Šahtjor iskalio bes na nesrećnom Dinamu kao nikad! Izdajnik Moraiš započeo brazilski teror u derbiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.11.20. | 18:28

Lučesku loše prošao protiv nekadašnjeg kluba

Na jednoj strani dugogodišnja ikona Šahtjora i tvorac svih uspeha tima iz Donjecka za vreme velike moći Rinata Ahmetova. Na drugoj strani dugogodišnja udarna ugla kijevskog Dinama, Žunior Moraiš. Obojica nekad miljenici navijača.

Danas u suprotnim ulogama, obeležni kao plaćenici i izdajnici. Šahtjorova legenda Mireča Lučesku u prvom derbiju ukrajinskog fudbala na kojem je sedeo na klupi kijevskog kluba. Nekadašnji Dinamov napadač Moraiš u startnoj postavi Šahtjora. Doduše, njemu to nije bio prvi derbi na “suprotnoj” strani. Moraiš je odigrao čak 13 za dve godine protiv bivšeg kluba. I dao im je četiri gola. Danas još jedan.

Izabrane vesti

Šahtjor je rasturio Dinamo u gostima sa 3:0 u drugom derbiju ove sezone, a prvom prvenstvenom. Ne pamti se ovako ubedljiva gostujuća pobeda u derbiju ukrajinskog fufdbala. Bar ne u ovom veku. A odigrano ih je blizu 90 u poslednjih 20 godina. I nijedan do danas nije završen sa pobedom gostiju od tri gola razlike.

Doduše, ima tu debele zasluge i korona virus. Gomila igrača Dinama je bila pozitivna na testovima prethodnih dana pa su Kijevljani dočekali derbi bez čak 12 prvotimaca koji su bili pozitivni. Među njima su neki nosioci igre poput Šaparenka, Suprjage, Harmaša, Bojka, Bušana, Karavajeva, Mikolenka, BaluceLučesku je jedva skrpio tim sa 16 igrača za derbi. Sa druge strane, Šahtjor je računao na ceo tim osim ranije povređenih Konopljanke i Ismailija. I tražio je iskupljenje za bruku protiv Borusije Menhengladbah u Ligi šampiona.

Rival im se praktično “nacrtao” danas.

Očigledno jači, Šahtjor nije imao milosti prema oslabljenom rivalu.

Dva su ključna momenta koja su prelomila derbi. Čak se Dinamo i dobro držao u prvih pola sata. Nije bilo prilika, a onda je 18-godišnji golman (inače, treći golman) Ruslan Nešeret častio. Mladić koji je nedvano oduševio Evropu na debiju u Ligi šampiona protiv Barselone na Kamp Nou, danas nije izdržao pritisak. Zaplivao je u prazno na centaršut sa desnog krila, promašio loptu, a poklon je iskoristio – a ko drugi – Žunior Moraiš i glavom pogodio praznu mrežu.

Drugi ključni detalj je brzo usledio. Sergej Sidorčuk je pre nekoliko dana crvenim kartonom u Budimpešti koštao Dinamo ispuštene pobede protiv Ferencvaroša u Ligi šampiona, a danas je opet napravio glupost. Grubim faulom u finišu poluvremena je povredio Kornijenka (morao da bude zamenjen) i zaradio isključenje.

Ni tu nije bio kraj Dinamovih i Nešeretovih malera. Šut Stepanenka sa 25 metara je pogodio Antonija u petu, lopta je promenila smer i ušla u gol pored stative. Mladi golman nije imao šanse…

Na kraju je tačku stavio još jedan Brazilac. Alan Patrik je prelepim golom u 73. minutu stavio tačku na Dinamov debakl i približio Šahtjor večitom rivalu na tabeli. Kijevljani sada kao lideri imaju samo bod prednosti.



tagovi

Šahtjor DonjeckŽunior MoraešDinamo KijevMirčea Lučesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara