Fudbaleri Aukasa (©AFP)
Fudbaleri Aukasa (©AFP)

Repriza finala šampionata Ekvadora, ovog puta za ostanak u borbi za titulu

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.05.23. | 23:05

Barselona dočekuje u Gvajakilu branioca trona Aukas u noći između nedelje i ponedeljka, od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Tačno sedam meseci posle velikog finala ekvadorskog šampionata, Barselona iz Gvajakila i aktuelni prvak Aukas će u noći između nedelje i ponedeljka (01.00) će ponovo da odmere snage, ovoga puta u sklopu 9. kola Aperture. Postavlja se pitanje, da li će ovo biti osveta Astiljera ili dokaz da potomci drevnog naroda Kečua nisu samo pukom srećom došli do prve titule nacionalnog šampiona posle 78 godina postojanja kluba.

Barselona ima prednost što igra kod kuće, ipak gostujući tim je svestan da nedavni učinak direktnih obračuna ide upravo njima u prilog. U poslednjih 11 mečeva pobedio šest, remizirao dva i izgubio tri puta. Poslednji njihov obračun, u drugom meču finala iz prethodne sezone, završen je bez golova, a Aukas je poneo titulu minimalnom pobedom na ovom istom stadionu sedam dana ranije.

Izabrane vesti

Domaćin je trenutno na trećem mestu, sa 16 osvojenih bodova, iz pet pobeda, jednog remija i dva poraza. U pretposlednjem meču pobedili su kod kuće Deportivo Kuenku 2:1, dok su u poslednjem meču odigrali 2:2 na gostovanju protiv Tekniku. Reč je o ekipi koja obično dobro koristi prednost domaćeg terena i jača je kada igra pred svojim navijačima, pošto je u poslednjih pet mečeva u nacionalnim takmičenjima, zabeležila isto toliko pobeda, uz 14 postignutih i samo tri primljena gola. Ipak, u poslednjoj utakmici koju je igrao na Isidoro Romero Karbu, 3. kolu grupne faze Kopa Libertadores, izgubio je od Palmeirasa sa 2:0.

U prvenstvu nisu izgubili nijednu od poslednje četiri utakmice na svom stadionu. Njihov napad je redovno postizao golove, pošto su tresli mrežu protivnika u sedam od poslednjih osam. Pošto je tek polovina prve faze prvenstva, tim Fabijana Bustosa ovim mečom ulazi u direktan obračun i borbu za prvo mesto, pa znaju da ne smeju da izgube bodove. To neće biti lak zadatak i za to je potreban dodatan oprez, jer znaju da u poslednjih pet okršaja protiv Aukasa nisu uspeli da slave. Šta više, doživeli su četiri poraza I jednom su uspeli da izvuku remi.

01.00: (1,70) Barselona Gvajakil (3,50) Aukas (4,80)

Sa druge strane, gostujući tim je trenutno na drugom mestu, sa 17 osvojenih bodova, posle pet pobeda, dva remija i jednog poraza. U pretposlednjem meču pobedili su kod kuće Kumbaju sa 2:1, dok su u poslednjem ligaškom duelu, takođe na svom terenu slavili protiv Gvajakil Sitija 1:0. Izgleda da je Sezar Farijas uspeo da uskladi igru tima, bez obzira na okolnosti u kojima se nalzi, pa tako pokazuje slične rezultate kod kuće i u gostima. Šta više, za nijansu su bolji ove godine u domaćem prvenstvu kao gosti, nego u ulozi domaćina, jer jedini poraz u dosadašnjih osam odigranih kola doživeli su upravom na svom Koprogresu u lokalnom derbiju protiv El Nasionala rezultatom 0:2.

Tim stiže na ovaj meč posle poraza u gostima od čileanskog Njublense od 2:1 u skolu trećeg kola grupne faze Kopa Libertadores. U poslednjih 10 mečeva u gostima u svim takmičenjima, Aukas je pobedio četiri, remizirao isto toliko puta i pretrpeo dva poraza. Odbrambena čvrstoća im nije bila jača strana, pošto su primili golove u šest od poslednjih osam utakmica, ali njihov napad je redovno davao golove u sedam od poslednjih osam.

Interesi Aukasa za ovaj meč su veoma slični interesima Barselone, jer oba tima su u konkurenciji za prvo mesto, koje trenutno drži Independiente del Valje sa 22 osvojena boda. Dakle ni jednima ni drugima, remi će delovati kao neuspeh i teško prosipanje bodova.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

EKVADOR 1 (APERTURA) – 9. KOLO

Subota

Orense – Tekniko 2:1 (1:1)

/Burbano 9pen, Kalderon 84 – Estupijan 40/

Katolika – Deportivo Kuenka 1:0 (1:0)

/Klaviho 33/

Gvajakil Siti – Libertad 1:1 (0:0)

/Parales 84 – Simistera 53/

Nedelja

Gvalaseo – Independijente del Valje 1:2 (1:0)

/Grueso 8 – Hojos 60pen, Rodrigez 70/

Mušuk Runa – El Nasional U TOKU

Kumbaja – Emelek U TOKU

Ponedeljak

01.00: (1,70) Barselona Gvajakil (3,50) Aukas (4,80)

02.00: (1,33) LDU Kito (4,70) Delfin (8,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Barselona GvajakilAukas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara