Slavlje fudbalera Maroka (©Reuters)
Slavlje fudbalera Maroka (©Reuters)

Revija golčina u Jaundeu: Mangova strela sa 35 metara, Hakimijeva lepotica ugasila plamen Malavija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.01.22. | 21:59

Malavi dobro prošao, jer su Lavovi sa Atlasa mogli da postignu bar još tri-četiri pogotka

Novih iznenađenja u trećem danu osmine finala Kupa afričkih nacija nije bilo. Senegal je na kraju nekako uspeo da opravda ulogu ogromnog favorita protiv Zelenortskih ostrva i to tek pošto je sudija pokazao dva crvena kartona, dok je Maroko uspeo da nadigra Malavi posle teške utakmice rezultatom 2:1 (1:1).

Za razliku od Senegala koji se propisno namučili da stignu do dva pogotka, Maroko je Malaviju mogao da spakuje i pet golova, samo lopta nikako nije htela u gol. I ne samo to, golman Malavija Čarls Tomu je još jednom porastao u očima nacije zbog svih bravura kojima je sprečio Lavove sa Atlasa da ostvari i ubedljiviji trijumf. Koliko je Tomu zaista heroj nacije vidi se i po nesvakidašnjem potezu nakon onih 0:0 protiv Senegala. Naime, tada mu je jedna poznata agencija za nekretnine poklonila građevinsku zemlju u gradu Lilongve, gde Tomu inače nastupa za klub Silver Strajkers, a dobio je takođe i novčanu nagradu od države u visini od 1.200 dolara.

Izabrane vesti

Ne znamo da li će zbog svega što je napravio večeras biti nagrađen, ali je svakako zaslužio. Skinuo je nekoliko zicera fudbalerima Maroka, jednostavno bio gotovo neprobojna barijera koja je tanjila živce Ašrafu Hakimiju, Sofijanu Bufalu, Selimu Amalahu i ostalima čiji su se pokušaji pretvarali u ćorke. Imali su i Marokanci nekih nestvarnih promašaja, poput onog Bufala kada je iz izgledne pozicije promašio prazan gol u prvom delu, pre nego što je Jusef En Nesiri u drugom minutu nadoknade prvog dela uspeo ipak da poravna rezultat. Pre toga Maroko je imao čak ŠEST udaraca u okvir gola, po jednom lopta je pogađala prečku i stativu, dok je u preostalim situacijama Tomu pravio neverovatan posao za Malavi.

Kod gola En Nesirija i pogotovo udarca Ašrafa Hakimija iz 70. minuta teško da je mogao bolje. Češaće se po glavi Florentino Perez i ostali što su se tako lako odrekli Hakimija, pogotovo jer sada nastupa za PSŽ, jer ne samo što je izrastao u jednog od najboljih desnih bekova planete, već ima njuh za spektakularne golove. A, takav je bio onaj kojim je Maroko doveo u vođstvo i zapravo overio pobedu! Pucao je sa gotovo 25 metara iz slobodnog udarca sa desne strane, koja inače više odgovara igračima čija je leva noga jača. No, učinio je da lopta “ubije pauka“ i zapali navijače u Jaundeu.

Ipak, gol utakmice i verovatno glavni kandidat za gol turnira delo je Gabadinja Manga. Rečju – božanstveno! Jer, ono što je uradio u trku i način na koji je zategao strelu sa 35 metara i kako je pogodio jedinu tačku gde golman Bunu nije mogao da pokrije ne zaslužuje blaži opis.

No, Malaviju će to biti samo blaga uteha, jer ide kući, mada svakako može da bude ponosna na način na koji se suprotstavila favorizovanom rivalu...

Sada čekamo ishod sutrašnjeg superderbija između Egipta i Obale Slonovače, pa da gledamo još jedan sudar titana u četvrtfinalu!

KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Nedelja

Burkina Faso – Gabon 1:1 (1:1, 1:0) – penalima 7:6

/Traore 28 – Guira 90+1/

Nigerija – Tunis 0:1 (0:0)

/Msakni 47/

Ponedeljak

Gvineja - Gambija 0:1 (0:0)

/Berov 71/

Kamerun - Komorska Ostrva 2:1 (1:0)

/Ekambi 29, Abubakar 70 - Mčangama 81/

Utorak

Senegal – Zelenortska ostrva 2:0 (0:0)

/Mane 63, Dijeng 90+2/

Maroko – Malavi 2:1 (1:1) /En Nesiri 45+2, Hakimi 70 – Mango 7/

Sreda

17.00: (2,25) Obala Slonovače (3,05) Egipat (3,90)

20.00: (1,75) Mali (3,45) Ekvatorijalna Gvineja (6,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup afričkih nacijareprezentacija MarokaReprezentacija MarokaAšraf Hakimi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara