Danijel Boloca (©Youtube/Helbiz Live)
Danijel Boloca (©Youtube/Helbiz Live)

Roberto Mančini krade Rumunima reprezentativca: "Novi Brozović" bio nezaposlen posle tri sezone u Seriji D

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.12.22. | 15:33

Nesvakidašnja priča o vezisti Frozinonea

Italija je imala ulogu posmatrača na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru, ali ljubitelji fudbala mogli su da navijaju uživo, jer je Serija B bila na kratkoj pauzi od Mundijala.

I, imali su šta, tačnije, koga da vide. Danijel Boloca, momak rođen u Kjeriju 22. decembra 1998, sa dvojnim državljanstvom, ključni je igrač Frozinonea, lidera drugog ranga. Vezista je toliko odskočio da je selektor Italije Roberto Mančini odlučio da ga pozove u trening kamp predstojećeg utorka 20. decembra u Koverćano, gde će novopečeni rumunski reprezentativac imati priliku da možda ubedi Azure da je vredan uniforme četvorostrukog svetskog prvaka.

Izabrane vesti

Italijan Masimo Pedracini, bivši asistent Valteru Zengi u mnogobrojnim klubovima pa tako i u Crvenoj zvezdi, koji radi za Fudbalski savez Rumunije, bio je u prethodnom periodu odgovoran za pripremu izveštaja o Danijelu Boloci, a konačna forma je bila puna pozitivnih stvari. Danijel je poslednjih godina napravio ogroman napredak i postao je ključni igrač za trenera Frozinonea, svetskog šampiona sa Azurima iz 2006. Fabija Grosa.

"Tražio sam informacije o njegovim kvalitetima. Pre sedam meseci zvao sam sportskog direktora Frozinonea, koji mi je bio kolega. Razgovarao sam i sa Grosom, njegovim trenerom. Bio sam impresioniran kada je Groso rekao: 'Ako napustim Frozinone, povešću ga sa sobom'. To su bile ključne reči", otkrio je Pedracini.

Sada je odluka na momku koji će kroz četiri dana da proslavi 24 rođendan, a već je privukao pažnju četiri kluba iz Serije A koji u njemu vide "novog Marcela Brozovića", kao što su Torino, Udineze, Sampdorija i Sasuolo. Boloca je nastupio za reprezentaciju Rumunije u novembru na utakmici protiv Slovenije, kada je ušao u igru u 84. minutu.

"Postoji pravilo koje kaže da morate da nastupite tri puta za seniorski tim reprezentacije i da onda više ne možete da menjate selekciju. Danijel je veoma dobar igrač, evoluira u završnici. Doveden je iz četvrte lige. Napravio je veliki iskorakk, rast mu je bio veoma dobar i brz. Mlad, perspektivan igrač. Mislim da ga je Mančini pozvao jer mu veruje, jer ima vrednost", rekao je Masimo Pedracini za Digi Sport.

20.45: (2,25) Đenova (3,10) Frozinone (3,50)

Naporan rad se na duže vreme uvek isplati. Danijel Boloca je stasao u rasadniku Juventusa, ali je posle šest godina u omladinskom sektoru odlučio da promeni scenu.

"Naučili su me mnogo toga u Juventusu, praktično svemu. Ali bilo je vreme da probam nešto novo", rekao je prošlog septembra momak iz Kjerija.

Koferi u ruci i avionska karta za Prešov, grad sa nešto manje od 100.000 stanovnika u istočnoj Slovačkoj.

"Imao sam 18 godina, želeo sam da pobegnem od porodice, da vidim kako je to biti daleko od kuće. Pružila se prilika da pređem u Tatran Prešov. Iako je na fudbalskom nivou to bilo iskustvo koje me je malo usporilo, mogu da kažem da mi je na ljudskom planu mnogo pomoglo".

Masimo Pedracini u vreme kada je 2005. radio u Crvenoj zvezdi (©MN Press)Masimo Pedracini u vreme kada je 2005. radio u Crvenoj zvezdi (©MN Press)

Posle Juventusa i Slovačke, pravac Serija D. Treba to podneti u godinama kad ste mišljenja da je svet premali. Romaneze mu je pružio utiočište, zatim je dete rumunskih emigranata imalo epizodu u Frankavili i na kraju je eksplodirao u Fosanu.

"Kada sam bio u Seriji D imao sam cilj da uđem u profesionalne vode. Nikad nisam očekivao da ću doći u Seriju B bez prolaska kroz C".

Igre i brojevi su Danijelu omogućili da ga Frozinone primeti. Ali Bolocina sudbina je mogla da krene drugim putem.

"Potpisao sam predugovor sa Specijom u januaru 2020. Trenirao sam tamo nekoliko nedelja, a onda je izbio Covid 19, ekipa je izborila plasman u Seriju A i dogovor je otkazan".

Od Ligurije do Frozinonea u razmaku od nekoliko meseci, i u međuvremenu bez kluba sa 22 godine.

"Bio sam miran, nije mi se to prvi put desilo. Tokom godina u Seriji D uvek sam preskakao pripreme za sezonu".

Potpisivanje za Kanarince u novembru 2020. godine, samo mesec dana od dolaska Gvida Anđelocija na mesto sportskog direktora desio se na insistiranje čenika žuto-plavih, koji mu je dao reč da će imati priliku da pokaže šta zna. Nema sumnje da je pokazao, pa je nedavno obnovio ugovor do 2025. godine.

"Pre potpisivanja ugovora sa Frozinoneom, Anđeloci mi je rekao da ćemo sa ovim klubom stići u Seriju A. Nadam se da ću moći da postanem važan igrač za ovaj tim i da ostvarimo promociju. To je moja želja, veoma sam motivisan i želim da je ispunim", poručio je Danijel Boloca.

Ide zimski prelazni rok. Kojom brzinom Boloca napreduje, ne bi bilo iznenađenje da već u januaru zaigra u Seriji A. Nije Mančini džabe rešio da ga ukrade Rumunima...

SERIJA B - 18. KOLO

Subota

Piza - Breša 3:0 (2:0)

/Toregrosa 4pen, Glioci 20, 85/

Ređina - Bari 0:0

Nedelja

Čitadela - Sudtirol U TOKU

Kozenca - Askoli U TOKU

Modena - Benevento U TOKU

Parma - SPAL U TOKU

Ternana - Komo U TOKU

18.45: (2,95) Palermo (3,20) Kaljari (2,50)

20.45: (2,25) Đenova (3,10) Frozinone (3,50)

Ponedeljak

20.30: (2,50) Peruđa (3,10) Venecija (3,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija BDanijel BolocaFrozinoneMasimo PedraciniĐenovaFabio Groso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara