(©Starsport)
(©Starsport)

Rastavac: Neke transfere smo mogli da završimo ranije, neke mečeve da dobijemo, ali da mi je neko ponudio ovaj bodovni saldo...

Vreme čitanja: 7min | sub. 24.09.22. | 08:29

Strateg Vojvodine rezimira dosadašnji deo sezone, govori o planovima i ambicijama Lala u nastavku...

Krupne promene desile su se u taboru Vojvodine pred početak prvenstva. U ovu sezonu Mozzart Bet Superlige Lale su krenule veoma ambiciozno sa novom garniturom, odnosno novim predsednikom Dragoljubom Zbiljićem, sportskim direktorom Markom Jovanovićem i trenrom Milanom Rastavcem. Napredak u brojnim segmentima je evidentan.

Novosađani su ovog leta doveli deset pojačanja i posebno u pojedinim utakmicama igrali lepršav fudbal. Posle 12 rundi šampionata, iz 11 odigranih kola (odložen meč sa Crvenom zvezdom) Vojvodina ima šest pobeda, četiri remija i jedan poraz, što ih na tabeli smešta na četvrtu poziciju sa 22 osvojena boda. Dobri rezultati vratili su i publiku na stadion, pa na „Karađorđe“ redovno dolazi oko 4.000 gledalaca.

Izabrane vesti

Šef stručnog štaba Lala Milan Rastavac u razgovoru za Mozzart Sport kaže da je izuzetno zadovoljan urađenim u poslednja četiri meseca otkako je seo na klupu Stare dame. A, najzadovljniji je time što su uspeli da izgrade prepoznatljiv imidž odnosno što su stigli do tog nivoa da je igra Vojvodine postala prepoznatljiva. Svestan je trener Voše da su Novosađani pojedine utakmice mogli da reše u svoju korist i da imaju bolji plasman, ali za tim ne žali.

Kostur ekipe je formiran, a kako kaže Rastavac završeni su grubi radovi i sad predstoji doterivanje ekipe. Reprezentativnu pauzu iskoristiće da dodatno poprave neke segmente u igri i da se osveže pred izuzetno gust i težak raspored.

„Zadovoljan sam time što smo postavili određene standarde, po kojima je igra Vojvodine postala prepoznatljiva. Nekad je igra malo bolja, nekad malo lošija, ali sam srećan što smo postavili nešto po čemu fudbalska javnost može da nas prepoznaje. Generalni zaključak jeste da je u odnosu na sve druge klubove sa kojima se takmiči za najveće pozicije na tabeli, Vojvodina krenula iz značajnog minusa, a trenutno smo takmičarski tu negde sa svima sa kojima želimo da budemo u trci. To je najvažnija stvar i najveće naše dostignuće u ovom periodu. Da mi je neko neko ponudio ovaj bodovni saldo pred početak prvenstva, na prvu bih prihvatio“, kaže trener Vojvodine Milan Rastavac, sumirajući utiske posle 12 kola.

Strateg Novosađana detaljnije je analizirao igru svojih izabranika nakon 11 odigranih utakmica.

„Neke stvari su mogle biti bolje. Recimo, neke transfere smo mogli završiti i ranije, neke utakmice koje smo odigrali nerešeno mogli smo da pobedimo. Međutim, izuzetno sam zadovoljan svime što smo dosad uradili. Kada je reč o samoj igri u dosadašnjem periodu, imali smo dve faze u izvođenju igre: u prvom delu smo bili za nijansu agresivniji, aktivniji, a u drugom zreliji, ali nedostajalo je agresivnosti, na kojoj planiramo da poradimo. Zadovoljan sam kako smo postavili igru i mislim da nam je prolazno vreme dobro. Takođe, određene stvari treba nadograđivati, kao što povećana agresivnost i sinhronizacija pojedinih segmenata jer se nekoliko procesa odvija istovremeno zbog toga što su igrači dolazili u različitim momentima...“

Bilo je mečeva u kojima je Vojvodina bila dominantniji rival, ali nije uspela da osvoji ceo plen. Nedostajalo je i sreće u pojedinim momentima, pa je tako na primer u susretima sa lučanskom Mladosti (1:1) Veljko Simić zaradio crveni karton, a protiv Spartaka iz Subotice (0:0), VAR mu je poništio pogodak, zbog faula u začetku akcije. Rastavac kaže da ne žale za propuštenim.

„Ne žalimo za tim. Ako pogledamo šta je bio cilj i šta smo uspeli da uradimo, onda smo uradili mnogo toga i nemamo za čim da žalimo. Neke stvari smo morali da propustimo, one su se jednostavno morale desiti, jer je nemoguće da sve uradimo maksimalno dobro, posebno što smo krenuli iz velikog minusa. Prihvatamo to kako jeste i okrećemo se onome što sledi u nastavku“.

U pojedinim utakmicama videle su se oscilacije u igri. Takođe, nisu baš lako podneli prvi i dosad jedini prvenstveni poraz od Čukaričkog (2:0) u gostima, pa u poslednjem kolu protiv Javora uprkos pobedi (2:0) nisu se prikazali u pravom svetlu.

„Taj poraz koliko god bio bolan, dosta nas je i otreznio i naučio u smislu da moramo mnogo više da pružamo da bismo takve mečeve pobedili. Takođe, posle tog poraza došli su i dodatni problemi sa kojima se nije lako nositi. Postojao je grč pred meč sa Javorom, jer posle kiksa pobeda se nameće kao imperativ, a kad je nešto pod imperativom, onda je još teže. Moramo jednostavno naučiti da živimo s tim i da se izvlačimo iz takvih situacija“.

ZAVRŠILI SMO GRUBE RADOVE NA TIMU

Kada sumira prelazni rok, Rastavac ističe da su oformili kostur tima i da u narednim prelaznim rokovima treba raditi na finesama.

„Završili smo grube radove i u ovom prelaznom roku formirali smo tim, unapredili ga, očistili... Sad predstoje finiji radovi i u narednom prelaznom roku ćemo se fokusirati na konkretne stvari, koje smatramo da nam nedostaju. Te stvari će doći iz našeg iskustva i analize ovog perioda i cilj je da u svim narednim prelaznim rokovima nastavimo podešavanje ekipe, koje je striktno dirigovano. To je problem drugog nivoa, ali najveći problem oko formiranja tima uspešno smo obavili“.

Ne želi da izdvaja pojedince, ali Rastavac je zadovoljan svim novajlijama koje su doveli ovog leta.

„Svi oni imaju određene kapacitete i rejtinge zahvaljujući kojim su došli u klub. Neki su dostigli svoj maksimalni nivo, neki ne još, ali opravdano jer ne bi bilo normalno da su to uspeli u ovom kratkom vremenksom periodu. Prema tome, od svojih igrača tek očekujem da pokažu ono najbolje“.

U dosadašnjem delu sezone raspored je bio takav da je Vojvodina odmerila snage uglavnom sa ekipama koje su trenutno u donjem domu na tabeli. Posle pauze, Lale očekuje gust i paklen raspored – najpre gostuju Partizanu, zatim dočekuju TSC, potom idu na noge Novom Pazaru, a onda sledi i odloženi duel sa Crvenom zvezdom u Novom Sadu. I to sve u rasponu od 20 dana.

„Pritisak će svakako postojati jer ulazimo u ritam koji je nije tipičan za naše klubove. To sve predstavlja veliki izazov na koji treba odgovoriti. Međutim, radujem se što smo o tome razmišljali na vreme i što smo se kao tim pripremali za taj period. Svesni smo da ćemo ga morati izneti sa većim brojem rotacija nego što je bio slučaj dosad. Ipak, sve one rotacije koje smo dosad radili pokazale su se kao uspešne, pa mislim da možemo dobro odgovoriti svim zahtevima. Plan je da se tokom ove pauze osvežimo i dobro pripremimo za tempo utakmica sreda, nedelja, sreda...“

A najteže će biti ostati fokusiran na svoju ideju...

„Psihološki deo neće biti problematičan, jer svi ti protivnici predstavljaju ozbiljan izazov i  nećemo imati problem motivacije. Veći problem će biti da se obuzdamo i ostanemo u granicama naše ideje, naše igre odnosno da ne lutamo mnogo zarad veće agresivnosti, motivacije i nekih drugih spoljnih faktora“.  

GRUPA U EVROPI LEP I MNOGO DALEK CILJ

Nova energija u klubu, kao i dobri rezultati razvili su maštu kod navijača, ali i kod igrača Stare dame. Već se u javnosti spominje da bi Vojvodina mogla igrati i u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja. Rastavac pak smatra da se prvenstveno treba fokusirati na to da tim dođe do svog maksimalnog potencijala i ukazuje na brojne prepreke ka tom cilju.

„Igranje grupne faze je i lep, ali i mnogo dalek cilj. Igranje Evrope jeste imperativ, a grupna faza bi bila nešto sjajno. Međutim, s druge strane postoji gomila faktora, a jedan od njih jeste stadion na kojem bismo igrali te utakmice. Najverovatnije to ne bi bilo izvodljivo na ovom stadionu. Gomila prepreka je ispred nas, a ja bih se najpre fokurisao na naš potencijal. Dostigli smo nekih 80 odsto svog potencijala i nastojimo da u narednom periodu dostignemo i maksimalan potencijal. Mislim da ćemo to uspeti do drugog dela sezone, a to će predstavljati prepreku za sve klubove koji se s nama takmiče za najviše pozicije na tabeli“.

Novosađani su voljom žreba za rivala u šesnaestini finala Kupa Srbije dobili ekipu Grafičara. Osvajanje trofeja najmasivnijeg takmičenje svakako je jedan od ciljeva Vojvodine.

„Ambicije su nam najveće i u Kupu i u prvenstvu. Ozbiljno ćemo pristupiti ovoj prvoj utakmici Kupa. Znamo da je to drugačije takmičenje, gde se neminovno dešavaju iznenađenja. Zato treba da se potrudimo da ne budemo deo tog iznenađenje već da kvalitetnom igrom tom zahtevu odgovorimo na najbolji mogući način“.

Nekoliko Vošinih fudbalera imaće obaveze sa reprezentacijama, a reč je uglavnom o nastupima mladih fudbalera za omladinske selekcije Srbije. Međutim, pozive A selekcija dobili su Lazar Carević (Crna Gora) i Mamadu Traore (Mali). Rastavac poručuje da je to međunarodno iskustvo veoma bitno.

„Raduje me kad našim igračima stignu pozivi, pre svega, od A reprezentacija, a pogotovo igračima koji u prethodnom periodu nisu dobijali poziv sa tog nivoa. To je i nama neka vrsta potvrde da smo uradili dobar posao. Naravno, igrači nose najvećim delom zasluge što su uspeli da uvere svoje selektore da mogu pomoći reprezentaciji. Voleo bih da ih bude sve više jer oni sa sobom sakupljaju dragoceno međunarodno iskustvo. Ako kažemo da je cilj biti dobar u Evropi, to je bez međunarodnog iskustva praktično nemoguće. Prema tome, međunarodno iskustvo je veoma značajan segment, koji će pomoći i nama kao klubu“.

Fudbal se vratio u Novi Sad. Od početka sezone na „Karađorđe“ dolazi u proseku 4.000 ljudi. Ipak, pitanje je dokle će se održati taj trend jer predstoji hladnije vreme.

Prijatno sam iznenađen i kvalitetom i obimom podrške, jer ni to se ne može zanemariti. Imamo podršku velikog broja ljudi, a tih 4.000 ljudi maksimalno je pozitivno nastrojeno prema ekipi. Praktično ne možete čuti zvižduk i u momentima kad ne igramo dobro. To je ohrabrujuće, inspirišuće i daje nam motivaciju da budemo sve bolji i da svojim igrama nateramo navijače da i po hladnom vremenu dođu da nas gledaju i bodre. Kad to podelimo sa njima, onda je to ono za šta smo se u stvari trudili i radili sve vreme“, zaključuje razgovor šef stručnog štaba Vojvodine Milan Rastavac.



tagovi

Milan RastavacFK VojvodinaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara