Rišairo Živković u Inđiji
Rišairo Živković u Inđiji

Rišairo Živković deluje nezainteresovano

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.11.21. | 09:57

Bivši član Ajaksa u Inđiji postigao prvenac posle 259 minuta u crveno-belom dresu

Zvezdina utakmica u Inđiji spada u red onih koje su se zaboravile odmah posle poslednjeg sudijskog zvižduka. Srpski šampion je uz velike defanzivne probleme, po jako lošem terenu, prošao dalje i ispunio cilj. Videlo se to i po izjavi Dejana Stankovića koji je dešavanja u Sremu sažeo u tri rečenice uz osnovnu konstataciju „da je pobeda najbitnija“.

Izabrane vesti

Pokazao je još jednom Zoran Popović sa pet intervencija da može da bude sjajna alternativa za kapitena Milana Borjana, dok se navijači nadaju da bi duel sa Inđijom mogao da predstavlja prekretnicu za nekadašnjeg člana Ajaksa Rišaira Živkovića. Bivši mladi reprezentativac Holandije je konačno, posle 259 minuta igre u crveno-belom dresu stigao do prvenca i razbio psihološku barijeru. Ali daleko od toga da je blistao i ostavio bez teksta stručni štab, upravu i fanove crveno-belih.

Nesumnjivo je da će brzonogi ofanzivac, pristigao u finišu prelaznog roka, biti veliki izazov za Dejana Stankovića. Iako nije opravdao epitet pojačanja Rišairo Živković može da se pozove na nedostatak ritma. Čim je zadužio opremu Crvene zvezde doživeo je povredu, zatim se inficirao virusom korona po povratku iz Bugarske sa meča protiv Ludogoreca. Nije uspeo da uhvati kontinuitet, ali kada god je dobijao šansu delovao je praznjikavo, čak nezainteresovano i intertno. Na tome će posebno Dejan Stanković morati da radi tokom zimskih priprema, uzimajući u obzir činjenicu da u rosteru nema igrača sličnih karakteristika.

Rišairo Živković je doveden u Crvenu zvezdu zbog izrazitih brzinskih sposobnosti, kako bi poboljšao Zvezdinu igru u tranziciji u mečevima u kojima će šampion Srbije imati više prostora. Međutim, pre gola u Inđiji Rišairo Živković je brojao samo promašaje. Pored pogođene stative u Surdulici je promašio zicer, nije se proslavio ni na gostovanju kragujevačkom Radničkom kada je u petercu domaćina traljavo šutnuo loptu. Nije bilo dinamike u njegovoj igri protiv Ludogoreca i Brage.

Jasno je da zbog pomenute brzine treba sačekati Rišaira Živkovića, i dati mu „grejs“ period do zimskih priprema kako bi u optimalnom fizičkom stanju pokušao da pokaže koliko može. Ali Živković će, zadovoljan prvencem, morati da promeni pristup i emotivno postane deo grupe. Karijera nekada velikog talenta holandskog fudbala je poslednjih godina u ozbiljnom padu. Tražio je rehabilitaciju Živković u drugoj ligi Kine, imao i zavidan broj golova jedne sezone, ali na toj destinaciji se ne igra referentan fudbal, koliko god to zvučalo grubo.

„Dok ga gledam, kako se kreće, kako postavlja, utrčava... Nije to ono što su u Zvezdi očekivali. Bio je Rišairo veliki talenat, ali je i dugo stagnirao. Za mladog igrača to ne valja. Još ako dođe u prvaka države, ekipu koja, uz Partizan ima najbolje fudbalere u Srbiji, a u takvom okruženju ne može da se snađe, mora se konstatovati da nešto nije u redu. Pitam se koliko mu je vremena potrebno. Taman krene, pa stane. Ne zanima me šta je bio, mora na terenu da pokaže šta je sad, bez obzira na uslove, Janka, Marka“, rekao je nedavno za MOZZART Sport trener sa zavidnim stažom u Holandiji, Željko Petrović.

Ima i do toga da, i pored srpskih korena, Rišairo Živković dolazi iz drugačijeg ambijenta gde ljudi i fudbal imaju suprotan mentalitet. Blistao je ofanzivac rođen 1996. godine u Groningenu, ali to je klub drugačijeg profila od Crvene zvezde. Gde trofeji i pobede nisu obaveza. Kada se susreo sa velikim očekivanjima u Ajaksu Rišairo Živković se nije proslavio. Zbog tinejdžerskih bubica odstranjen je iz omladinske selekcije Holandije...

Sve je to prošlo vreme, kao i onaj period kada su Zvezdinom ofanzivcu predviđali veliku evropsku karijeru. On u Zvezdi ima šansu da uhvati poslednju zlatnu kočiju. Ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je uspeo u tom poduhvatu.

Ali moraće da promeni sebe i natera Dejana Stankovića da mu pomogne.


tagovi

Rišairo ŽivkovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara