Rui Pedro Silva (©YouTube)
Rui Pedro Silva (©YouTube)

Rui Pedro Silva, još jedan portugalski trener predodređen za velika dela

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.01.22. | 13:55

Novi strateg Famalikaa će da proba da iznenadi Porto (nedelja, 21.30) u 19. kolu Primeire i tako skrene pažnju uprave Zmajeva na sebe

Žoze Murnjo, Karlos Keiroš, Fernando Santoš, Horhe Žezus, Karlos Karvaljal, Nunjo Espirito Santo, Vitor Pereira, Paulo Souza, Marko Silva, Abel Fereira, Rui Vitorija, Andre Viljaš Boaš, Pedro Martins, Sa Pinto, Paulo Bento… Čini se da nijedna trenerska škola nije tako kvalitetna kao portugalska, jedino su možda Španci i Italijani rasprostranjeniji po Evropi. Sudeći po do sada pokazanim, preti Primeira da lansira još jednog stručnjaka u orbitu, Ruija Pedra Silvu, koji bi ove nedelje mogao da dostigne zvezde.

Reč je o 44-godišnjem strategu sa UEFA A licencom. Nedavno, 19. decembra je pronašao prvi samostalni angažman, preuzeo je Famalikao i praktično preporodio ekipu koja se bori za opstanak u Primeiri.

Izabrane vesti

Od promene trenera Famalikao ne zna za poraz u prvenstvu. Remizirao je sa Bragom (2:2), savladao Belenenses (1:0), pa je uzeo bod i protiv Fereire (0:0). Preporodio je Silva tim koji je do tada imao jednu od najlošijih odbrana u ligi, pa je Famalikao sada uspeo da izađe iz zone ispadanja. Barem privremeno, pošto je uoči 19. kola iza sebe ostavio Belenenses, Aruku i Moreirense.

Silvi je ovo prvi put da se našao u ulozi šefa stručnog štaba, ali daleko od toga da nema iskustva. Iza sebe ima nekoliko godina rada u grčkoj Superligi, španskoj Primeri i Premijer ligi. Bio je prvo pomoćnik Hesuldu Fereiri u Panatinaikosu, a zatim je 2012. počeo da sarađuje sa Nunjom Espiritom Santom u Rio Aveu, Valensiji, Portu i Vulverhemptonu.

21.30: (1,18) Porto (7,25) Famalikao (15,0)

Njih dvojica su se razišli na leto 2020. godine, Silva je rešio da pronađe samostalan angažman, tako da nije ispratio Espirita Santa u Totenhem. Da jeste, možda bi i Pevci beležili bolje rezultate, pa ne bi sada Antonio Konte obavljao posao Portugalca.

Silvu ove nedelje očekuje baš težak zadatak, da proba da ostane neporažen protiv lidera Primeire, Porta. Biće to pakleno teško, Zmajevi su u seriji od osam uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima i od 2020. godine nisu izgubili u prvenstvu. Međutim, upravo Silva je oružje koje bi Famalikao mogao danas da iskoristi.

On je rođen upravo u Portu, a pre nego što je prešao u trenere četiri godine (od 2006. do 2010) je radio kao skaut Zmajeva. Upoznat je zato veoma dobro u sistem čitavog kluba i teško da ima bilo kakvih nepoznanica za Silvu u timu čiji je član naš Marko Grujić.

Porto je u sjajnoj formi trenutno i verovatno će se on pitati više na terenu. Famalikao tek raste, pokušaćemo da zadržimo loptu što više u našem posedu i da iskoristimo svaku šansu koja nam se eventualno ukaže. Radimo na tome da se pokažemo kao tim koji može sa svima da se nadigrava. Prepoznali smo već neke situacije u kojima možemo da se popravimo“, kazao je trener Famalikaa pred duel sa Zmajevima.

------------------------------

Sve utakmice Primeire možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Verovatno je neki od Silvinih životnih ciljeva da jednog dana sedi na mestu na kojem je trenutno Seržo Konseisao, odnosno da postane šef stručnog štaba Porta. Ukoliko danas saplete Zmajeve u borbi za titulu mogao bi značajno da se približi ostvarenju tog cilja.

Zapravo, Porto će danas da bude bez trenera. Konseisao je suspendovan, pa će njegov pomoćnik da vodi ekipu. U timu neće biti veterana Pepea, takođe suspendovanog, kao ni Zaidua, koji nastupa za Nigeriju na Kupu afričkih nacija. Moguće je da domaćin neće rizikovati sa Žoaom Marijom, pošto se mladi napadač tek nedavno priključio treninzima.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

PRIMEIRA - 19. KOLO

Petak

Aruka – Benfika 0:2 (0:1)

/Nunjez 32, Gonsalo Ramos 90+2/

Fereira – Boavista 1:1 (1:0)

/Antunes 42pen – Gore 85/

Subota

Moreirense - Santa Klara 0:2 (0:1)

/Rikardinjo 45, Mohebi 85/

Tondela - Vizela 2:3 (2:1)

/Agra 12, Pedro 42 pen - Kasijano 16, 87, Guzo 72/

Sporting - Braga 1:2 (1:0)

/Gonsalveš 24 - Galeno 52 pen, Gorbi 90+7/

Nedelja

16.30: (1,95) Gimarais (3,45) Estoril (4,00)

16.30: (1,75) Maritimo (3,50) Belenenses (5,10)

19.00: (2,05) Žil Visente (3,30) Portimonense (3,80)

21.30: (1,18) Porto (7,25) Famalikao (15,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FamalikaoPortoPrimeiraPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara