Juan Kvadrado (©Reuters)
Juan Kvadrado (©Reuters)

Samo mrtvi i glupi ne menjaju mišljenje

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.10.22. | 13:43

Italijanska javnost traži smenu Masimilijana Alegrija. Predsednik Andrea Anjeli tvrdi da će se računi svoditi na kraju sezone

Juventus uvek svodi račune na kraju sezone. Teško mi je i da zamislim da sada menjamo trenere”.

Ovako je predsednik Andrea Anjeli odgovorio na sve glasnije zahteve javnosti da uruči otkaz Masimilijanu Alegriju i nađe Juventusu novog trenera.

Izabrane vesti

Istina nije statički koncept. Ono što je istinito danas, nije nužno istinito sutra”, odgovorio mu je torinski Tutosport, podsećajući ga da Juventus posle poraza od Makabi Haife deli poslednje mesto na tabeli Grupe H Lige šampiona sa skoro većim šansama da ispusti i mesto u Ligi Evrope, no da se domogne nokaut faze elitnog evropskog takmičenja.

Posle poraza od Milana, u prvenstvu je tek osmi na tabeli, sa 10 bodova zaostatka za Napolijem, sedam za Udinezeom, na četvrtoj poziciji, poslednjoj koje vodi u Ligi šampiona. I što je još gore, sa timom koji nikoga nije ubedio da je kadar da ispravi sve propušteno.

Zato Tutosport podseća Anjelija i na staru izreku američkog pesnika Džejmsa Rasela Lovela još iz 19. veka: “Samo mrtvi i glupi ne menjaju mišljenje”.

Jasna poruka da u Torinu nemaju nikakvu dilemu da Alegri, iako je u trenutku njegovog povratka u klub smatran za idealno rešenje, svima po volji, ne može da opere fleke. Zato mediji Anjeliju već rade prljav posao i podsećaju da su slobodni Zinedin Zidan, Tomas Tuhel, Maurisio Poketino, pa i trenutno manje zvučna imena kao što su Rafael Benitez, Domeniko Tedesko, Paulo Souza, Euzebio De Frančesko, Čezare Prandeli, Masimo Karera.

Istina je da niko ne tvrdi da je sva krivica na treneru. Štaviše, Kalčomerkato komentariše da je Juve u tolikoj zbrci da mu je prvenstveno potrebno da pronađe pravog neprijatelja i da krene da se obračunava sa jednim po jednim problemom. Klub koji je u Italiji predstavljao simbol sistemskog poslovanja uspeo je da serijom pogrešnih odluka zaplaši i najveće optimiste da mu preti sunovrat.

Godinama već Juve posluje u minusu, počelo je to da se oseća i na kvalitetu igrača. Kada su pogodili sa Andreom Pirlom, Polom Pogbom ostalim slobodnim igračima umislili su da su najpametniji i jedini pametni. Mislili su da mogu sve da osvajaju bez ozbiljnih ulaganja. Završili su tako što su preplatili neke dobre, ali ipak ne šampionske igrače kakav je bio recimo Aron Remzi.

Sad su na Alegrija ljuti Manuel Lokateli i Veston Mekeni, obojica zbog male minutaže, iako ničim nisu pokazali da zaslužuju više, Dušan Vlahović je nezadovoljan što ne dobija dovoljan broj lopti od vezista, Glejson Bremer i Filip Kostić još pokušavaju da shvate šta tačno hoće Alegri. Pol Pogba je povređen, a sada i Anhel Di Marija, možda čak toliko teško da će dok ne stignu detaljni pregledi biti upitan za Mundijal u Kataru. Svi zajedno su nezadovoljni katastrofalnim izdanjem Aleksa Sandra u Izraelu.

Maks Alegri (©Reuters)Maks Alegri (©Reuters)

I mada krivica nema jedno lice, odgovornost ne može da se deli jednako. Šef je uvek prvi na udaru, a u Torinu se zaista plaše da bi sledeće sezone mogli da ostanu bez Lige šampiona ako se nešto momentalno ne promeni. Ne mogu Italijani da prihvate ih je sinoć savladao klub koji na plate igrača izdvaja 25 puta manje nego Juventus.

Stara dama je bila spora, bez ritma, bez samopouzdanja. A ako svi igrači upadnu u apatiju ipak je nešto i do stručnog štaba. Kao i protiv Crvene zvezde, Makabi je delovao fizički impresivan. Još jedna kritika na račun Alegrija i saradnika.

Pripremio je meč loše, vrlo loše. I vodio ga još gore”, piše Tutosport u obrazloženju četvorke kojem je ocenila Alegrijev učinak u Haifi.

Milanska Gazeta delo Sport, ne toliko naklonjena Juventusu, situaciju gleda trezvenije i podseća: Alegrijev ugovor traje do 2025. godine, a po njemu iskusnom treneru pripada više od 7.000.000 evra po sezoni. Prošli put kada je odlazio uzeo je svaki cent koji mu pripada, a Juve nije baš u situaciji da sada pljusne na sto nekih 15.000.000 samo da bi se rastao sa trenerom, a pride dodavao još za nekog naslednika.

Takođe, ekipu u narednih 30 dana čeka osam utakmica i sva je prilika da će bilo koja promena – ako je i bude – morati da sačeka makar početak Mundijala u Kataru kako bi novi šef imao bar neko vreme i bar deo ekipe, oslabljen izostankom reprezentativaca, da popravi ambijent.

Anjeli ne sme opet da pogreši, a javnost je često nestrpljiva. I traži “neprijatelja”.


tagovi

Masimilijano AlegriAndrea AnjeliMakabi Haifa

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara