Stefan Bukorac u dresu Proletera (©Starsport)
Stefan Bukorac u dresu Proletera (©Starsport)

Šahtjor vezao četiri meča bez pobede, izlaz iz krize traži u Kupu Kazahstana

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.07.22. | 12:32

Tim za koji nastupa srpski fudbaler Stefan Bukorac u petak od 15 časova dočekuje u Karagandiju Turan

U velikoj krizi se nalazi Šahtjor iz Karagandija, za koji nastupa srpski fudbaler Stefan Bukorac. Prošlog vikenda je doživeo novi poraz, bio mu je to četvrti meč bez pobede u nizu, a tu crnu formu će pokušati da prekine protiv Turana (petak, 15) u 1. kolu Kupa Kazahstana.

Počela je pauza u tamošnjem prvenstvu, zbog obaveza klubova u međunarodnim takmičenjima. Liga će se nastaviti tek u drugoj polovini avgusta, a do tada će svi prvoligaši (i dva drugoligaša, Kajsar i Žetisu) da odigraju minimum po šest mečeva u nacionalnom kupu.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja je takav da je 16 ekipa raspoređeno u četiri grupe od po četiri tima. Odigraće se šest kola, posle čega će po dve najbolje ekipe iz svake grupe da prođu u četvrtfinale. Kao i u većini ostalih liga, osvajaču ovog takmičenja je zagarantovano mesto u kvalifikacijama za Ligu konferencije sledeće sezone.

Šahtjoru je ovaj faktor možda i najvažniji da bi se domogao Evrope, jer to će teško da učini kroz prvenstvo. Dvostruki prvak Kazahstana je prošle godine igrao u kvalifikacijama za Ligu konferencije, izbacio je FCSB i ukrajinski Kolos, ali ga je u plej-ofu za ulazak u grupu zaustavio Makabi iz Tel Aviva.

15.00: (1,42) Šahtjor Karagandi (4,00) Turan (7,75)

Sada je Šahtjor tek deveti na tabeli, za to je „kriva“ pomenuta loša forma i činjenica da je iz poslednja četiri kola osvojio tek bod. Već sada deluje nerealno da se u drugoj polusezoni probije do trećeg mesta, pa mu nacionalni kup ostaje kao najvažniji front. Prvi rival je po meri, Turan koji se u Premijer ligi Kazahstana bori za opstanak.

Doduše, u solidnoj je formi. Vezao je tri meča bez poraza (pobeda i dva remija), a prošlog vikenda je bio nadomak senzacije. U finiš meča sa aktuelnim šampionom Tobolom je ušao sa prednošću od 2:0, ali je potom primio dva gola u 87. i 100. minutu, pa je morao da se zadovolji samo bodom. Tada je Zoran Tošić bio u centru pažnje, prvo je Maliju asistirao kod prvog gola, a potom je iznudio penal koji je Dušan Jovančić pretvorio u pogodak.

Šahtjor i Turan su se sastali u prvenstvu 8. maja. Tada je Turan slavio kao domaćin sa 2:0, golovima Šokana Abzalova. Pored ove dve ekipe u grupi su još Astana i Žetisu, koji se takođe sastaju ovog petka, od 14 časova.

KUP KAZAHSTANA – 1. KOLO

Grupa A

Petak

17.00: Aksu – Atirau

Subota

15.00: Kajrat - Ordabasi

Grupa B

Petak

17.00: (2,45) Kajzar (3,10) Akžajik (2,85)

Nedelja

15.00: Kaspij - Kizilžar

Grupa C

Subota

17.00: Maktaral – Aktobe

17.00: Taraz - Tobol

Grupa D

Petak

14.00: Žetisu – Astana

15.00: (1,42) Šahtjor Karagandi (4,00) Turan (7,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kazahstan 1Stefan BukoracŠahtjor Karagandi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara