateh (3,25) Al Tavun (2,45)

20.00: (2,55) Abha (3,20) Al Raed (2,65)

20.00: Al Nasr - Al Vehda

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE



tagovi

Al HilalAl ItihadAl NasrRudi GarsijaNuno Espirito SantoVuk RašovićAl FejhaSaudijska Arabija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara