Rikardo i Bojović (© Star sport)
Rikardo i Bojović (© Star sport)

Revolveraški obračun u Humskoj: Ko bolje poteže, Rikardo ili Bojović?

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 09:35

Duel najboljeg strelca prethodne sezone sa vodećim golgeterom aktuelne Mozzart Bet Superlige obeležiće duel Partizana i Mladosti

Nije tačno u podne, mada liči na revolveraški obračun. Po principu „biraj vreme, mesto i oružje“, nameriće se kao u vestern filmovima jedan na drugog Rikardo Gomeš i Milan Bojović. Najbolji strelci Mozzart Bet Superlige u direktnom duelu, da provere ko ima kvalitetniju municiju.

Doslovce najbolji. Partizanov špic je u prethodnom ciklusu osvojio Zlatnu kopačku za prvog golgetera prvenstva, jer je ispalio 29 preciznih hitaca, a u aktuelnom vodi centarfor Mladosti, pošto je osam puta slao lopte u mreže i po tome mu nema ravnog u Srbiji. Ako su crno-beli favoriti u utakmici 11. kola ove sezone (19.30, TV Arena Premium 1) teško je odrediti kome pripada taj status u direktnom duelu centarforova, jer su obojica u sjajnoj formi.

Izabrane vesti

Možda je Rikardu trebalo malo vremena da se vrati na prepoznatljiva podešavanja, ali u poslednje vreme seje strah kako na ovdašnjim, tako i inostranim terenima. Dao je devet golova na prethodnih osam utakmica, s tim da nije bio preciza na gostovanjima Mladosti GAT-u i Radničkom 1923 kad je sastav Gordana Petrića do pobeda dolazio teškom mukom u završnici, niti u 168. večitom derbiju, kad ni u šansu nije ušao. Zato je na preostalih pet utakmica bio i te kako produktivan: dva komada AEK-u iz Larnake u beogradskom revanšu, četiri u dvomeču sa Hamrunom, het-trik u Lazarevcu, a onda i pogodak Slovackom na početku grupne faze Lige Evrope.

Rikardo je u Češkoj postao najbolji strelac Partizana u istoriji evropskih kupova oborivši prethodni rekord Gabrijela Klea, lane je sa vrha najboljih golgetera tokom jedne sezone smenio Mateju Kežmana (38), a sad ima zadatak da pokaže da li je bolji od Milana Bojovića.

I to zato što 35-godišnji špic Mladosti igra najefikasniji fudbal u karijeri. Njegova serija je još impresivnija, na svakoj od prethodnih šest utakmica našao je put do cilja. Matirao je golmane niškog Radničkog (dvaput), Radnika, Vojvodine, Voždovca, Čukaričkog i Javora i tako ponovio seriju na prelazu iz marta u april 2021. kad je na istom uzorku mečeva redovno bio strelac. Što znači da je konstantant. Znak raspoznavanja. Maltene jedini čovek koji daje golove za Mladost.

Ove sezone ukupno osam što mu je donelo zvanje prvog strelca Mozzart Bet Superlige ispred Muhameda Badamosija iz Čukaričkog i Nikole Štulića iz niškog Radničkog. Ujedno, napredak na večnoj listi najboljih golgetera ovdašnjeg šampionata, otkako smo se leta 2006. razdružili sa Crnogorcima. Bojović ih je dosad postigao 97 i pitanje je tajminga kad će postati prvi fudbaler u istoriji koji će probiti granicu od 100 pogodaka u nacionalnom šampionatu. Daleko je odmakao čoveku s kojim se dugo trkao, Andriji Kaluđeroviću (80), a od aktivnih fudbalera potencijalna pretnja mu je samo Aleksandar Katai (78), dok su daleko iza El Fardu Ben (65), Mirko Ivanić (58) i upravo Rikardo Gomeš (54).

Obračun Rikarda i Bojovića može se posmatrati iz više uglova, od kojih su bar dva uočljiva na prvi pogled: Gomeš igra pod konstantnim pritiskom da mora da „isporuči“ golove, jer je Partizan takav klub da nema pravo na kiks i(li) predah; dok Milan nema dovoljno kvalitetnih saradnika kakvi, primera radi, okružuju momka sa Zelenortskih Ostrva, zbog čega je njegov posao u sredini poput Lučana i te kako zahtevan, sav teret pada na njegov pleća. A on ga uspešno nosi, baš kao Afrikanac u Humskoj.

Rikardo je Mladosti tri gola na pet utakmica. Na prve dve kad je došao iz Portugala nije zatresao mrežu, na poslednje tri svaki put jeste. Bojović po klub čije je mlađe kategorije prošao, ali nikad za prvi tim nije debitovao, koban bio četiri puta na 16 mečeva u karijeri. Od toga tri kao član Lučanaca, dok je premijerni autorizovao u Vojvodini.

Ko će bolje potegnuti večeras?

------------------------------------------------------

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 11. KOLO

PARTIZAN – MLADOST LUČANI, 19.30 (TV Arena Premium 1)

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Nikola Radaković

Projektovani sastavi

Partizan: Popović – Živković, Marković, Vujačić, Urošević – Belić, Traore, Andrade – Dijabate, Natho – Rikardo. Trener: Gordan Petrić.

Mladost: Samčović – Ćirković, Milošević, F. Babić, Leković – Baha – Ješić, Gordić, Jojić, Mirić – Bojović. Trener: Dragiša Žunić.

MOZZART BET SUPERLIGA – 11. KOLO

Subota

Napredak – Radnički 1923 1:0 (1:0)

/Kerkez 33/

TSC – Kolubara 3:1 (1:0)

/Mičevski 23, 64, 71 – Kadrić 88/

Nedelja

17.00: (2,60) Mladost Novi Sad (3,20) Spartak Subotica (2,80)

17.00: (11,0) Novi Pazar (6,25) Crvena zvezda (1,25)

19.00: (2,35) Čukarički (3,20) Vojvodina (3,15)

19.30: (1,20) Partizan (6,75) Mladost Lučani (14,0)

Ponedeljak

16.00: (2,00) Javor (3,40) Radnik Surdulica (3,90)

18.00: (2,45) Voždovac (3,20) Radnički Niš (3,00)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Rikardo GomešMilan BojovićMozzart Bet SuperligaMladost LučaniFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara