©Reuters
©Reuters

Rastanak posle 18 godina: Buskets napušta Barsu na kraju sezone

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.05.23. | 12:18

Ali ne namerava da završi karijeru

Španski mediji najavljivali su već neko vreme, Barselona je ove srede ozvaničila: Serhio Buskets napustiće Nou Kamp na kraju sezone.

Iskusnom vezisti će u julu isteći ugovor i u dogovoru sa klubom neće ga produžiti, već će krenuti u potragu za novim izazovom. Tako će Buskets staviti tačku na 18-godišnji boravak u Barseloni i iza sebe ostaviti prazninu toliko veliku da samo brojevi mogu da je dočaraju. A brojke retko kada lažu.

Izabrane vesti

U klub je došao još 2005. godine, a napustiće ga sa preko 700 zvaničnih nastupa za prvi tim. Trenutno je na 718, te će na večnoj Barsinoj listi po broju odigranih utakmica ostati na trećem mestu, budući da nikako ne može da sustigne Lionela Mesija (778) i Ćavija Ernandeza (767). U vitrini 31 trofej, manje samo od Mesija (35) i Andresa Inijeste (32) sa kojim će se doduše izjednačiti u narednim nedeljama kada Barselona i matematički osvoji titulu prvaka Španije.

Otkako ga je Pep Gvardiola promovisao u prvotimca 2008. godine (sezonu ranije ga trenirao u B timu), Buskets je postao nezamenjiv u veznom redu katalonskog kluba. Treneri su dolazili i odlazili – devetoricu ih je Barselona promenila tokom njegovog boravka u klubu – ali je Busketsov status ostao nepromenjen. Menjao je samo broj na dresu (28, 16, 5), a kada je Lionel Mesi napustio tim leta 2021. dobio je i kapitensku traku.

"Želeo bih da se zahvalim svim ljudima koji su omogućili doživim sve ovo od prvog do poslednjeg dana. Klupskim radnicima, fizioterapeutima, doktorima, delegatima, menadžerima, predsednicima, trenerima, stručnom štabu, analitičarima i pre svega mojim saigračima, sa kojima sam podelio hiljade sati šale, razgovora, treninga, utakmica, tuge, slavlja… Sve. Hvala vam. Takođe želim da se zahvalim navijačima iz celog svega, koji su mi davali svojiu podrđku i ljubav za sve ovo vreme. I naravno, mojoj porodici, koja je uvek bila uz mene u dobrim i lošim vremenima", rekao je Buskets u oproštajnoj poruci.

Kraj u Barseloni ne znači i kraj igračke karijere za Busketsa. Katalonski Mundo Deportivo piše da se jedan od njegovih agenata ovih dana nalazi u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, gde pregovara sa tri tamošnja kluba: Al Šababom, Al Nasrom za koji nastupa i Kristijano Ronaldo, te Al Hilal, zagrejan da dovede Lionela Mesija i tako odgovori ljutitom rivalu na dovođenje portugalskog asa. Buskets bi mogao da mu posluži kao "mamac" da privole Argentinca. Kao jedna od opcija već neko vreme pominje se i MLS, a pomenuti list tvrdi da su čelnici Inter Majamija kontaktirali Busketsove zastupnike čim su saznali da će na kraju sezone napustiti Barsu.



tagovi

PrimeraBarselonaSerhio Buskets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara