Marijano Tores i Brajan Ruiz (©AFP)
Marijano Tores i Brajan Ruiz (©AFP)

Ruiz, Bolanjos i Clásico del Fútbol Costarricense

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.08.21. | 23:03

Kostarika: Noćas je u sklopu 8. kola prvenstva na programu veliki derbi između Saprise i Alahuelensea

Nema sumnje da je jedno od najvećih rivalstava u zoni Centralne Amerike ono koje čine kostarikanski klubovi Deportivo Saprisa i Alahuelense. Dva kluba koja zauzimaju prvo i drugo mesto po broju osvojenih domaćih titula, (Saprisa 36, Alahuelense 30) nalaze se i među najuspešnijim centralnoameričkim klubovima. Ljubičasta čudovišta, kako glasi nadimak prestoničkog i najtrofejnjieg kluba u zemlji, pobednik je tri Kupa šampiona KONKAKAF, dok su Lavovi iz Alahuele u dva navrata pokoravali kontinent.

Na domaćem nivou, sukob Saprise i Alahuelensea okarakterisan je kao nacionalni klasik pod imenom Clásico del Fútbol Costarricense, koji uvek izazove delirijum, ekstazu i najjače emocije. I ne postoji nijedna druga utakmica sposobna da proizvede takva osećanja. Za verne navijače nije bitno da li će sa taj sukob dogoditi u ligaškom delu, plej-ofu ili na međunarodnoj sceni. Jedino i najvažnije je - pobediti rivala.

Izabrane vesti

Međutim, kostarikanski fudbalski klasici su podeljeni u dva perioda. Prvi između 1921. i 1948, kada se za nacionalni klasik smatrao duel La Libertada i Eredijana, i drugi, trenutni klasik između Saprise i Alahuelensea koji je rođen 1949. godine. Prvo sučeljavanje bilo je 12. oktobra, a skor je bio 6:5 u korist crveno-crnih. Inače to je klasik sa najviše postignutih golova do dan danas. U to vreme, bilo je uobičajno posmatrati glomazne rezultate, sa velikom razlikom koju su ostvarivala upravo ova dva kluba protiv ostalih ekipa iz lige. Međutim, njihovi sukobi bili su poprilično ujednačeni, zbog čega su počeli da izazivaju veliko interesovanje, kasnije pretakajući ga u vanvremenski klasik. Kao klub koji je sa popriličnim zakašnjenjem krenuo u osvajanje trofeja, početkom sedamdesetih Saprisa će sustići Alahuelense i Eredijano po broju nacionalnih titula, a par decenija kasnije postaće najtrofejniji klub u državi.

04.00: (2,70) Deportivo Saprisa (2,95) Alahuelense (2,70)

Noćas Deportivo Saprisa ugošćuje Alahuelense, na stadionu Rikardo Saprisa u okviru 8. kola Lige FDP formata Apertura 2021. Monstruosi su aktuelni lideri šampionata sa 13 bodova iz sedam odigranih utakmica, sa skorom od četiri pobede, jednim nerešenim rezultatom i dva poraza. Prethodnog vikenda tim Vilbera Maurisija Rajta bio je ubedljiv protiv Hikarala, kojeg je savladao sa 4:0.

Sa druge strane, Alahuelense nije najbolje počeo turnir u Kostariki, ali se oporavio i trenutno je na četvrtom mestu sa 11 bodova, ostvarivši u dosadašnjem delu prvenstva tri pobede, dva nerešena ishoda i dva poraza. Branilac titule ima niz od tri uzastopne pobede, a poslednju je izvojevao na svom Morera Soto stadionu protiv Gresije 1:0.

Gostujuća ekipa koju od početka ovog meseca predvodi Luis Antonio Marin, nekadašnji strateg Eredijana, u San Huan dolazi bez najboljeg strelca Džohana Venegasa, koji je sa reprezentacijom Kostarike otputovao u Panamu na kvalifikacioni meč za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Kubanac Marsel Ernandes i drugu sezonu po dolasku iz Kartahinesa nastavlja da rešeta mreže protivnika, a u dosadašnjem toku šampionata postigao je četiri gola i trenutno je drugi najefikasniji igrač u ekipi. Ipak, najveća zvezda sastava iz Alahuele i dalje je prekaljeni Brajan Ruiz, nekadašnji as Genta, Tventea, Fulama, PSV-a, Sporting Lisabona, ali i brazilskog Santosa. Od Ruiza ne treba očekivati da bude starter, ali njegov ulazak na teren izvestan je u drugom delu igre.

Domaći sastav i uz igru toplo-hladno, preplićući se sa pobedama, porazima, i povremenom podelom bodova i dalje zauzima čelnu poziciju na tabeli, ali samo zahvaljujući gol-razlici, jer isti broj bodova poseduju i Gvadalupe, kao i Santos iz Guapilesa. Sastav sa Rikardo Saprise, stadiona koji danas obeležava mali jubilej u vidu 49 godina otkako se prvi put lopta zakotrljala ovim poljem, u ovaj okršaj ulazi sa punim sastavom. Iako je bilo priče da će ih zbog poziva nacionalnog selektora Fernanda Suareza, pred derbi susret sa Alahuelom napustiti najbolji strelac Džimi Marin, to se ipak nije dogodilo i krilni napadač nalazi se u protokolu za noćašnji okršaj. Drugi sa najefikasnijim indeksom među Monstruosima je dobro poznati vezista Mičel Barantes (37), nekadašnji član reprezentacije Kostarike, ali i igrač sa dugogodišnjim iskustvom nastupanja u norveškom Olesundu.

Kao i kod gostiju, i domaćini imaju svoju zvezdu tima. To je još jedno dobro poznato lice, Kristijan Bolanjos, takođe igrač sredine terena sa ogromnim iskustvom nastupanja za skandinavske ekipe poput Odenzea, Starta i Kopenhagena, ali i sa kratkim izletima u katarskoj El Garafi, kao i za MLS člana Vankuver Vajtkapse.

Poslednji put ova dva tima su se sastala 5. jula 2021. godine u finalu Superkupa Kostarike. Saprisa je pobedila Alahuelense sa 4:1, kada je i prvi put na Rikardo Saprisu donela ovaj trofej. Golove za Saprisu tada su postigli Kolindres (dva puta), Bolanjos i Ramirez. Venegas je postigao jedini pogodak za Los Manudose.

Ova dva kluba ukupno su se sastala 332 puta. Po broju pobeda, sa njih 129 uspešnija je Saprisa, naspram Alahuelenseova 102 trijumfa, dok je 101 put susret završen bez pobednika. Takođe, nacionalno prvenstvo između ova dva velikana direktno je odlučeno u deset navrata.

KOSTARIKA 1 - 8. KOLO

Subota

Gresija - Sporting San Hoze /u toku/

Hikaral - Gvadalupe /u toku/

Nedelja

01.00: (2,00) Eredijano (3,35) Kartahines (3,50)

04.00: (2,70) Deportivo Saprisa (2,95) Alahuelense (2,70)

23.55: Perez Zeledon - Santos de Guapiles

Ponedeljak

01.00: (2,25) San Karlos (3,05) Guanakasteka (3,25)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kostarika 1AlahuelenseDeportivo SaprisaKostarikaBrajan RuizKristijan Bolanjos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara