FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

San o plasmanu na EURO i dalje živ: Kazahstan odradio svoje, sada čeka kiks Slovenije

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.11.23. | 18:03

Sve smo bliži direktnom okršaju za plasman na kontinentalni šampionat

Igraju fudbaleri Kazahstana jedan od najboljih kvalifikacionih ciklusa za velika takmičenja od kako su 2002. zamenili azijsku konfederaciju evropskom. Nekoliko velikih pobeda protiv Danske, Severne Irske i Finske dovele su popularne Jastrebove u izglednu poziciju za direktan plasman na EURO 2024.

Mogli su izabranici Magomeda Adijeva ove prohladne večeri u Astani da prospu sve dobro odrađeno u prethodnim reprezentativnim terminima, prilično ih je namučio slabašni San Marino, ali je domaćin trijumfovao 3:1 i tako prišao na samo bod zaostatka drugoplasiranoj Sloveniji. U slučaju da tim Matjaža Keka ove večeri ne pobedi na Parkenu protiv Danske, u utorak će na ljubljanskim Stožicama Slovenija i Kazahstan odigrati direktan meč za plasman na EURO 2024.

Izabrane vesti

Morao je Kazahstan da pobedi danas kako zna i ume, način je bio potpuno nevažan. Nije igra "Žutih" izgledala ni izbliza dominantno kako bi bilo očekivano uzeći u obzir veliku razliku u klasi. Dva pogotka Islama Česnokova u 19. i 51. minutu činila su se dovoljnim za miran kraj, ali je San Marino na pola sata pre završetka smanjio zaostatak i došao do svog tek drugog pogotka u kvalfikacionim ciklusu.

Kao i uvek kada postignu gol, na veštačkoj podlozi Astana arene nastalo je ogromno slavlje fudbalera iz državice od tek oko 35.000 stanovnika, dovoljno da unese nervozu među navijače domaćih. Imao je gost nekoliko opasnih napada do kraja, želeo je herojski do boda, ali ga je nespretnost u finišu koštala skrivljenog jedanaesterca i poraza od dva gola razlike.

Kalkulacija je sada takva da će čitava kazahstanska nacija večeras (20.45) navijati da Slovenija ne napravi iznenađenje i pobedi u Kopenhagenu protiv Danske. U slučaju remija ili trijumfa skandinavske selekcije, u utorak (20.45) bi se na Stožicu sastali Slovenija i Kazahstan u direktnom susretu za plasman u Nemačku. U tom duelu Sloveniji bi bio dovoljan bod, a Kazahstan će morati do sva tri. Ako Slovenija pobedi večeras na Parkenu, osigurala bi prvi plasman na EURO od 2000.godine, a Danska bi imala sve u svojim rukama protiv Severne Irske u poslednjoj rundi.

Dobra je stvar po Kazahstan što i slučaju da ne ostvari direktan plasman na šampionat Starog kontinenta, imao bi rezervnu opciju preko baraža koji je na programu krajem marta 2024. Takvu šansu stekao je osvajanjem prvog mesta u svojoj grupi C divizije Lige nacija jeseni 2022.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 9. KOLO

Kazahstan - San Marino 3:1

/Česnokov 19, 51, Ajmbetov pen 90+2 - Frankiozi 60/

Finska - Severna Irska 4:0 (1:0)

/Pohjanpalo 42pen, Gokans 48, Puki 74, Lod 88/

20.45 Danska (1,62) (3,80) Slovenija (7,00)



tagovi

Fudbalska reprezentacija Kazahstanareprezentacija San MarinaKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara