Predrag Rogan i Branko Pauljević (© FC Ujpešt)
Predrag Rogan i Branko Pauljević (© FC Ujpešt)

Rogan probudio džina iz Budimpešte: Nećete valjda da vas pamte po ispadanju iz lige?

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.08.20. | 08:16

Kako je Srbin spasao Ujpešt i šta očekuje od nama dobro poznatnih igrača poput Pauljevića, Gigića, ali i „Gatuza iz Kruševca“

Slabo Đole Balašević divani mađarski, zato ga srpski stručnjaci vezu. Iako će vam mnogi reći da ne razumeju čak ni osnove jezika, naši treneri su toliko savladali fudbalski da se visoko kotiraju u nekadašnoj svetskoj sili. Počelo je podizanjem malih klubova u režiji Tomislava Sivića, nastavilo šestoipogodišnjim trajanjem Nebojše Vignjevića u Ujpeštu, pečat u Fehervaru trofejima je udario Marko Nikolić, a da je ovdašnja struka cenjena u susedstvu potvrdio je Predrag Rogan.

Došao je kad je slavnom klubu (20 titula prvaka, deset kupova) gorelo pod nogama i izvukao ga iz krize, sprečio selidbu u Drugu ligu, kreirajući povoljniji ambijent u osvit nove sezone. Nekadašnji direktor Radove akademije pobrao je simpatije na početku nove avanture, pošto je u postkoronarnom delu prvenstva ostvario četiri pobede, dva remija, jedini poraz pretrpeo od šampionskog sastava Ferencvaroša i završinicom za aplauz opravdano poverenje čelnika.

Izabrane vesti

Računica je govorila da je za opstanak neophodno deset bodova iz sedam rundi. Na kraju je ispalo da je 14, koliko smo osvojili, značilo da smo tek za malo iznad opasne zone. Što pokazuje koliko je prvenstvo Mađarske ujednačeno, pristaje mu floskula da svako svakog može da savlada“, mirnim glasom iz Budimpešte objašnjava Predrag Rogan za MOZZART Sport.

Pre nego što je seo na klupu, džina mađarskog fudbala je drmala kriza, oličena u tek jednoj pobedi na 11 prvenstvenih susreta. Okidač za rastanak sa Nebojšom Vignjevićem i šansa još jednom treneru mlađe garde.

Nisam imao mnogo vremena. Ni za razmišljanje, ni za delovanje. Raspored je bio nezgodan, igrali smo sa četiri prvoplasirane ekipe na tabeli, plus Honvedom, kao osvajačem kupa. Kad smo njega oborili na pleća i skinuli veliki psihološki teret s ramena, sve je bilo lakše“.

VIGNJEVIĆ PREDLOŽIO: POSLE MENE - ROGAN

Rogan (© FC Ujpešt)Rogan (© FC Ujpešt)

Gest vredan divljenja učinio je baš Vignjević, na rastanku sa upravom predložio je predsedniku Roderiku Dušateletu da ga nasledi nekadašnji saradnik iz Ujpešta.

„Izuzetno poštujem Nebojšu i zahvalan sam mu što sam danas ovde. Na njegov poziv sam sada, kao i leta 2017. iz Mačve, stigao u Budimpeštu. Fino smo sarađivali, upoznao me sa stilom i ambicijama Ujpešta. Mojim dolaskom je probuđeni su nova energija i želja za pobedama, možda zato što sam posle imenovanja isprovocirao igrače pitanjem: „Nećete valjda da vas pamte kao generaciju koja je ispala iz lige?“.

Posle tih reči krenuo je uzlet: savladani su Honved (1:0) i Debrecin (3:1), odigrano 2:2 u Fehervaru, 1:1 sa Mezokovešom, a posle očekivanih 0:1 u sudaru sa Fradijem sezona okončana pobedama nad Zalaegeršegom (2:1) i Kapošvarom (5:0).

Rezultati dobijaju na značaju ako se ima u vidu da se prilikom mog dolaska znalo da će nas napustiti šestorica igraca. Nisu se štedeli, svi zajedno su dali Ujpeštu sve što su mogli i spasli ga najgoreg scenarija. Bitno mi je bilo da na okupu bude isti tim saradnika u stručnom štabu: Miloš Bogićević, Nebojša Andrić i Petar Vig, direktor omladinske škole. Kad je predsednik potvrdio da svi ostaju u klubu, dao sam reč da sam spreman. Od kluba kakav je Ujpest sa tradicijom od 135 godina, uvek se očekuju dobri rezultati, na tome ću raditi“.

Sa Srbima kao protagonistima. Rogan je zatekao golmana Filipa Pajovića, desnog beka Branka Pauljevića, mladog napadača Marka Filipovića, a tokom leta angažovani su Nikola Mitrović (Zalaegeršeg), Miroslav Bjeloš (Napredak) i Petar Gigić (Partizan).

Pajović je kao dete stigao u Mađarsku, kvalitetan je čuvar mreže. Što se tiče Pauljevića, kojeg naši ljubitelji fudbala pamte po partijama iz kulskog Hajduka, reč je o odgovornom, poštenom i vrednom momku, korisnom na poziciji desnog beka, povremeno i krila. Bivšeg člana Partizana i niškog Radničkog više koristimo u odbrani“.

Bjeloša poznaje iz Kruševca, Gigića sa terena Superlige.

Osim mene, dovođenjem igrača bavi se skauting. Postoji tim stručnjaka, stacioniran u Belgiji, zadužen da prati informacije skauting službe. Kad se podaci obrade i igrači prođu provere, predsednik Roderik Dušetelet odobrava transfer. Bjeloš je jedan od boljih centralnih veznih u Srbiji, bez problema bi trebalo da odgovori zahtevima mađarskog fudbala. Gigić je pre dve godine pripadao skupu najtalentivanijih igrača Superlige, posle odlazaka Novotnija i Perosevica procenjeno je da može da bude igrački i poslovno isplativ potez. Na treninzima i kontrolnim utakmicama je potvrdio potencijal, tek bi trebalo da ga pretvori u kvalitet “.

PRVI PUT ČUJEM ZA KRUŠEVAČKOG GATUZA

Nikola Mitrović (© FC Ujpešt)Nikola Mitrović (© FC Ujpešt)

Kao slobodan igrač angažovan je Nikola Mitrović, našim ljubiteljima fudbala poznat po nadimku „Kruševački Gatuzo“.

Prema mom mišljenju, Mitrović i Gatuzo su dva potpuno različita profila igraca. Prvi put sam od vas čuo za taj nadimak. Drago mi je da imamo igrača kao što je Mitrović. Setite se samo kakav je gol dao Crvenoj Zvezdi…”

Priču zaokružuju Balkanci, Kire Ristevski (Makedonija) i Dženan Bureković (BiH), a dovedeni su Lirim Kastrati (Bolonja), Taljo Žunior (igrao Seriju A i Ligu 1), vratila se braća Štiber.

Za početak gostujemo Pakšiju. Ferencvaroš je, kao prvak, zadržao okosnicu tima, Videoton je uvek moćan, Hoved se dobro pojačao, svaki klub je organizovan pod konac. Što se tiče uslova, Mađari su iznad Srbije, sada se i kod nas dosta ulaže i sve su bolji uslovi . Kad je o igri reč, forsiraju čvrst i agresivan fudbal, sa dosta trčanja, liga je fizički zahtevna“.

Njen ponajbolji igrač je Tokmak Nguen (12 golova, deset asistencija), za koga se pre godinu i po interesovao Partizan.

Individualac, sposoban da rešava utakmice“, kratko je Predrag Rogan opisao krilnog napadača Ferencvaroša, uz nadu da će ga odbrana Ujpešta zaustaviti u gradskom derbiju.

TAJNA RADOVE ŠKOLE

Pripada Rogan mlađoj generaciji trenera, stasaloj na Banjici. Na čuvenim barakama.

Kad sam došao u Radovu školu, zatekao sam Nebojšu Vignjevića, Dragana Kecmana, Aleksandra Janjića, Ivicu Momčilovića, Marka Vidojevića, Mišu Filipovica, ... Kasnije su nam se priključili Marko Nikolić, Vlada Radenković, Bojan Leontijević, Radoje Smiljanić, Dalibor Zorko (FSS), te sadašnji trener Građevinara, Branko Mirjačić, njegov prvi saradnik Željko Miković. Bio je tu i Miloš Kruščić, donedavno angažovan u sofijskom CSKA, zatim Milija Žižić iz Grafičara, Željko Miković iz Brodarca, Sinisa Radak (u Kini), Jodovic... Karijere tih stručnjaka otkrivaju tajnu Radovog sistemskog rada“, pohvalno će nekadašnji strateg Napretak i Spartaka o danima u klubu iz Crnotravske.


tagovi

UjpeštPredrag RoganNikola MitrovićPetar GigićBranko Pauljević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara