Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Samo čudo Boku Juniors vodi u Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.11.23. | 23:03

Đenovljani u poslednjem 14. kolu Liga kupa Argentine gostuju Godoj Kruzu, koji brani poziciju u kontinentalnoj eliti

Poslednje kolo Liga kupa Argentine ovog formata u drugoj polovini godine donosi nam duel Godoj Kruz i Boke Juniors, dva tima koja imaju potpuno drugačiju stvarnost u ovom trenutku. U poslednjih šest utakmica Boka je pobedila samo jednom. Ujedno, izgubila je titulu u Kopa Libertadores, a trener Horhe Almiron je otpušten. Nasuprot tome, noćas (01.30) Đenovljani gostuju Godoj Kruzu, timu koji imaju najbolju kampanju u Grupi B i već se nalazi u plej-ofu, a pored toga teži i da obezbedi mesto u narednom izdanju najjačeg kontinentalnog takmičenja za sledeću sezonu.

Pošto se nalazi na prvom mestu u grupi sa 22 boda, i već ima pet poena prednosti u odnosu na petoplasirani Platense, misija Godoj Kruza sada je da pokuša da zadrži prvo mesto, jer je samo dva boda ispred Belgrana i Rasinga. Posle 13 odigranih kola, pet puta je izlazio kao pobednik, u sedam je igrao nerešeno i samo u jednom poražen. Poslednja pobeda tima iz Mendoze bila je protiv Platensea na stadionu Felisijano Gambarte, a rezultat je pomeren sa nule nakon samo 11 minuta igre, kada je Pjer Barios smestio loptu mrežu gostujućeg sastava. Nedugo zatim, Ignasio Vaskez je postigao autogol za domaće. Pored obezbeđivanja plej-of faze, bilo je to još jedno veoma važno dodavanje poena u pokušaju da se obezbedi i plasman u sledeće izdanje Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Argentina ima ukupno šest mesta u elitnom kontinentalnom takmičenju, koja su raspoređena između šampiona Profesionalne lige, osvajača Liga kupa Argentine i nacionalnog kupa. Ostala su još tri mesta za timove koji imaju visoke pozicije na zbirnoj tabeli sezone. Trenutno je Taljeres prvi na toj listi sa 64 boda, Godoj je drugoplasiran sa 63 i Rosario Sentral sa 62. Ali odmah ispod su Estudijantes i San Lorenco sa 61 i Boka Juniors sa 59. Ako izabranici Danijela Valtera Olda u ovom meču izgube od Boke Juniors, moglo bi da se dogodi da ih prestigne Rosario Sentral, ali i Estudijantes i San Lorenco, čime bi ostali bez plasmana u naredno izdanje Kopa Libertadoresa.

01.30: (2,15) Godoj Kruz (3,05) Boka Juniors (3,45)

Za Boku Juniors ovo kolo je takođe fundamentalno, čak iako nema priliku da se bori za plasman u plej-of. Sezona tima iz La Boke u nacionalnim ligama je užasna i Đenovljani više nisu u konkurenciji za čelne pozicije Liga kupa. Tim zauzima tek deveto mesto sa 15 bodova, četiri manje od četvrtog mesta koje trenutno pripada Sentral Kordobi. Sastav koji se nedavno borio za krunu Kopa Libertadores mogao bi da ostane van najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja sledeće sezone.

Pored lošeg izdanja u drugoj fazi argentinskog prvenstva, Boka je na kraju eliminisana i iz Kupa Argentine. Protiv Estudijantesa na Olimpijskom stadionu Šato Kareras u polufinalu izgubila je sa 3:2. Uprkos tome, privremeni trener Marijano Eron je bio zadovoljan učinkom tima i kako je najavio, ponoviće istih 11 i na noćašnjem susretu pošto ima još tri važna izostanka zbog povrede među kojima su Frank Fabra, prva zvezda tima Urugvajac Edinson Kavani i Dario Benedeto.

Đenovljanima je potrebna kombinacija rezultata da bi se kvalifikovali za naredno izdanje Kopa Libertadores. Pored toga što moraju da pobede Godoj Kruz u ovom meču, da bi obezbedili plasman na elitnu kontinentalnu smotru, potrebno im je da Rosario Sentral izgubi u gostima od Sarmijenta iz Hunina, Estudijantes da ne pobedi Lanus kod kuće i San Lorenco da takođe ne slavi protiv Sentral Kordobe. Samim tim što ne zavise od sopstvenog učinka, gotovo da treba da se desi čudo pa da Boki Juniors sreća bude naklonjena u poslednjem kolu.

Poslednji put kada su se Godoj Kruz i Boka Juniors susreli, bilo je to sredinom ove godine na istom ovom terenu, gde su domaćini pobedili tim Horhea Almirona sa ubedljivih 4:0.

LIGA KUP ARGENTINE - POSLEDNJE 14. KOLO

Subota

Velez - Kolon 3:1 (2:0)

/Kastro 16, Gomez 41, Akvino 61 - Toledo 66/

Banfild - Himnasija LP 2:0 (0:0)

/Kabral 59ag, Soraire 90/

Union - Tigre 1:0 (1:0)

/Rohas 37ag/

Platense - Sarmijento 1:0 (1:0)

/Martinez 43/

Nedelja

Taljeres - Independijente U TOKU

Atletiko Tukuman - Urakan U TOKU

Arsenal - Rosario U TOKU

River Plejt - Instituto U TOKU

Ponedeljak

01.30: (2,15) Godoj Kruz (3,05) Boka Juniors (3,45)

23.00: (2,00) Estudijantes (3,25) Lanus (3,70)

23.00: (2,00) San Lorenco (3,05) Sentral Kordoba (3,90)

Utorak

01.30: (2,05) Njuels (3,20) Defensa i Hustisija (3,60)

01.30: (2,10) Rasing (3,20) Belgrano (3,40)

23.00: (3,25) Barakas Sentral (3,05) Argentinos Juniors (2,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineBoka juniorsGodoj Kruz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara