Ronaldo: Zidan je prvi došao da me poseti u bolnici; u moje vreme niko nije mario za mentalno zdravlje igrača

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.10.22. | 14:49

"Već dve i po godine sam na terapijama"...

Legendarni brazilac Ronaldo, po mnogima jedan od najboljih fudbalera svih vremena, govorio je tokom predstavljanja dokumentarca El Fenómeno (DAZN) o mentalnom zdravlju igrača i od kolike je ono važnosti za karijeru igrača.

Pitanje njegove psihološke nespremnosti uoči finala Mundijala 1998. godine predstavljalo je šlagvort za celu priču. Popularni Zuba otkrio je da je dve i po godine proveo na terapijama, odnosno da je i dalje redovan na njima.

Izabrane vesti

"Danas sebe razumem mnogo bolje nego ranije zahvaljujući tim seansama", kazao je Ronaldo. "Pripadam generaciji koja je samo izbačena u sportsku arenu, morali smo da dajemo sve od sebe bez prenemaganja. Sada kada se osvrnem iza sebe vidim da smo bili izloženi ogromnom psihičkom naprezanju, a sve bez bilo kakve pripreme".

Ronaldo je opisao neku vrstu haosa u kojoj su se odjednom našli on i njegovi vršnjaci...

"To je bio početak ere interneta, informacije su tek počinjale da putuju ludačkom brzinom. Često smo bili nesnađeni. Niko u to vreme nije brinuo o psihološkom stanju nas igrača. Danas je sve to mnogo drukčije. Fudbaleri su bolje pripremljeni, dobijaju odgovarajuću medicinsku negu koja je potrebna na dnevnom nivou. Medicina sve više izučava probleme profesionalnih sportista, profil svakog igrača, kako ko reaguje, kako bi trebalo da reaguje i slične stvari. U moje vreme, nažalost, toga nije bilo. A stres je bio ogroman. Znali smo samo da fudbal može da nam odredi budućnost do kraja života".

Mnogo je čudesnih talenata ugašeno iz tih razloga, podseća Ronaldo...

"Da, mnogi su prošli kroz teške perioda, kroz strašna vremena. Upadali u depresiju. Problemi su bili vrlo očigledni, ali rešenja nisu bila dostupna. Sada imate čitave timove ljudi koji se bave jednom karijerom".

Tokom perioda u Interu Zuba je doživeo dve teške povrede kolena koje su značajno utucale na njegovu dalju karijeru. Do te prve, a tek je imao 22 godine, postigao je 115 golova na 134 utakmice u profesionalnoj karijeri.

Ispričao je potom u kakvom je teškom stanju bio i kako ga je prvi u bolnici posetio Zinedin Zidan, tada najveći rival iz Juventusa...

"Nikada to neću zaboraviti. Imam posebnu vezu sa Zizuom. Toliko ga poštujem... Upoznali smo se dok sam ja igrao za Inter, a on za Juventus. Tog trenutka je počeo taj odnos međusobnog poštovanja. Gotovo da se nismo poznavali kada sam prvi put završio u bolnici. Zato je za mene bilo veliko iznenađenje kada je došao da me poseti. On je bio prva osoba, ne računajući najužu porodicu, koji je došao. Prvo što mi je rekao? Oporavi se brzo, potreban si fudbalu. Malo smo ćaskali, bilo je lepo provesti neko vreme sa njim u tako teškom trenutku za mene".

Ronaldo i Zidan kasnije su završili u Real Madridu. Zizu 2001, a Zuba 2002. godine.

Kraljevski klub je za njih dvojicu platio 120.000.000 evra. Tada su već bili postali veliki prijatelji...


tagovi

RonaldoZinedin Zidan

Obaveštavaj me

Inter
Real Madrid
Milan
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara