(Reuters)
(Reuters)

Rezultatu iz Berna se raduje i Hrvatska: Dinamo više ne strepi od Zvezde u trci za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.11.23. | 14:01

Zagrebački klub ostaje ispred beogradskog

Crvena zvezda je neslavno završila prvo učešće bez kvalifikacija u Ligi šampiona. Ispostavilo se da joj direktan plasman u elitno takmičenje nije mnogo značio i da je napravljen korak unazad.

Narednog leta Zvezdu čekaju kvalifikacije za Ligu šampiona. Da li kao šampiona iz plej-ofa ili vicešampiona iz trećeg kola kvalifikacija, na to će odgovor dati konačan plasman u Mozzart Bet Superligi Srbije. Takav je rejting naše lige za sledeće leto jer direktnog plasmana više nema.

Izabrane vesti

Ali u teoriji je postojala šansa da Zvezda i sledeće godine ide direktno u grupnu fazu. Prvi uslov bi naravno bio da bude prvak države. A drugi, da ove sezone u Evropi dogura daleko i sakupi pristojan broj bodova za klupski koeficijent. Ipak, kao što ste već čitali, Zvezda ne samo da nije popravila koeficijent, već ga je pogoršala.

Sada je i ta tanka nada otišla. I obradovala neke od direktnih konkurenata poput zagrebačkog Dinama.

Naime, promenom sistema takmičenja, proširenjem Lige šampiona na 36 učesnika i drugačijom raspodelom direktnih viza za elitno takmičenje, otvorila se nova mogućnost za prvake države kojima nije namenjen put kroz kvalifikacije. UEFA od sledećeg leta “časti” jedan klub direktnim plasmanom iako je šampion te lige projektovan da igra kvalifikacije na osnovu nacionalnog koeficijenta.

Preduslov za to je da ovosezonski osvajač Lige šampiona kroz domaće prvenstvo izbori plasman u elitno takmičenje. Ako naprimer Mančester Siti, Bajern, Real ili Inter osvoje “klempavi pehar” a pride u prvenstvima završe među četiri najbolja, onda otvara to jedno “bonus” mesto za ostale.

Taj “bonus” ide klubu sa najboljim koeficijentom čija država nema direktnu vizu za Ligu šampiona. Podsetimo, prvih 10 na listi nacionalnih koeficijenata imaju direktne vize za grupnu fazu. To su Engleska, Španije, Nemačka, Italija, Francuska, Holandija, Portugalija, Belgija, Škotska i Austrija. Te lige ne ulaze u trku za “bonus” ulaznicu i traži se klub sa najjačim klupskim koeficijentom iz neke od preostalih liga.

Trenutna rang lista izgleda ovako:

Šahtjor 63,000

Bazel 52,000

Slavija Prag 44,000

Kopenhagen 43,500

Dinamo Zagreb 43,500

Crvena zvezda 40,000

Jang Bojs 34,500

Olimpijakos 34,000

Ferencvaroš 31,000

Galatasaraj 30,500

Dakle, Šahtjor ima ogromnu prednost i pride nastavlja sezonu u Evropi na proleće. Apsolutni je favorit da zavrpi ispred pomenute konkurencije po koeficijentu. Ali Šahtjor ima problem domaće prirode. Trenutno je drugi na tabeli u Ukrajini sa osam bodova manje i ako ne bude prvak države, onda ispada iz trke. Ako trenutni lider Dnjipro-1 bude šampion Ukrajine, njegov kuplski koeficijent je tek 10,500 i on nije ni blizu ove konkurencije…

Ako Šahtjor ne bude prvi, onda na rang listi sledi Bazel. Međutim, on tek neće biti šampion svoje zemlje. Trenutno je pretposlednji na tabeli u Švajcarskoj sa 19 bodova manje od lidera Ciriha.

Nakon Šahtjora i Bazela sledi grupa prilično izjednačenih klubova po klupskom koeficijentu: Slavija Kopenhagen, Dinamo Zagreb i Crvena zvezda. Prva tri pomenuta su baš bizu i svaki bod do kraja ove evropske sezone im znači.

Kopenhagen se u Ligi šampiona bori za drugo mesto sa Galatasarejem i Mančester Junajtedom. Večeras gostuje Bajernu ali u poslednjem kolu dočekuje Galatu. Može i do osmine finala, ali može da ostane i da završi evropsku jesen.

Slavija trenutno ima jako dobre šanse da završi kao prva u grupi Lige Evrope ispred Rome, drugo mesto joj je praktično zagarantovano, a čak i ako završi kao treća ide u plejčofu za Ligu konferencija. Evropsko proleće i novi bodovi su joj osigurani. 

Dinamo igra u najslabijem takmičenju, u najslabijoj je trenutnoj situaciji ali mu perspektiva nije tako loša. Zagrebački Modri su dva kola pre kraja grupe u Ligi konferencija na poslednjem mestu. Gostuju Astani i dočekuju Balkani. Ako pobede u oba meča, sigurno će biti drugi i igrati plej-ofa sa trećim iz Lige Evrope. Ukoliko to sve prođu, stvaraju se vealni uslovi da preskoče Kopenhagen i Slaviju i da evropsko proleće dočekaju kao treći klub na minitabeli.

Onda im “samo” ostaju dve stvari za direktan plasman u Ligu šampiona: Da osvoje titulu u Hrvatskoj i da Šahtjor ne osvoji titulu u Ukrajini.

Crvena zvezda im je do sada bila za petama, pretila da preuzme primat najsupešnijeg balkanskog kluba u everokupovima ali ju je slaba sezona ove jeseni zaustavila i ostala je van kalkulacija za direktan plasman u Ligu šampiona.

Mnogo “ako” je još u igri i za sve se pita Šahtjor. Ako bude prvak, ostaje mu da se navija za neki od najboljih evropskih klubova sa osvoji Ligu šampiona i bude među četiri u svom prvenstvu. Ali ako ne osvoji titulu, onda otvara vrata drugima, a tu ćemo do kraja gledati “klanje” Slavije, Kopenhagena i Dinama. Bez Crvene zvezde…


tagovi

uefa koeficijentDinamo Zagreb

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara