Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Samo da anti-fudbala ne bude

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.12.23. | 14:31

Galatasaraj i Fenerbahče sukobljavaju se u Rijadu u borbi za Superkup Turske, samo nekoliko dana posle razočaravajućeg derbija u šampionatu

Trebalo je da bude spektakl, a desio se fudbalski fijasko. Prošlonedeljni Interkontinentalni derbi između Fenerbahčea i Galatasaraja, dva najuspešnija turska sastava, ostavio je prazninu. Očekivanja javnosti nisu dostignuta ni približno. Srećom, Kanarinci i Lavovi ekspresno imaju priliku da poprave utisak. Samo što je megdan u okviru nacionalnog Superkupa, mesto dešavanja nije Istanbul već Rijad. Ali, ulog je trofej. Prvi koji se nudi u sezoni.

Galata i Fener demonstrirali su silu i moć tokom aktuelne kampanje u Superligi. Ništa od toga nisu prikazali u međusobnom susretu. Skoro da nije bilo zapaženih ofanzivnih akcija Kanarinaca tokom 90 minuta. U svakom slučaju iznenađujuće, jer FB ima najbolju navalu u Superligi sa 44 postignuta gola u 17 kola. Bio je to treći gradski derbi zaredom protiv Galatasaraja u kojem Fener nije zatresao mrežu.

Izabrane vesti

Galatasaraj je rekorder u Superkupu sa ukupno 16 titula. Lavovima će meč u Saudijskoj Arabiji da bude 26. učešće na Superkupu. Poslednji put igrao je za taj pehar 2019. i kao šampion lige pobedio je sa 1:0 osvajača Kupa Akhisar. Od tada, ni Lavovi iz Istanbula, ni njihov najveći rival Fenerbahče nisu bili zastupljeni u Superkupu.

Iščekivanje utakmice u petak je tim veće, pogotovo što je to drugi Interkontinentalni derbi za nedelju dana. Prvi put od 2008. godine Superkup se neće održati u Turskoj, već na stranom tlu. TFF je premestio takmičenje u Saudijsku Arabiju. Poslednji put kada je veliki istanbulski derbi odigran u okviru Superkupa 2014. godine, Lavovi su doživeli gorak poraz na penale od žuto-plavih. Sada postoji šansa za osvetu.

18.45: (2,85) Galatasaraj (3,40) Fenerbahče (2,60)

Od aprila 2022. godine Lavovi iz Istanbula nisu izgubili nijedan od tri minula gradska dvoboja protiv Fenerbahčea. Galatasaraj je takođe sačuvao svoju mrežu u ova tri Interkontinentalna derbija. To je bio slučaj i u poslednjoj ligaškoj utakmici pre skoro nedelju dana. Nijedan udarac Fenerbahčea nije išao ka golu žuto-crvenih.

Međutim, Lavovi su takođe bili uglavnom bezopasni. Osim kontroverznih sudijskih odluka, jedva da je bilo ofanzivnih akcija žuto-crvenih. Očekuje se da će trener Galate Okan Buruk zbog povreda ostati bez Serža Oliveire i Davinsona Sančeza. Lavovi nemaju više kadrovskih briga na koje bi se žalili. U poređenju sa početnih 11 koji je bio u akciji u derbiju lige, od Lavova se očekuju minimalne ili nikakve promene. Svakako je nezamenjiv Mauro Ikardi, koji blista otkako se prošlog leta pridružio turskom timu. Ove sezone je na 27 mečeva u svim nadmetanjima uspeo da postigne 17 golova i upiše šest asistencija.

Fenerbahče je ostao na bodovnom nivou sa gradskim rivalima i vodi na tabeli sa boljom gol-razlikom. Pre nego što se nastavi šampionska trka, fokus je sada na Superkupu. Žuto-plavi tim želi da osvoji Superkup prvi put od 2014. godine i tako stigne do desete krune u ovom takmičenju. Za Fenerbahče je to 19. učešće u Superkupu.

Kanarinci nisu izgubili nijednu od poslednjih pet takmičarskih mečeva. Izabranici trenera Ismaila Kartala su čak pobedili u četiri od ovih pet sukoba. U meču sa Galatom je nedostajao vezista Fred. Brazilac je isključen u ligaškoj utakmici protiv Kajserija i zbog toga je bio nedostupan. Fred će sada ponovo moći da igra u Superkupu. Zanimljiva statistika: Fenerbahče je pobedio u svakoj takmičarskoj utakmici do sada ove sezone sa bivšima asom Mančester Junajteda u startnoj postavi.

Inače, u početnih 11 ne očekuju se veće promene. Pogotovo što je prostor za rotaciju ograničen, posebno u defanzivnoj liniji. Nema Bekaa u sastavu, što znači da Kanarincima nedostaje najvažnija karika u centralnoj defanzivi. Edin Džeko bi trebalo da bude najistureniji igrač, iza kojeg uglavnom deluju srpski kapiten Dušan Tadić i Sebastijan Šimanski.

SUPERKUP TURSKE - FINALE (RIJAD)

Petak

18.45: (2,85) Galatasaraj (3,40) Fenerbahče (2,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup TurskeGalatasarajFenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara