Ronaldo nije doneo Ligu šampiona u Torino i možda je vreme za rastanak

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.03.21. | 10:21

Ali problem je što Portugalac nema dovoljno atraktivne opcije

Juventus je u leto 2018. zagrizao preveliki zalogaj sa Kristijanom Ronaldom.

Andrei Anjeliju je delovalo da mu je potrebna još samo magija vrhunske kalse poput Ronalda da bi ostvario opsesiju i popeo Juventus na krov Evrope. Jer bio je blizu... Godinama su nijanse delile Alegrijev Juventus od pehara Lige šampiona. Dva izgubljena finala od Barselone i Reala, ispadanje od Bajerna u produžecima, pa ono čuveno četvrtfinale sa Realom kada su stigli tri gola deficita... Delovalo je im samo fali jedna kockica za sklapanje šampionskog mozaika.

Izabrane vesti

Anjeli je znao da Ligu šampiona osvajaju Ronaldo ili Mesi i da mu se opet neće ukazati tako dobra šansa da dovede jednog od njih. Iskoristio je nezadovoljstvo Portugalca u Madridu i na ne baš svojstven stil za Juventus je ušao u rizik težak preko 350.000.000 evra kada se saberu Ronaldovo obeštećenje (117.000.000) i plata (31.000.000 evra neto po sezoni, što na bruto nivou košta klub skoro duplo više) tokom četvorogodišnjeg ugovora.

Dolazak jedne od dve najveće zvezde svetskog fudbala je doneo Juventusu mnoge benefite i stavio ga uz rame najmoćnijim klubovima Evrope za kojima je kaskao. Klupske akcije su skočile, sponzorski ugovori se pojačali i Ronaldo je marketinški počeo da isplaćuje sam sebe u Juventusu. Ili da isplaćuje dobar deo uloženih sredstava u njega.

Međutim, kada se posle tri nepune godine podvuče crta, nije doneo na terenu ono za šta je doveden. Iako je u italijanskoj ligi pokazao da je i dalje superklasa, iako je osvojio dva skudeta i još neke trofeje, iako je dao 92 gola na 121 utakmici, očekivanja od njega su bila veća i ticala su se Lige šampiona. A tamo nije doneo ono za šta je debelo plaćen i zbog čega je doveden.

Štaviše, Juventus je pre njegovog dolaska bio nadomak trofeja i ispadao je od najjačih timova Evrope, dok je sa Ronaldom dva puta ispao u osmini finala i jednom u četvrtfinalu od Porta, Liona i Ajaksa. Za Juventus je to neuspeh.

"Da li je Ronaldova kupovina bila greška? Aposlutno jeste! To govorim od prvog dana kada je došao. Uz sav respekt prema njemu kao velikom šampionu, Ronaldo je preskup i ne pravi razliku kakvu bi trebalo za taj novac. Juventus svaki njegov gol plaća 1.000.000 evra", rekao je Juventusov bivši direktor Đovani Kobolji Đilji.

Jednostavno, očekivanja od Kristijana Ronalda nisu bila kao od ’normalnih’ igrača. On je navikao da pravi čuda, da sam vuče ekipu i da presuđuje kada je najvažanije. Reč je o najboljem strelcu u istoriji nokaut faze Lige šampiona. Juventus je i bez njega u prethodne dve sezone bio dovoljno jak da odbrani tron u Italiji ali je sa njim očekivao da lakše rešava bitne mečeve u Ligi šampiona.

Posle Ajaksa i Liona, deluje da je Porto kap koja je mnogima u Italiji prelila čašu i da niko više ne veruje u Juventusov projekat sa Ronaldom u Ligi šampiona. Čak je Juve i nazadovao u odnosu na ono gde je bio sa Alegrijem, ali dobrim delom je to i zbog nekih loših poteza kluba poput lutanja u odabiru trenera posle rastanka sa Alegrijem koji je imao sistem.

Ronaldo ima još godinu dana ugovora u Torinu i još jedan pokušaj da uradi ono zbog čega je doveden. Ali šanse za to su sve manje. Pirlov Juventus ne deluje kao prvi ešalon favorita u Ligi šampiona, već godinu i kurus dana se paralaleno odvija smena generacija a mlađima će biti potrebno još vremena da bi dogurali tamo gde je bila ona generacija sa Bufonom, Kjelinijem, Bonućijem... A Ronaldo nema toliko vremena. Već mu je 36 godina i uz sve svoje nadčovečanske sposobnosti za te godine, biologija ipak radi svoje.

Zato se u Italiji stvara koncenzus da bi za sve najbolje bilo da se Juventus i Ronaldo rastanu već na kraju ove sezone. I verovatno u klubu ne bi imali ništa protiv s obzirom koliko ih Portugalac košta ali ne mogu tek tako da ga oteraju. Ronaldo se pita i čak da poželi da ode već narednog leta, sužene su im opcije. Klubovi poput Mančester Junajteda i Pari Sen Žermena koji su ga nekad hteli, nisu više zagrejani jer su započeli nove cikluse i imaju neke svoje zvezde koje su lideri. A pogotovo nije realno da Ronalda dovede neko za platu koju danas ima u Torinu.

Ostaju opcije poput Amerike ali Portugalac je preveliki takmičar i šampion da bi digao belu zastavu i otišao tamo gde je i Zlatanu Ibrahimoviću bilo dosadno da igra. Ronaldova najbolja opcija je da ostane u Torinu makar do kraja ugovora. Imaće još jedan pokušaj, ali malo ko veruje da će oni biti uspešni.

Zlatna vremena Kristijana Ronalda su očigledno prošla u Real Madridu. Iako se Merengesi do danas nisu oporavili od Ronaldovog odlaska, deluje da su ipak izvukli ono najbolje iz njega i prodali ga u najboljem momentu. Pogotovo ako se sagleda iz finansijskog ugla i svega što je donela pandemija korona virusa koja je ozbiljno udarila na budžete najvećih klubova. Istina, Realova greška je bio potez da Ronalda pokušaju da zamene Azarom ali ko je mogao da pretpostavi u kakav pakao povreda će da uđe Belgijanac u Madridu.


tagovi

Kristijano Ronaldo

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara