(foto: Reuters)
(foto: Reuters)

Red Bul daje ti krila, ali bavarska mašinerija pregazila je mnoge snove, pa će i Salcburgove

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.02.22. | 22:54

Kingsli Koman pogodio u 90. minutu za 1:1

Taman su u Bajern Minhenu izašli na kraj sa Lajpcigom, uništivši mu šampionske ambicije uzimanjem trenera (Julijan Nagelsman), kapitena (Marcel Zabicer) i jednog od najperspektivnijih štopera (Dajo Upamekano), a našlo se novo Red Bulovo čedo da im zadaje glavobolju.

Žreb osmine finala Lige šampiona spojio je Bavarce sa Salcburgom i već u 21. minutu prvog susreta usledio je šok - pogodak rezerviste Čukvubuikea Adamua. Do produžetka serije bez poraza na gostovanjima u Ligi šampiona Bavarci su morali težim putem. Delovalo je da neće uspeti, čak i da će revanš za dve nedelje u Minhenu čekati s dva gola zaostatka, ali to se nije dogodio. U 90. minutu Kingsli Koman je krunisao svoju sjajnu partiju iz drugog dela utakmice i pogodio za konačnih 1:1.

Izabrane vesti

Nije Bajern bio moćan kao što ume, pretio mu je drugi uzastopni poraz posle bundesligaških 4:2 u Bohumu, ali je pokazao da protiv Salcburgove mlađarije može i "s pola gasa". Domaćini su uglavnom bili u podređenom položaju, iako nisu dozvolili rivalu veliki broj šansi. Gol je, ipak, visio u vazduhu, a posle neiskorišćene šanse u 80. minutu, kada je prvo Sven Urlih odbranio šut Adejemiju, a onda Pavar majstorskim uklizavanjem blokirao pokušaj Adamua, bilo je očekivano da usledi kazna.

I servirao ju je, uz Benžamina Pavara, najkonkretniji igrač Bajerna večeras. Prikrao se Koman na drugu stativu posle centaršuta saigrača iz reprezentacije i skoka Tomasa Milera. Koncentrisan je bio Kristensen na Roberta Levandovskog, a Francuz je to umeo da iskoristi.

Iako je domaćin zadesio peh već na startu povredom prvog špica Noe Okafora, njegov izlazak iz igre nije se osetio. Samo desetak minuta na terenu trebalo je Adamuu da pogodi, ali sve do 80. minuta bila je to najbolja akcija Salcburga, čija je startna postava od 23 godine i 242 dana bila najmlađa u nokaut fazi Lige šampiona još od Ajaksove iz aprila 2003, kada je 11 igrača Kopljanjanika protiv Milana u proseku bilo staro 22 godine i 205 dana. Kuriozitet ove utakmice je i podatak da je kapiten austrijskog kluba, Andreas Ulmer sa svojih 36 godina statiji od obojice trenera, pošto njegov Matijas Jaisle ima 33, a gostujući strateg Julijan Nagelsman 34 godine.

I pored velikog talenta u timu Salcburga, iskustvo Bavaraca je presudilo. Bajern se u drugom poluvremenu uozbiljio i zaigrao mnogo bolje. Nije Nagelsman posegnuo za izmenama (tek u 77. ušao je Čupo-Moting, a u 80. Sabicer), što potvrđuje da Bavarci imaju dovoljno kvaliteta da se nose s mladim i nedovoljno iskusnim rivalom u mečevima ovakvog tipa. Neiskorišćena prilika iz 80. minuta i pogodak Komana sigurno će uticati na samopouzdanje gostiju kada budu razmišljali o revanšu u Minhenu.

Da su bili precizniji i slavili 2:0, pa čak i 2:1 ako računamo kasni pogodak Bajerna, sigurno bi bolje volje putovali u Nemačku. Ovako, kada je i na 22. uzastopnom gostovanju u Ligi šampiona ostao neporažen, teško da će Bajern porpustiti šansu da pred svojim navijačima dođe do plasmana u četvrtfinale. Ipak, ovaj meč pokazao je da Bajern Minhen trenutno nije u najužem krugu favorita za trofej evropskog prvaka.

**************************

SALCBURG - BAJERN 1:1 (1:0)

/Adamu 21 - Koman 89/

Stadion: Red Bul Arena

Sudija: Majkl Oliver

SALCBURG (4-4-2): Kon – Kristensen, Solet, Veber, Ulmer – Kamara, Kapaldo, Sejvald (od 80. Sučić), Aronson – Okafor (od 12. Adamu), Adejemi (od 87. Kjergard)

BAJERN (3-4-2-1): Ulrajh – Pavar, Zile, Ernandez – Gnabri (od 77. Čupo-Motin), Kimih, Toliso (od 80 Zabicer), Koman – Miler, Sane - Levandovski


tagovi

Liga šampionaRed Bul SalcburgBajern MinhenBenžamin PavarKingsli Koman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara