Ristovski se vratio u Mladost GAT da gasi požar: Imam veliki motiv da ekipu koju sam uveo u elitni rang, tu i sačuvam

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.09.22. | 12:54

U razgovoru za Mozzart Sport novi šef stručnog štaba novosadske Mladosti govori o povratku na klupu novajlija u Mozzart Bet Superligi, trenutnom stanju u ekipi, planovima i izazovima koji mu predstoje sa Novosađanima u borbi za opstanak...

Veoma je burno od starta sezone u taboru Mladosti GAT... Samo 12 kola je iza nas, a novajlije u Mozzart Bet Superligi već su promenile dvojicu šefova stručnog štaba. Posle samo četiri kola rastali su se najpre s Brankom Žigićem. Ekspresno ga je na klupi nasledio Aleksandar Linta, koji je prethodno raskinuo saradnju sa Radnikom, a onda osam kola kasnije i njemu je uručen otkaz, budući da je za to vreme osvojio svega četiri boda.

Situacija je izuzetno teška, Novosađani su pretposlednji na tabeli, sa samo osam osvojenih bodova iz 12 kola i sa najneefikasnijim napadačkim potencijalom (samo šest postignutih pogodaka).

Izabrane vesti

Procenjeno je da je najbolji momenat za angažman novog stratega dvonedeljna pauza, koja predstoji zbog reprezentativnih obaveza. Pokucali su “gatovci” na vrata Ljubomira Ristovskog, čoveka koji ih je prošle sezone uveo u elitni rang takmičenja, i to direktno sa prvog mesta na tabeli Prve lige. Tako će se posle tri meseca Ristovski vratiti na klupu Novosađana, ali imaće potpunu novu ulogu u odnosu na onu od prošle sezone – da gasi požar i izbori opstanak Mladosti u Mozzart Bet Superligi.

Iako s Ristovskim posle najuspešnije sezone u istoriji kluba sa novosadskog Satelita nije produžena saradnja, dogovor je postignut sad.

“Letos nismo uspeli da se dogovorimo, ali sad jesmo. Opet sam dobio poziv iz kluba. Izazov je veliki, situacija jeste loša, ali sve može izgledati mnogo bolje. Daću sve od sebe, a videćemo da li ću uspeti. Poznajem klub jako dobro i prema njemu imam velike emocije, jer smo prošle sezone napravili imali istorijski uspeh. U poslednja tri meseca imao sam neke ponude koje nisam prihvatio. Bio sam deo te sjajne ekipe prošle sezone i posle razgovora sa predsednikom i ljudima koji vode klub, odlučio sam da se vratim”, kaže na početku razgovora za Mozzart Sport povratnik na klupu Mladosti GAT Ljubomir Ristovski.

Svestan je novoimenovani strateg Mladosti GAT Ljubomir Ristovski da ga očekuje težak posao, ali veruje da spoj njegovog iskustva i zalaganje svih u klubu može doneti željeni rezultat.

“Smatram da možemo izboriti opstanak, u suprotnom se ne bih ni prihvatio ovog posla. Poziv sam prihvatio i zbog toga što poznajem sve ljude koji vode klub, kao i dosta igrača od prošle sezone, ali i igrače koji su sad došli. Verujem u sebe. Ovo mi je sedmi superligaški klub, radio sam u Aziji i Africi i imam dovoljno iskustva. Probaću da uz ljude u klubu i momke značajno poboljšamo stvari. Sigurno će biti teško, nisam selektirao ekipu, niti s njom prošao pripreme. Prelazni rok je završen i moram da iskoristim momke koje imam na raspolaganju. Moramo raditi naporno i pokušati da napravimo rezultat, odnosno da se izdignemo iz teške situacije”.

Isti je klub, ista uprava i nekolicina igrača. Ali ciljevi i izazovi potpuno drugačiji u odnosu na prethodnu sezonu. Uveo je Ristovski Mladost GAT u Mozzart Bet Superligu, a u svom drugom mandatu imaće zadatak da ekipu sačuva u elitnom društvu.

“Lakše je izboriti opstanak nego plasman u viši rang. U ovom momentu jeste teže, u nezavidnoj smo situaciji, ali da sam bio od početka tu smatram da bismo obezbedili opstanak. Prva liga Srbije nije nimalo naivno takmičenje, jer ima mnogo klubova i napravili smo iznenađenje ulaskom u Superligu. Ne mogu da garantujem da ćemo uspeti da izborimo opstanak, ali svi u klubu ćemo dati sve od sebe da to učinimo. Imam veliki motiv da ekipu koju sam uveo u viši rang takmičenja, sad tu i zadržim”.

Sa polovinom igrača je sarađivao i prošle sezone, ali poručuje da je dobro upoznat i sa novajlijama u taboru gatovaca. Ristovski ističe da će insistirati na timskom duhu.

“Dobro je što sad predstoji pauza, pa ću moći da bolje sagledam mnoge stvari. Neće biti lako, ali svi igrači znaju da će igrati oni koji budu najbolji, odnosno oni koji zasluže. Radićemo po mom sistemu, a situacija se mora menjati iz korena. Da je dobra, ne bi otišla dva trenera za 12 kola. Velika je stvar što poznajem sve igrače, čak i nove koji su došli. Pratio sam ih, gledao utakmice i neće biti veliki problem da se uigra tim. Igrači koje imam na raspolaganju trenutno, za mene su najbolji na svetu, jer do zime ne možemo dovoditi nove. Pokušaću da izvučem maksimum od njih i da se stave u službu tima. Kao igraču uvek mi je tim bio na prvom mestu, a tako je i sad”.

U ekipu se vratio i Milan Vidakov, prošlosezonski najbolji strelac PLS-a, koji će i ove sezone nositi dres Mladosti kao pozajmljen igrač Vojvodine.

“Drago mi je što se vratio. Vratio sam se sad i ja i ponovo ćemo sarađivati. Verujem da će nam pomoći da izborimo opstanak”.

Glavni uzrok loših rezultata Novosađana, Ristovski vidi u nedovoljnoj fizičkoj spremnosti igrača, slaboj efikasnosti i lako primljenim golovima.

“Mnogo igrača je nespremno. Ne krivim kolege koje su radili pre mene, ali mnogo igrača je kasnilo na pripreme, dolazili su pred sam početak prvenstva. Ekipa nije na maksimalnom nivou, podizala je formu kroz prvenstvo. Imaju sad ove dve nedelje da se još bolje spreme. Mislim da su se suviše olako primali golovi, a malo golova se postizalo. Radićemo na svim finesama. Videću šta sve treba popraviti, pa da to poboljšamo kroz ovu mini pauzu.”

Dodao je Ristovski da ekipu treba podići i na psihološkom planu.

“Ekipa nije na visokom nivou na psihološkom planu, jer se nalaze tu gde se nalaze. Pokušaćemo da podignemo i moral i fizičku spremnost u što kraćem vremenskom periodu, a iz krize se izlazi kroz dobre igre i rezultate. Našu poziciju na tabeli jedino određuju rezultati. Možemo se vratiti na pravi put”.

Ristovski smatra da je po kvalitetu ekipa liga vrlo ujednačena.

“Osim Crvene zvezde, Partizana, Čukaričkog, TSC-a i Vojvodine, sve ostale ekipe su tu negde. Često sitnice odlučuju o tome ko će pobediti. Zato mislim da imamo realne šanse da se izdignemo iz ove teške situacije”.

Povratnički debi na klupi Mladosti GAT očekuje ga protiv šampiona Crvene zvezde.

“Protiv Zvezde ne možemo očekivati velike stvari. Svakako će ta utakmica poslužiti da vidimo gde smo... Videću fizičku spremu, karakter igrača, atmosferu u ekipi, takvi mečevi mogu da donesu mnogo toga. Bez obzira što je protivnik Crvena zvezda, koja je naš najbolji klub, možemo iz tog meča videti mnoge stvari”.

Velika uzdanica Ristovskom jesu i navijači, koji su Novosađane nosili prošle sezone do najvišeg ranga srpskog fudbala.

“Navijači su prošle godine bili naš dvanaesti igrač i zato ih pozivam da dolaze u što većem broju i da nas podrže u ovom teškom momentu. Znam da to oni mogu i žele”, zaključuje razgovor novimenovani šef stručnog štaba novosadske Mladosti Ljubomir Ristovski.


tagovi

Ljubomir Ristovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara