Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Rekoba sa sinom napada 50. titulu, šampionski Liverpul bez tvorca uspeha, Penjarol niko ne potcenjuje

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 22:00

Susretom Nasionala i River Plejta iz Montevidea (subota, 00.30) počeće 121. sezona urugvajske Primere

Nova, 121. sezona fudbalskog šampionata Urugvaja počeće u noći između petka i subote od 00.30 časova po srednjoevropskom vremenu, susretom najtrofejnijeg tamošnjeg kluba Nasionala i River Plejta iz Montevidea.

I ove godine će urugvajci imati poprilično zamršen sistem takmičenja, koji će se sastojati od više stavki, a ne samo klasične Aperture i Klausure. Između te dve lige igra se i Liga kup, takozvani Torneo Intermedio, koji takođe može da utiče na šampionsku trku.

Izabrane vesti

Ko nije pažljivo pratio na nastavi, ponovićemo kako se igralo prošle sezone, odnosno šta nas čeka ove godine. Po završetku poslednjeg kola Klausure na red dolazi plej-of za titulu. Prvo polufinalni okršaj, između osvajača Aperture i Klausure, a pobednik tog duela igra u finalu protiv najboljeg tima na zbirnoj tabeli. Tu se dakle sabiraju svi bodovi osvojeni u Aperturi, Klausuri i Liga kupu.

Ono što se najčešće dešava, a videli smo i prošle godine, klub koji je najbolji na zbirnoj tabeli je ujedno i osvajač neke od dve lige. Što znači da obezbedi učešće i u polufinalu i u finalu.

Prošle sezone je Penjarol osvojio Aperturu, a Liverpul iz Montevidea Klausuru. U njihovom susretu u polufinalu plej-ofa Penjarol je bio bolji, ali kako je Liverpul bio najbolji tim na zbirnoj tabeli, ponovo je igrao protiv osvajača Aperture dvomeč za titulu. Ovog puta je uspeo da trijumfuje, pa je prvi put u istoriji urugvajskog fudbala krunisan. Postao je tako 11. različiti klub koji je osvojio titulu.


00.30: (1,55) Nasional (3,70) River Plejt Motnevideo (6,00)


Najuspešniji je Penjarol sa 51 titula, a Nasional ih je osvojio 49. Dakle, tačno 100 od 120 trofeja su raspodelili među sobom. Prate ih Defensor Sporting, Danubio i River Plejt sa po četiri, Montevideo Vonderers sa tri, te Liverpul, Progreso, Sentral Espanjol, Bela Vista i Rampla Juniors sa jednim peharom.

Noćas počinje Apertura, liga se sastoji od 16 klubova, što znači da će da bude odigrano 15 kola (svako sa svakim po jednom). Nasional je naravno jedan od glavnih favorita. Na klupi sedi legenda urugvajskog fudbala Alvaro Rekoba, a u timu ima brojne fudbalere poznate u južnoameričkim okvirima poput dugogodišnjeg veziste Krasnodara Maurisija Perejre, Paragvajca Federika Santandera, Gastona Gonzaleza, Dijega Polente, Gabrijela Baeza… Zanimljivo, u veznom redu Nasionala igra i Heremija Rekoba, Alvarov sin. Otac mu je dao priliku da debituje pre desetak dana u Kupu Urugvaja, u porazu od Liverpula (1:2), odigrao je 17 minuta. Heremija ima 20 godina, rođen je u Komu i ima italijanski i urugvajski pasoš.

Najveći rival Nasionala Penjarol na klupi ima Dijega Agirea, bivšeg trenera Internasionala, Sao Paula, Atletiko Mineira, San Lorenca i Santosa, kojem je ovo četvrti mandat u ovom klubu. Ovaj 58-godišnji stručnjak ima interesantan sastav na raspolaganju, uključujući i najveću zvezdu Primere Leonarda Fernandeza, vezistu na pozajmici iz Toluke. Od interesantnijih fudbalera, žuto-crni dres nose Guzman Rodrigez, Maksimilijano Olivera, Bajron Kastiljo, Mateus Babi, Anhel Gonzalez, Gaston Ramirez

Branilac trona Liverpul iz Montevidea je između dve sezone ostao bez trenera Horhea Bave. Tvorac istorijskog uspeha je otišao u meksički fudbal, preuzeo je Klub Leon, a menja ga 35-godišnji Emilijano Alfaro. Tu je i dalje 20-godišnji krilni napadač Lusijano Rodrigez, verovatno najveće blago Liverpula. U Klausuri je na 14 utakmica dao šest golova i imao tri asistencije, predviđa mu se velika karijera i pitanje je koliko će još dugo Rodrigez ostati u Montevideu. Već je ove zime otišao Federiko Pereira u Toluku za 6.330.000 evra, tako da Liverpul nije pod pritiskom da što pre prodaje svog najvećeg bisera.

U odnosu na prošlu sezonu, imamo tri nova prvoligaša. Umesto Montevideo Sitija, Plaza Kolonije i Luza, koji će se ove godine takmičiti u Segundi, u elitu su ušli Miramar Misiones, Progreso i Rampla Juniors. Čak 13 od 16 prvoligaša dolazi iz Montevidea, prestonice i ubedljivo najvećeg grada Urugvaja. Izuzeci su samo Sero Largo (Melo), Deportivo iz Maldonada i Boston River, klub koji je nastao u Montevideu, ali se u međuvremenu preselio u Floridu.

Iz lige će i ove sezone ispasti tri najlošija tima na tabeli u kojoj se računaju prosečni bodovi iz prošle i ove sezone. Naravno, doskorašnjim drugoligašima gleda se samo prosek za ovaj šampionat, a trenutno su u najtežoj situaciji Deportivo, Boston River i Feniks, koji redom iz prethodnog šampionata prenose prosek od 1,162, 1,108 i 1,0 bodova.

To je ta urugvajska tramvaj liga, koja zahteva određeno znanje iz matematike da bi se adekvatno ispratila...

URUGVAJ 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Subota

00.30: (1,55) Nasional (3,70) River Plejt Motnevideo (6,00)

21.00: (2,80) Feniks (2,95) Danubio (2,60)

23.15: (2,50) Miramar (3,00) Progreso (2,90)

Nedelja

01.30: (2,25) Deportivo Maldonado (3,25) Boston River (3,05)

14.00: CA Sero - Montevideo Vonderers

21.00: (3,50) Rasing Montevideo (3,25) Liverpul Montevideo (2,05)

23.55: (5,30) Sero Largo (3,40) Penjarol (1,67)

Odloženo:

Rampla Juniors – Defensor Sporting

***Kvote su podložne promenama


tagovi

NasionalUrugvaj 1PenjarolAlvaro RekobaLiverpul Montevideo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara