FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Rastanak s Jankovićem bio je neminovan, hrvatski specijalista stiže u kineski rusvaj

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.02.24. | 20:25

Naslednik srpskog stratega je čovek sa dvadesetogodišnjim iskustvom rada u Aziji

Propast velikog šestogodišnjeg projekta reprezentacije Kine dostigao je kulminaciju prethodnog januara na Azijskom kupu u Kataru. Zmajevi su kontinentalni turnir završili na 18. mestu u generalnom plasmanu, što je ubedljivo najlošiji u istoriji (ranije nikada nisu bili ispod devete pozicije). Ne samo da nije uspela da se probije do nokaut-faze, već je Kina okončala turnir i bez datog gola, a sve je to izuzetno naljutilo tamošnju javnost. Aleksandar Janković platio je ceh posle šest godina rada u kineskoj reprezentaciji (što u mlađim kategorijama, što u seniorskoj) i napustlo selektorsku poziciju.

Nisu želeli Kinezi da ukažu bar još jednu priliku srpskom stručnjaku i daju mu priliku u martovskim utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine, već su na mesec dana pred dva susreta protiv Singapura imenovali Jankovićevog naslednika. Hrvatski stručnjak Branko Ivanković specijalizovao se rad u azijskom fudbalu u prethodnih dvadesetak godina, a sada će imati čini se nemoguću misiju da uredi rusvaj u državnom timu do skoro najmnogoljudnije države sveta i donese joj drugi plasman na Mundijal u istoriji. Podsetimo, samo je Bora Milutinović do sada uspeo da odvede Kinu na planetarnu smotru, pošto je izborio učešće na turniru 2002.

Izabrane vesti

Branko Ivanković igračka je legenda Varteksa, kluba iz njegovog rodnog Varaždina. Značajno veći trag ostavio je kao trener, a posle angažmana u Rijeci, Hanoveru i stručnom štabu Miroslava Ćira Blaževića u hrvatskoj reprezentaciji, otisnuo se u Iran i plasirao s Persijancima na Svetsko prvenstvo u Nemačku 2006.

Posle Mundijala vratio se u domovinu i osvajao pehare u Hrvatskoj sa Dinamom. Kasnije je osvajao titulu šampiona Kine sa Šandongom i čak tri trofeja prvaka Irana sa Persepolisom. Prethodne četiri godine radio je u reprezentaciji Omana, a nakon dobrog početka mandata na Bliskom istoku, nije ispunio očekivanja i poput Jankovića ispao u grupnoj fazi prethodnog Azijskog kupa.

Marčelo Lipi, Hose Antonio Kamačo, Fabio Kanavaro i Aleksandar Janković vodili su Kinu u prethodnih desetak godina i niko nije imao uspeha. Ivanković jeste specijalista za Aziju i pokazao je titulom sa Šandongom pre 14 godina da je kadar da timove u ovom delu sveta posloži do mere da izgledaju ozbiljno. Videćemo ima li rešenje za reprezentaciju koja je shodno uloženim sredstvima ostvarila očajne rezultate u deceniji za nama.


tagovi

Aleksandar JankovićReprezentacija KineBranko Ivanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara