Rui Vitorija (Foto: Reuters)
Rui Vitorija (Foto: Reuters)

Rastali se Spartak i Rui Vitorija: Poraz u Sočiju presudio Portugalcu

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.12.21. | 15:20

Na njegovo mesto stiže Italijan Paolo Vanoli

Okončan je prvi deo sezone u Rusiji, a moskovski Spartak je na devetom mestu na tabeli. Pretrpeo je sedam poraza u ligi, dobio samo šest od 18 utakmica i kaska 15 bodova za vodećim Zenitom, sedam za četvrtoplasiranim CSKA koji drži poslednju kartu za plasman na evroscenu. Cenu je platio trener Rui Vitorija, koji je u maju stigao na klupu tima sa Otkritije arene.

Jako loš prvi deo sezone za Moskovljane u Premijer ligi, ali je zato na evrosceni Spartak došao do plasmana u osminu finala Lige Evrope. Pritom je sakupio više bodova od Napolija, Lestera i varšavske Legije i kao prvi u grupi direktno izborio plasman među 16 najboljih ekipa. Nije to bilo dovoljno da Vitorija ostane na klupi, pa je došlo do prevremenog raskida saradnje. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Sočija u poslednjem meču prvog dela sezone rezultatom 0:3.

Izabrane vesti

Portugalski stručnjak je tako proveo sedam meseci u glavnom gradu Rusije. Predvodio je Spartak na 26 utakmica, ostvario svega devet pobeda uz šest remija i 11 neuspeha. Pritom je moskovska ekipa pod njegovim vođstvom imala i negativnu gol razliku - 30:39.

Bivši trener Benfike je sa ruskim timom imao parafiranu saradnju do leta 2023. godine, ali nije uspeo da završi ni prvu sezonu. Ostaće upamćen po neprijatnom susretu sa trenerom Napolija Lučanom Spaletijem, koji je odbio da mu pruži ruku posle poraza italijanske ekipe u Moskvi u utakmici Lige Evrope (1:2).

"Nije me pozdravio pre utakmice. Tada treba da se rukujete sa protivničkim trenerom, ne samo na kraju zato što ste pobedili. Uvek pozdravim gostujućeg trenera pred početak susreta. Previše je lako to uraditi samo kada pobedite. Morate svakome poželeti dobrodošlicu na stadion", izjavio je posle pomenutog meča rezignirani Spaleti.

Kako navode ruski mediji, već je poznato i ko će ga naslediti na klupi. U pitanju je italijanski stručnjak Paolo Vanoli, kojem će predstojeći angažman biti prvi samostalni u trenerskoj karijeri na klupskom nivou. Ovaj 49-godišnji stručnjak je radio kao selektor omladinskih selekcija Italije, potom bio asistent Đan Pjeru Venturi u seniorskom timu. Jednu sezonu proveo je i kao pomoćni trener u stručnom štabu Antonija Kontea u Čelsiju, a prethodne dve godine kao tehnički trener milanskog Intera.

Imao je i uspešnu igračku karijeru, upisao i dva nastupa u dresu Azura, a sa Parmom je 1999. godine osvojio UEFA kup, Kup i Superkup Italije. Igrao je na poziciji levog spoljnog igrača, a branio je i boje Venecije, Verone, Fjorentine (osvojio sa Violom Kup Italije 2001. godine), Bolonje i Rendžersa.

Ruski Sport Ekspres prenosi da će večeras stići u Moskvu, kao i da će kao novi trener Spartaka biti predstavljen u petak. Nakon toga će se vratiti u Italiju, s ozbirom da je ekipa raspuštena zbog zimske pauze.



tagovi

Rui VitorijaSpartak Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara