Ajmon Adingra (AFP)
Ajmon Adingra (AFP)

Sad kreće dramaturgija! Unionovi bekovi blickrigom nokautirali lidera i spasili sezonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.03.23. | 21:22

Sve je otvoreno posle derbija

“Ima i taj plej-of, dele se bodovi”… Rekao je jednom prilikom Partizanov bivši bek Ivan Bandalovski dok je njegov tim obilno kasnio za Crvenom zvezdom u trci za titulu.

Da ne bi morali da se bave sličnim izgovorima i traže tračak nade, fudbaleri Union Sen Žiloaza su večeras u derbiju sezone ostvarili najvažniju pobedu i opet otvorili šampionsku trku u Belgiju. Blickrigom bekova u finišu prvog poluvremena, Union je preokrenuo u Genku, slavio 2:1 i sprečio lidera da napravi možda i ključni korak u szeoni. Da je Genk pobedio, razlika bi bila prevelikih 11 bodova, ali je sada pet. Sada teorija o deljenju bodova i plej-ofu ima smisla…

Izabrane vesti

Od početka sezone Genk nemilosrdno gazi konkurenciju u Pro ligi i suvereno drži prvo mesto. Jedini tim koji ga je koliko-toliko pratio je bio vicešampion Union i u jednom trenutku je delovalo da ga sustiže. Taman kada je Genk počeo da pada u formi i rasipa bodove, Union je ušao u još goru seriju i na tri utakmice osvojio samo bod. Tako je Genk ostao na bezbednoj distanci od osam bodova. Pogtovo su popualrni Štrumpfovi bili nemilosrdni na svom terenu gde su pobedili u 12 od 14 utakmica! Ali Union je večeras uspeo ono što je do sada pošlo za rukom samo Antverpenu koji se takođe večeras obradovao epilogom iz derbija jer i on ima šanse za titulu.

Iako je Union u četvrtak protiv imenjaka u Berlinu odigrao vatrenih 3:3 u Ligi Evrope, a Genk imao više vremena da se odmori za derbi, tim iz Brisela je uspeo da napravi podvig.

Kako i dolikuje derbiju dva najbolja tima u ligi, od prvog minuta se igrao sjajan fudbal. Oba tima su krenula direktno i napadački bez bilo kakvih kalkulacija. Isticali su se golmani Moris i Vandevort. Genk je više pritiskao, imao veći posed lopte i stezao obruč.

Konačno, u 24. minutu je ta prevaga prerasla u konkretan učinak. Van der Hejden je igrao rukom posle šuta Hejnena koji je i preuzeo odgovornost sa bele tačke. I pogodio iako je Moris vrhovima prstiju zakačio loptu.

Pogodio je Genk i za 2:0 ali je VAR opravdano poništio gol zbog ofsajda. A onda je usledio blickrig u režiji Unionovih bekova/krila. Do 42. minuta je bilo 1:0 za Genk, a od 44. je bilo 2:1 za goste.       

Junak je bio Sajmon Adingra.

Momak iz Obale Slonovače ima samo 21 godinu i letos je kao krilo stigao na pozajmicu iz “starijeg brata” Brajtona da zameni Kaorua Mitomu koji je otišao u suprotnom semru i žari i pali ove sezone u Premijer ligi. Adingra je dešnjak ali ga je Unionov trener Karel Gerarts video kao levog spoljnjeg u sistemu 3-5-2. I pogodio. Mladi Afrikanac već ima 12 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima ove sezone, tako da mu se smeši povratak u Premijer ligu. Ko igra fantazi, evo vam besplatan savet za sledeće leto…

Večeras je sa dva maestralna poteza u dva minuta bacio lidera na kolena. Prvo je sjajnim centaršutem desnom nogom našao Barta Njuvkopa. Holanđanin je bek a igra na desnoj strani u pomenutoj formaciji i sjajno se ubacio iz drugog plana da kruniše asistenciju sa levog krila. A potom je usledio prelep šut Adingre sa 18 metara i plasirka u suprotan ugao Genkovog gola za muk na tribinama… Poteze Adingre možete videti OVDE i OVDE.

Morao je Genk da juri rezultat u drugom poluvremenu ali nije uspevao da nađe šupljine u odbrani gostiju. VAR mu je opravdano poništio još jedan gol, a Union je za razliku od gostovanja u Berlinu večeras odigrao sjajnu defanzivu i sačuvao prednost do kraja utakmice.

Šampionska trka je opet otvorena. Union u četvrtak igra revanš protiv imenjaka iz Berlina, a do plej-ofa u ligaškom delu sezone ima lakši raspored od Genka kojeg još čekaju susreti protiv Standarda, Anderlehta, Serkl Briža… A onda se dele bodovi i počinje miniliga četiri najbolja tima u Belgiji gde ćemo sigurno videti još dva okrpaja Uniona i Genka.

BELGIJA 1 - 29. KOLO

Petak

Šarlroa - Leven 0:1 (0:1)

/Al Tamari 16/

Subota

Mehelen - Sint Trojden 1:0 (0:0)

/Heremans 84pen/

Epen - Ostende 4:4 (1:1)

/Gasama 45, Prevljak 59, Lamber 76, Šarl-Kuk 84 - Embrouz 13pen, Ndika 56, Hornbi 61, Rodin 90/

Vesterlo - Kortrajk 3:1 (1:0)

/Vatanabe 45pen, Vesen 60, 73 - Bruno 63/

Seren - Antverpen 0:2 (0:2)

/Ekelenkamp 15, Jansen 19/

Nedelja

Klub Briž - Standard 2:0 (0:0)

/Đutgla 61, Mejer 86/

Varegem - Gent 2:6 (0:2)

/Derik 52, Fosen 65 - De Sart 37, Kastro Montes 41, Orban 53, 68, 75, 83/

Genk - Union Sen Žiloaz 1:2 (1:2)

/Hejnen 24 penal - Njuvkop 42, Adingra 44/

Anderleht - Serkl Briž 1:0 (1:0)

/Slimani 9, 85/



tagovi

Union Sen ŽiloazSajmon Adingra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara