Milan Rastavac (©Starsport)
Milan Rastavac (©Starsport)

Rastavac: Pobednički mentalitet omladinskih prvaka može da prevagne, Brazil precenjen

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.11.22. | 10:32

“Mi smo u mnogo boljoj situaciji nego pre četiri godine“, kaže trener Vojvodine

Polako se bliži dugo čekani premijerni meč Srbije na Mundijalu sa reprezentacijom Brazila (četvrtak, 20.00, RTS, Arena Sport). Dobili smo praktično istu grupu kao i na prethodnom Mundijalu u Rusiji, pa će naši reprezentativci imati i dodatni motiv da se za poraze revanširaju Brazilcima i Švajcarcima.

Deo stručnog štaba te selekcije bio je i sadašnji trener Vojvodine Milan Rastavac, koji veruje da će naša reprezentacija napraviti iskorak na ovom turniru. Takvo uverenje zasniva na tome što je ova ekipa duže vreme na okupu, zajedno sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem, kao i na tome što je čine dokazani pobednici, odnosno fudbaleri koji su bili šampioni Evrope i sveta u omladinskim kategorijama.

Izabrane vesti

Imam veoma velika očekivanja na Mundijalu, a potkrepljujem ih činjenicom što imamo istu grupu, ali smo u boljoj situaciji nego što smo bili pre četiri godine u Rusiji. Naime, imamo značajno duži kontinuitet selektora, ali je i kontinuitet igrača takođe duži u odnosu na prethodno prvenstvo. Vidim da svi imamo velike ambicije, poduprte ponašanjem igrača, selektora, načinom igre i svim dobrim što se dosad dešavalo. To su neki argumenti zbog kojih možemo očekivati lepe vesti iz Katara“, poručuje za Mozzart Sport Milan Rastavac.

Zna on dobro kako smo se proveli protiv Brazila i Švajcarske pre četiri godine, ali smatra da su sad okolnosti drugačije i da imamo mnogo veće izglede za uspeh.

Brazilci su uvek Brazlici, ali mislim da su precenjeni. Ako se pogleda njihova statistika i učinak protiv evropskih selekcija, vidi se da on nije baš tako sjajan. Švajcarci su promenili selektora pred Svetsko prvenstvo, Šaćiri im je na klupi, njihovi važniji igrači su stariji, dok je naša grupa igrača sastavljena od onih koji su osvojili omladinsko Evropsko i Svetsko prvenstvo. To su fudbaleri koji su bili nosioci igre u tom uzrastu, a sad su u ponajboljim godinama za igranje fudbala i maksimalno su sazreli. Taj pobednički mentalitet može da prevagne, posebno na ovakvim turnirskim takmičenjima, gde ta stavka nosi nekih 60, 70 odsto uspeha. To su neki argumenti koji daju nadu da ćemo napraviti bolji rezultat nego u Rusiji“, ističe Rastavac.

Pomalo se u našoj grupi zanemaruje Kamerun, iako smo znali da se opečemo u susretima sa afričkim reprezentacijama...

Postoji realna opasnost od Kameruna, naravno. Oni imaju svoj potencijal kojim mogu da nas ugroze, ali verujem da imamo kontinuitet i sposobnost da se odbranimo od iznenađenja“.

Ostao je kostur reprezentacije sa Mundijala iz Rusije, a sad su tu i nove mlade zvezde.

Hvala Bogu da među novim igračima imamo nekog poput Vlahovića, koji je u samom svetskom vrhu. Grupa tih mlađih igrača sa prethodnog Svetskog prvenstva sad je sazrela i ima ozbiljan učinak u svojim klubovima. Igraju zaista na visokom nivou. Mislim da smo pomirili taj iskusniji, liderski deo i mladi deo ekipe koji je tek stigao, a koji poseduje kvalitet“, zaključuje trener Vojvodine Milan Rastavac.



tagovi

Milan RastavacKatar2022fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara